Suedia a anunţat joi că intenţionează să emită paşapoarte digitale pentru persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus. Acestea ar putea să înceapă să fie utilizate până în vara acestui an, informează DPA.
„Au fost demarate o serie de proceduri internaţionale în ceea ce priveşte soluţiile tehnice şi standardele legate de dovadă a vaccinării. Este nevoie ca Suedia să participe (la acest proiect, n.r.)”, a declarat ministrul suedez al Sănătăţii, Lena Hallengren, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
Un astfel de certificat digital va permite tuturor suedezilor să dovedească faptul că au fost vaccinaţi împotriva maladiei COVID-19, a precizat Anders Ygeman, ministrul pentru Dezvoltare digitală din Suedia.
Certificatul va respecta legile şi standardele internaţionale
Certificatul va respecta legile şi standardele internaţionale şi va asigura confidenţialitatea datelor personale ale posesorilor. Guvernul suedez speră ca noul paşaport digital să devină funcţional până la data de 1 iunie.
Dovada vaccinării ar putea să fie cerută şi de alte ţări pentru a permite accesul pe teritoriile lor
Autorităţile de la Stockholm se aşteaptă ca dovada vaccinării să fie cerută de alte ţări pentru a permite accesul pe teritoriile lor sau participarea la conferinţe, festivaluri muzicale şi evenimente sportive.
Mai multe autorităţi şi agenţii suedeze vor participa la dezvoltarea paşaportului digital
Conform planurilor existente, mai multe autorităţi şi agenţii suedeze, inclusiv Agenţia pentru Sănătate Publică; Agenţia suedeză eHealth; Asociaţia Suedeză a Regiunilor şi Autorităţilor Locale, vor participa la dezvoltarea paşaportului digital.
Agenţia pentru Sănătate Publică a primit şi sarcina de a colabora cu iniţiativele demarate de OMS pentru dezvoltarea unui certificat digital de vaccinare anti-COVID-19. Agenţia suedeză eHealth va colabora cu Comisia Europeană în cadrul eforturilor similare depuse la nivelul Uniunii Europene.
Miercuri, Danemarca a anunţat un proiect asemănător pentru dezvoltarea unui paşaport digital. Acesta ar putea fi utilizat de persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus.