-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO nu vrea să achite daune, dacă reziliază actele pentru investiția chineză de la Termocentrala Rovinari

CEO nu vrea să achite daune, dacă reziliază actele pentru investiția chineză de la Termocentrala Rovinari

Complexul Energetic Oltenia(CEO) vrea să afle dacă va plăti daune în cazul în care va renunța la afacerea privind construirea unui grup pe cărbune la termocentrala Rovinari. Este vorba de o investiție chineză pentru care au fost semnate o serie de acorduri și contracte și în baza unui Memorandum aprobat de către Guvernul României.

Demersurile privind investiția chineză de la Termocentrala Rovinari au început încă din luna octombrie 2014. Proiectul prevedea construirea unui grup energetic nou pe lignit, cu o putere de 600 MW. Lucrurile au trenat și, în cele din urmă, anul trecut Complexul Energetic Oltenia a început să facă demersuri pentru anularea investiției și chiar a comandat o analiză pentru a se stabili ce efecte juridice decurg din anularea actelor semnate până acum.

Acționarii Complexului Energetic Oltenia vor analiza în ședința din data de 22 februarie un Raport de analiză privind efectele juridice decurgând din denunțarea tuturor documentelor încheiate cu partenerii de la China Huadian Engineering, fără a se limita la acordul acționarilor, ci a vizat și contractele de furnizare

Inclusiv Guvernul s-a implicat în investiție

Printr-un Memorandum aprobat în septembrie 2015, Guvernul a mandatat Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri să exercite dreptul de vot în cadrul AGA a Societății Complexul Energetic Oltenia în vederea constituirii Societății care urma să se ocupe de implementare proiectul de construcție a unui nou grup energetic de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Guvernul anunța că proiectul, de tip „Green/Brown Field” urma să fie realizat de către o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC), cu un aport inițial, în numerar, de cel puțin 30% din totalul capitalului social necesar realizării investiției și cu asigurarea ulterioară a finanțării, și Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport în natură (terenuri și construcții).

„Valoarea totală a proiectului, estimată prin Studiul de fezabilitate, este de 847,639 milioane euro, cu o perioadă de recuperare a investiției de aproximativ 12 ani și o durată de viață de 30 de ani, punerea în funcțiune fiind prevăzută pentru anul 2019. Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de bază lignitul de la carierele Roșia, Tismana și Pinoasa, ce aparțin CEO, va aduce avantaje substanțiale pentru CEO și pentru economia românească, în general.

Dintre acestea, menționăm:

O investiție de aproape un miliard de euro, în condițiile în care, de 25 de ani, nu s-au făcut investiții majore în sistemul termoenergetic din România; Asigurarea, din țară, a unei părți din echipamentele și materialele necesare în construcția și exploatarea noii centrale; Asigurarea forței de muncă pe perioada implementării proiectului (circa 4.000 locuri de muncă); Vânzarea, către noul grup energetic, a unei cantități de lignit de 4,6 milioane tone anual, ceea ce înseamnă securizarea a 3.000 locuri de muncă și crearea a 1.800 noi locuri de muncă; Asigurarea, contra cost, a serviciilor de întreținere și reparații cu personalul CEO; Asigurarea stabilității și securității sistemului energetic românesc.”, conform unui comnicat al Guvernului transmis după aprobarea Memorandumului care susținea investiția.

În contextul politicilor de scădere a emsiiilor de CO2 la nivelul UE, respectiv a „Green Deal”, CEO a decis anul trecut să renunțe la noul grup pe lignit. Rămâne de văzut ce poziție va avea compania chineză. Numai prin contractul de furnizare cărbune CEO se angaja să livreze părții chineze aproape 5 milioane de tone de cărbune anual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS