Marea Britanie va continua să administreze vaccinul AstraZeneca. Asta în pofida unui nou studiu care îi arată eficacitatea limitată împotriva variantei sud-africane, a indicat ministrul britanic pentru vaccinare, Nadhim Zahawi.
Zahawi a scris luni în cotidianul The Telegraph că guvernul are ‘încredere’ în planul său actual de vaccinare şi în ‘protecţia pe care ne-o va oferi tuturor împotriva acestei boli cumplite’, potrivit Agerpres.
Unde un vaccin are eficacitate redusă în prevenirea infecţiei, poate exista totuşi o bună eficacitate împotriva bolii severe
‘Trebuie să fim conştienţi că, şi acolo unde un vaccin are eficacitate redusă în prevenirea infecţiei, poate exista totuşi o bună eficacitate împotriva bolii severe, spitalizării şi decesului. Acest lucru are o importanţă vitală pentru protejarea sistemului nostru de sănătate’, a adăugat el.
Precizările sale survin după ce Financial Times a citat duminică un studiu potrivit căruia vaccinul dezvoltat în colaborare de Universitatea Oxford şi gigantul farma AstraZeneca are o eficacitate considerabil mai redusă împotriva noii tulpini sud-africane a coronavirusului.
Vaccinul poate fi util împotriva formelor severe ale bolii asociate
Rezultatele au arătat că vaccinul poate fi util împotriva formelor severe ale bolii asociate cu varianta B.1.351. A avut însă un impact redus în ce priveşte transmiterea infecţiilor în cazurile mai uşoare.
În urma acestor informaţii, autorităţile sanitare sud-africane au spus că vor stopa planurile de vaccinare de săptămâna aceasta şi, în schimb, vor colabora cu oameni de ştiinţă la un studiu clinic al companiei americane Johnson & Johnson.
În Marea Britanie au fost depistate 147 de cazuri de infectare cu varianta sud-africană a virusului
Potrivit ministrului britanic al sănătăţii, Edward Argar, în Marea Britanie au fost depistate 147 de cazuri de infectare cu varianta sud-africană a virusului.
AstraZeneca are încredere că vaccinul poate oferi protecţie împotriva formelor severe
În replică, AstraZeneca a transmis că are încredere că vaccinul poate oferi protecţie împotriva formelor severe, precizând că studiul în cauză a implicat doar 2.000 de participanţi tineri şi sănătoşi.