A început curățenia de primăvară pe domeniul public din Craiova. Echipe de la Salubritate și RAADPFL Craiova au ridicat, în ultimele zile, peste 50 tone de deșeuri diverse, resturi de la demolări și construcții, gunoi menajer, toate aruncate pe domeniul public.
Acțiunea face parte din campania de curățenie de primăvară, prin care Primăria și-a propus să redea comunității spațiile folosite abuziv ca rampe de gunoi de către cetățenii certați cu legea și cu regulile de bun-simț.
Acțiunile coordonate de Primăria Craiova, cu sprijinul celor două instituții din subordine, s-au intensificat în ultima perioadă, de când Poliția Locală nu se mai află în subordinea Primăriei, ci în cea a Ministerului de Interne, iar polițiștii comunitari nu mai desfășoară activități de combatere a acestor fenomene.
Astfel, Primăria Municipiului Craiova roagă toți cetățenii de bună credință să semnaleze aceste încălcări ale legii, prin intermediul mijloacelor de comunicare aflate la dispoziția craiovenilor:
- Telefonul Cetățeanului (0251/984),
- email [email protected],
- direct pe site-ul instituției www.primariacraiova.ro, la rubrica e-servicii,
- pe facebook Primăria Municipiului Craiova.
Identificarea terenurilor insalubre
Pentru că au devenit un pericol public, iar imaginea pe care o oferă trecătorilor este una dezolantă, Primăria Craiova va demara și un amplu proces de identificare a proprietarilor de terenuri insalubre, neîngrijite, cărora li se va pune în vedere obligativitatea salubrizării terenurilor, conform Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova.
Astfel, persoanele care nu-și îngrijesc terenurile aflate în proprietate sau folosință vor risca amenzi cuprinse între 500 – 1.000 lei, după aprobarea regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova aflat, în această perioadă, în dezbatere publică, pe site-ul Primăriei Craiova (www.primariacraiova.ro), secțiunea Informaţii publice » Transparență decizională » Proiecte de acte normative supuse consultării » Consultare publică on-line sau direct la adresa
Ulterior aprobării regulamentului, pe lângă amenda prevăzută de acesta, operatorul desemnat pentru salubrizarea domeniului public va ridica deșeurile aflate pe terenuri private și va imputa proprietarilor, după identificarea acestora, costurile acestor operațiuni, ce vor fi ulterior recuperate de la proprietari prin Direcția de Taxe și Impozite a Primăriei Craiova.
Se primesc sugestii
Persoanele interesate pot trimite sugestii/observații pe marginea regulamentului, până la data de 12 martie 2021, utilizând formularul de pe site sau pot înregistra o adresă scrisă la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni din cadrul Primăriei Craiova, str. A. I. Cuza nr. 7.
Conform acestui regulament, persoanele fizice și juridice au obligația:
- să asigure îngrijirea clădirilor și a terenurilor aflate în proprietatea sau în folosința lor, a anexelor gospodărești, curților și împrejmuirilor, prin efectuarea de lucrări de reparații, curățare, spălare a geamurilor și a vitrinelor, a fațadelor locuințelor și a altor construcții amplasate la frontul străzii, tencuire și zugrăvire periodică a acestora, inclusiv prin activități de dezinsecție și deratizare,
- să păstreze ordinea și curățenia pe străzi, drumuri, în piețe, parcuri și grădini, în celelalte locuri publice,
- să mențină curățenia locurilor de parcare pe care le folosesc, precum şi în mijloacele de transport în comun.