6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentProfesori şi asistenţi de la Medicină, condamnaţi pentru mită

Profesori şi asistenţi de la Medicină, condamnaţi pentru mită

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dat o sentinţă definitivă în dosarul celor șase cadre didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova. În acest dosar, inculpaţii au fost acuzaţi că au primit mită de la mai mulți studenți pentru a le da note de trecere la examene. Cei șase inculpați au primit pedepse între doi și trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Inculpaţii din acest dosar au fost deferiţi justiţiei în septembrie 2015. Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Anchetatorii au reţinut că inculpaţii, în calitate de profesori universitari, asistenţi ori conferenţiari, au primit diverse sume de bani de la studenţi. În schimbul banilor, studenţii promovau unele examene.

Astfel, în cazul unuia dintre inculpaţi, procurorii au reţinut că, „în calitate de profesor universitar la facultatea de Medicină și Farmacie, titular al disciplinelor „Biochimie” și „Chimia materialelor dentare”, în perioada ianuarie – iunie 2015 a pretins și primit sume de bani de la studenți pentru a-i declara promovați la examenele de an”.

De exemplu, pe data de 26 ianuarie 2015, inculpatul ar fi primit de la doi studenţi suma de 2.100 lei „strânsă de la studenții grupei a IV-a de la Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, în vederea promovării examenului la materia Biochimie”, se arată în rechizitoriul întocmit.

Mită în bani şi bijuterii

Procurorii au mai susţinut că şi alte cadre didactice de la UMF Craiova au primit de la studenţi sume de bani sau bijuterii.
„Inculpata R.L., în calitate de profesor universitar la aceeaşi universitate, a primit în cursul lunii iunie 2015 suma de 100 euro de la o studentă pentru a o promova la un examen. Todată, inculpata P.C., cadru didactic la aceeaşi universitate, a primit în perioada ianuarie – iulie 2015, de la mai mulţi studenţi, două perechi de cercei de aur şi produse cosmetice în valoare de 400 lei, pentru a-i promova la examenul de an”, au mai explicat anchetatorii.

În iulie 2015, procurorii bucureșteni au descins la UMF Craiova și au chemat la audieri peste 70 de martori și suspecți

Alte sume de bani ar fi ajuns şi la alţi trei inculpaţi.
„În ceea ce o priveşte pe inculpata P.Ş.O, din probatoriul administrat în cauză a rezultat că aceasta, tot în calitate de cadru didactic la universitatea menţionată, a primit la data de 05.02.2015 suma de 750 lei de la mai multe studente, pentru a le promova la un examen programat în aceeaşi zi”, au mai susţinut procurorii.

Profesori şi asistenţi de la Medicină, condamnaţi definitiv pentru mită

Acest dosar a fost înregistrat pe pe rolul Tribunalului Olt pe 14 septembrie 2015. Instanţa s-a pronunțat pe 8 mai 2018. Cei şase inculpaţi au primit pedepse cuprinse între doi şi trei ani de închisoare cu suspendare.
A urmat apelul, iar în ianuarie 2019, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea inculpaţilor.

Dosarul s-a întors la Tribunalul Olt, instanţă care s-a pronunţat din nou pe 19 decembrie 2019. Inculpaţii au primit tot între doi şi trei ani de închisoare cu suspendare.

Şi această sentinţă a fost atacată cu apel de inculpaţi. Dosarul a ajus din nou la Curtea de Apel Craiova, instanţă care s-a pronunţat săptămâna trecută, pe 11 februarie. Judecătorii craioveni au menţinut pedepsele stabilite de Tribunalul Olt. În cazul a doi dintre inculpaţi, instanţa a redus termenul de supraveghere de la 3 la 2 ani. Pentru alţi doi, termenul de supraveghere a fost redus cu 6 luni. De asemenea, inculpaţii au fost obligaţi să achite câte 4.000 de lei drept cheltuieli de judecată. Iniţial, în decembrie 2019, Tribunalul Olt a dispus ca inculpaţii să achite câte 15.000 de lei cheltuieli de judecată.

Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS