7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCe scriitori au fost scoşi din programa pentru bacalaureat pentru anul acesta

Ce scriitori au fost scoşi din programa pentru bacalaureat pentru anul acesta

Ministerul Educaţiei a publicat programa pentru examenul naţional de bacalaureat din acest an. Conform documentului, pentru sesiunile din acest an s-au scos operele scriitorilor postbelici, Marin Sorescu, Nichita Stănescu şi Marin Preda. Decizia Ministerului Educaţiei este criticată însă de profesorii de limba şi literatura română, care spun că în contextul actual este o măsură nejustificată şi este considerată mai mult „o mutilare a examenului maturităţii”.

Elevii care susţin anul acesta examenul naţional de bacalaureat nu vor mai avea de pregătit prentru proba scrisă operele scriitorilor postbelici. Marin Preda, Nichita Stănescu şi Marin Sorescu. Altfel spus, din tematica pentru examenul maturităţii vor lipsi operele „Moromeţii”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Leoaică, tânără iubirea” şi „Iona”.

Materia s-ar preda în acest semestru

Profesorii de limba şi literatura română spun că practic generaţia de azi de liceeni nu va învăţa mai nimic despre literatura postbelică, idee susţinută şi de un profesor de limba şi literatura română de la un colegiu de top din Craiova.

„Nu ştiu de ce nu se vorbeşte despre conţinutul programei pentru examenul naţional de bacalaureat de la limba şi literatura română. A fost aprobată de curând şi s-au scos operele lui Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu. Sunt mausoleele limbii române postbelice. Elevii nu i-au avut nici anul trecut în programa de bacalaureat. Atunci am înţeles oarecum decizia Ministerului Educaţiei, pentru că se studiază în cel de al doilea semestru din clasa a XII-a şi în perioada respectivă ar fi trebuit ca predarea lor să se facă online.

A fost o situaţie excepţională, pentru că eram la început de pandemie şi de ceea ce însemna şcoala online. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat. Acum, suntem la şcoală şi se pot preda în clasă. Excluderea lor din programa pentru bacalaureat înseamnă mutilarea unui examen pe care îl numim „examen de maturitate” Dacă voiau să le uşureze elevilor examenul naţional puteau proceda în alt mod, să umble la structura subiectelor şi la punctaj. Nu să le scoată scriitori importanţi pentru cultura lor generală”, a precizat Ofelia Burtea, profesor de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova.

Au fost păstrate opere care se studiază şi în gimnaziu

Profesorul de limba română de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova mai spune că elevii au rămas în programa pentru bacalaureat cu scriitori, pe care i-au studiat şi pe perioada gimnaziului.
„Dacă este să analizăm programa pentru bacaluareat, observăm că sunt incluşi scriitori precum Sadoveanu, Creangă şi Slavici se studiază şi în gimnaziu. De ce îi mai au elevii şi la bacalaureat? Se pare că nimeni nu dă importanţă învăţământului şi trimitem în lume o generaţie de tineri care habar nu are de stâlpii literaturii postbelice. S-a ajuns să avem forme fără fond.

Examenul de bacalaureat este examenul de maturitate. Ei vor fi intelectualii de mâine. Se foloseşte principiul, aşa a fost anul trecut, aşa facem şi acum. Numai că nu este chiar aşa. Acum suntem la clasă şi ar trebui ca aceşti scriitori să fie predaţi. Cu riscu de a vorbi la ferestre, eu îi voi preda copiilor”, a mai spus profesorul de Limba şi literatura română din Craiova, Ofelia Burtea. Conform calendaruluji pentru examenul naţional de bacalaureat, anul acesta, în prima sesiune, elevii susţin pe 28 iunie proba scrisă la limba şi literatura română.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS