7.9 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateBrutarii francezi cer includerea baghetei în patrimoniul cultural UNESCO

Brutarii francezi cer includerea baghetei în patrimoniul cultural UNESCO

Brutarii francezi consideră că bagheta este la fel de mult un simbol al Franței pe cât e și Turnul Eiffel și s-ar putea alătura în curând listei UNESCO de comori culturale, scrie hotnews.ro.

Brutarii francezi spun că bagheta tradițională, cumpărată de decenii de la brutăria locală ca parte a ritualului vieții cotidiene din această țară, este scos de pe rafturi, chiar și în Franța, de batoane de pâine înghețate produse în masă.

„Nu există doar un singur secret pentru a face o baghetă tradițională bună”, afirmă Mickael Reydellet, proprietarul a opt brutării, precizând că aceasta „necesită timp, savoir-faire (pricepere – n.r.), modul corect de coacere, făină bună fără aditivi”.

Nominalizarea din partea Franţei va fi anunţată în luna martie

Confederația Brutarilor Francezi a depus o cerere ca bagheta să fie inclusă pe lista comorilor intangibile recunoscute de ONU, aceasta urmând să concureze cu acoperișurile placate cu zinc ale Parisului și cu festivalul de vin Biou d’Arbois pentru a fi nominalizarea de anul acesta a Franței.

Ministerul culturii francez își va anunța recomandarea în luna martie.

Brutarii spun că listarea UNESCO ar proteja cunoștințele transmise de-a lungul generațiilor și va apăra bagheta de impostorii din întreaga lume.

Eticheta de „moștenire intangibilă” a UNESCO, menită să recunoască tradițiile orale, artele spectacolului, practicile sociale, ritualurile și meșteșugurile tradiționale, include deja metode antice de coacere a pâinii în Iran și Kazahstan.

Brutăriile franceze, afectate de pandemie şi de supermarketuri

Brutăriile franceze au fost puternic afectate de restricțiile pentru combaterea coronavirusului impuse de la izbucnirea pandemiei în această țară.

Reydellet afirmă că „acest titlu i-ar alina pe brutari și încuraja următoarea generație”.

În jur de 6 milioane de baghete sunt vândute zilnic în Franța, însă Dominique Antract, președintele confederației brutarilor, spune că obiceiul cultural este amenințat, în jur de 30.000 de brutării închizându-se în ultimii 70 de ani, după ce supermarketurile au devenit populare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS