După 7 luni de călătorie prin spațiu, vehiculul a reuşit să ajungă aseară cu bine pe suprafaţa Planetei Roşii.
Operaţiunea, numită în termeni ştiinţifici “amartizare”, este atât de riscantă, încât cei de la NASA o descriu drept ″cele şapte minute de teroare″.
„Aterizare confirmată. Perseverance a ajuns în siguranţă pe suprafaţa planetei Marte şi este gata să înceapă să caute dovezi ale vieţii din trecut ” au comunicat oficialii NASA, potrivit www.nytimes.com.
O explozie de bucurie a urmat aşteptării încordate din sala de control a inginerilor NASA din Pasadena, California. De la intrarea în atmosferă a roverului, până la contactul cu suprafaţa marţiană, se scurseseră şapte minute de tensiune, timp în care, potrivit protocolului, vehiculul spaţial a trebuit să treacă de la o viteză de 20.000 km pe oră, la zero.
Primul mesaj transmis de Perseverance, de la 480 de milioane de kilometri depărtare, a fost aşteptat cu sufletul la gură.
Marte se află în prezent la 126 de milioane de mile de Pământ. Semnalele radio, care călătoresc cu viteza luminii, durează mai mult de 11 minute pentru a călători de acolo până aici. Asta înseamnă că, atunci când mesajul care anunța începerea secvenței de aterizare a ajuns pe Pământ, roverul era deja pe Marte timp de patru minute. Singura incertitudine a fost dacă era sigur acolo într-o singură bucată sau dacă s-a prăbușit în multe bucăți, un alt crater creat de om pe suprafața lui Marte.
Ce va face roverul pe Marte?
În ultimii 20 de ani, NASA a pus treptat întrebări mai complexe despre Marte. În primul rând, mantra era „Urmărește apa”, întrucât acolo ar fi putut exista odată viața. Cu canioane uriașe, canale fluviale înfășurate și semne ale lacurilor uscate, a fost clar că în trecut, apa a curs pe Marte, chiar dacă planeta este rece și uscată astăzi.