0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEști diabetic, fumător sau cardiac? Iată de ce trebuie să faci o ecografie Doppler

Ești diabetic, fumător sau cardiac? Iată de ce trebuie să faci o ecografie Doppler

Ecografia Doppler vasculară a devenit în ultimii ani o metodă esențială pentru evaluarea pacienților cu diverse forme de insuficiență venoasă, precum și pentru depistarea bolii arteriale periferice, ateromatozei carotidiene sau aortice sau chiar pentru depistarea eventualelor tumori vasculare.

De ajutor în prevenirea trombozei venoase profunde

Ecografia Doppler poate ajuta la preîntâmpinarea unei tromboze venoase profunde. Aceasta se produce atunci când un cheag de sânge (tromb) se formează la nivelul sistemului venos profund. Cheagul împiedică circulația sângelui prin vene, provocând acumularea acestuia în spatele unui cheag. De multe ori, simptomele pot surveni brusc.

Colesterolul mărit ar trebui să ne trimită la Doppler

Colesterolul este unul dintre factorii de risc care ar trebui să fie cu atenție monitorizat de pacient și care ar trebui să ne îndemne să întrebăm medicul dacă este cazul unui Doppler vascular, spune dr. Adrian Coandă, cardiolog în cadrul centrului medical Speranța.

„În urma depunerii de colesterol, grăsimi şi calciu din sânge la nivelul arterelor carotide, se formează plăci de aterom. Practic, pereţii vaselor de sânge se îngroaşă, iar sângele nu mai poate curge cu acelaşi debit ca înainte. Se poate ajunge chiar și la accident vascular cerebral.”

Diabetul și fumatul, factori de risc

Dacă aveţi un diagnostic de boala de inimă sau tensiune arterială crescută, aveți un alt motiv pentru a face o ecografie Doppler.

Și persoanele cu diabet sunt vulnerabile și trebuie să meargă la un consult, la fel ca și fumătorii. „La nivel arterial, Dopplerul vascular este indicat pentru a descoperi stenoze, atunci când avem diabet sau unele simptome precum picioare reci, durere de picioare”, transmit specialiștii Speranța.

„Din păcate, plaja factorilor de risc pentru boala arterială periferică este destul de largă. Și persoanele supraponderale sunt expuse. Vârsta înaintată este și ea asociată unui risc mai mare de a dezvolta afecțiunea. Îngrijorător este sedentarismul, un factor de risc prezent în viața tot mai multor oameni. Trebuie să înțelegem că mișcarea este esențială pentru sănătatea noastră. 1 din 5 pacienți va avea anomalii la ecografiile de carotide sau de aortă abdominală sau doppler arterial venos. Iar anomaliile acestea pun viața pacientului în pericol”, spune dr. Radu Popa, medic în cadrul Centrului Speranţa.

La Centrul Medical Speranța, medicii cardiologi Dr. Radu Popa și Dr. Adrian Coandă au competență în ecografie vasculară și evaluează cu atenție toate aspectele problemelor pe care le prezintă pacienţii, pentru o îngrijire optimă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS