Sportul viitorului? Categoric ciudat. Alergarile inapoi sau rugbyul sub apa vor fi printre sporturile rege ale generatiilor viitoare. De la Lumberjack la Parkour sau Twirling, disciplinele sportive ale mileniului au nume si modalitati de desfasurare ciudate si deseori greu de inteles, insa promit multa distractie si spectacol la maximum. Se numesc Nextgames si sunt cele mai „cool“ si „trendy“ sporturi de azi, insa mai ales din viitor.
Unul dintre cele mai amuzante si ciudate este Lumberjack, de origine canadiana, care se inspira din profesia de padurar si consta in doborârea unui trunchi de arbore cu o barda sau folosirea unui fierastrau electric, si stivuirea a cât mai multe lemne. La fel de indit este si Retrorunning, considerat a fi disciplina fitness a Mileniului III. Asa cum spune numele, este vorba de alergarea inapoi, insa se inspira din fazele de alternanta ale naturii, atât alergarea in fata, cât si cea in spate fiind considerata doua activitati fizice complementare in scopul obtinerii unui cât mai bun echilibru fiziologic, psihologic si sociologic. Daca alergarea inainte a devenit o activitate frecventa si banala, care nu pare sa tina cont de necesitatile naturale ale omului, din ce in ce mai nevoit sa se miste conform unor scheme prestabilite si rigizi parametrii de viteza, multi spun ca, prin practicarea Retrorunning, este posibil sa vedem lumea dintr-un alt unghi, sa regasim un echilibru interior si sa descoperim noi orizonturi evolutive. Alergatul inapoi se dovedeste eficace pentru modificarea privirii, pâna acum fixata asupra tuturor lucrurilor, deschizând drumul unei serii de reflectii despre noi insine si asupra societatii care ne inconjoara. Spre deosebire de alergatul in directia inainte, la cursele inapoi, viteza nu conteaza, ba chiar dimpotriva. Alergarea in spate poate provoca niste cazaturi de toata frumusetea, asa ca este foarte important sa mentineti un ritm scazut si sa alegeti un loc sigur unde sa practicati acest tip de activitate fizica. Daca locuiti la oras, ideale pentru acest tip de sport sunt stadioanele.
Sporturi pentru toate gusturile
Printre sporturile „insolite“ se afla si Hitball sau Dodge Ball, un joc de echipa care cucereste tot mai rapid teren. Imaginati-va un paralelipiped transparent de 20×10 m la baza si cu o inaltime de 4 m, ai carui pereti si tavan sunt parte integranta a jocului, fiind utile pentru a permite devieri si pentru a profita de fiecare posibila traiectorie a mingiei, realizata dintr-un cauciuc special. Cele doua echipe se pozitioneaza fata in fata, fiind separate de o linie centrala si se aseaza, fiecare in propria jumatate, in zona de atac si zona de aparare. Nu exista posturi, fiecare sportiv beneficiaza de mobilitate si libertate maxima si in cursul jocului pot fi efectuate schimbari, fara nici un fel de limite si, mai ales fara intreruperi. Dotati cu un echipament special de protectie, jucatorii pot lovi mingea folosindu-se de orice parte din corp si au dreptul sa isi demonstreze agilitatea cu orice fel de acrobatii. Cei mai spectaculosi sunt cei trei aparatori ai fiecarei echipe, care se pozitioneaza de-a lungul liniei de aparare pentru a proteja poarta, care are o latime de zece metri si o inatime de 2,20 m. Intr-un fel, Hitball este pentru sport ceea ce este rap-ul pentru muzica: un ritm nebun. Nu exista timpi morti, ci doar viteza de actiune: trecerea de la atac la aparare este rapida, fiecare actiune trebuie sa fie finalizata in doar cinci secunde si mingea e in continua miscare, fiind permanent lovita si respinsa, si niciodata tinuta.
Acrogym – spectacol cu arome asiatice
Unul dintre sporturile aflate la inceput de drum este Acrogym, care este un amestec de sport din Grecia antica si traditia circului chinez. Urmas direct a gimnasticii artistice, acrogym (numit acrosport) adauga elementele acrobatice la miscarile de gimnastica, facând ravagii printre tinerii de la cinci ani in sus. Mai mult chiar, in Statele Unite ocupa locul cinci intre disciplinele gimnastice cele mai practicate. Spectaculozitatea este fara urma de indoiala elementul care caracterizeaza cel mai bine acest sport. Acompaniate de muzica ritmata, competitiile de Acrogym sunt organizate pe trei categorii: echipe de barbati, femei si mixte. Echipele trebuie sa prezinte un exercitiu complex, o alternanta de lansari si prinderi colective, miscari artistice, totul cu un efort de echipa considerabil. Figurile plastice si dinamice sunt executate cu maxima concetrare, intr-un sincron perfect. O varianta a Acrogym este Tumbling, un alt fel de gimnastica acrobatica, ce necesita o combinatie de viteza exploziva, putere si o mare agilitate. Pe o pista acoperita cu mocheta si fibra de sticla, la care se adauga o pista de lansare de 11 metri si o zona de sosire pentru acrobatia finala a gimnastului, Tumbling este caracterizat de sarituri si rotatii, atât la exercitiile libere, cât si la obligatorii, rezultatul fiind un spectacol extrem de incitant si antrenant. Sportul se bucura de foarte mult succes in Franta.
Sporturile in aer liber cuceresc Europa
Urmeaza apoi o serie de sporturi ceva mai cunoscute, insa la fel de inedite. Este vorba de Beach Tennis, un amestec de beach volley si tenis. De amintit si Yoga artistica, o disciplina pentru sportivii care se afla in cautarea armoniei. Nu trebuie sa uitam de Freestyle Frisbee, o versiune acrobatica a jocului de freesbee sau de rugbyul subavatic, similar cu rugbyul traditional in ceea ce priveste placajele, insa care se practica sub apa. Alt sport ce cucereste tinerii este Urban Golf sau Cross Golf, un golf jucat pur si simplu pe strada sau in zonele industriale, si Water basket, o versiune acvatica a baschetului. Pentru cei mai curajosi se recomanda Skyplayers, un fel de „miuta“ pe acoperis sau Treeclimbing, in traducere „cataratul in pomi“. Si daca toate sporturile mentionate nu va trezesc interesul si doriti sa fiti originali, stati linistiti, pentru ca nu lipsesc disciplinele care, când e vorba de ciudatenie, au cu ce sa se laude. Sa amintim doar de asa-numitul Toe wrestling sau lupta cu degetul mare de la picior, care este un fel de skandenberg, insa nu cu bratul, ci cu degetele de la picior.