Nzambi Matee este o ingineră din Kenya care a inventat un proces industrial de reciclare a plasticului în cărămizi mai rezistente și mai dure decât betonul, scrie ilmessaaggero.it.
Pentru a dovedi rezistenţa acestor cărămizi, Nzambi s-a filmat în timp ce izbeşte cărămizile de pământ, apoi le ridică și arată că nu au suferit nicio modificare.
Procesul de reciclare a plasticului inventat de ea a fost brevetat, este operațional și se răspândeşte. Multe curți, pardoseli din clădiri publice, trotuare în unele suburbii ale capitalei kenyene sunt acum fabricate din plastic reciclat.
Povestea inginerei din Kenya şi a cărămizilor din plastic reciclat face ocolul lumii.
Cărămizile din beton reciclat, de câteva ori mai rezistente decât betonul
„Produsul nostru este de cinci până la șapte ori mai rezistent decât betonul”, spune Nzambi, care în urmă cu câțiva ani a fondat Gjenge Makers, o companie care transformă deșeurile de plastic în materiale de construcție. Polietilena de înaltă densitate, folosită la sticle, recipiente pentru șampoane, capace și găleți, poate avea o a doua viață printr-un proces industrial.
Plasticul, care este tratat, sfărâmat, pulverizat și amestecat la temperaturi foarte ridicate într-un cuptor special cu nisip, provine din depozite de deșeuri casnice, deșeuri industriale, depozite de plastic dezafectate.
Mașinile proiectate de Nzambi sunt capabile să recicleze cel puțin 20 de tone de plastic pe zi. Fabrica ei produce 1.500 de cărămizi pe zi. Poate că nu este mult, dar este primul pas şi, cu siguranță, are planuri mari de viitor.