ANAF a început executarea silită a datoriilor acumulate în pandemie. În ianuarie au fost trimise somațiile și titlurile executorii. Iar în februarie, Fiscul a trecut la executari silite, prin popriri. Față de anii anteriori, când se popreau toate conturile debitorilor și se indisponibiliza de trei ori sau chiar de cinci ori suma datorată la stat, acum situația este mai clară. Acum, ANAF blochează doar conturile cu disponibil și reține doar suma datorată de debitor. Nimic în plus.
În trecut, în cazul în care din blocarea conturilor se indisponibilizau sume mai mari decât suma datorată de firma debitoare, atunci reprezentanții firmei trebuiau să se deplaseze la bănci și Fisc, pentru a-și recupera sumele plătite în plus prin poprire. Acum, ANAF susține că s-a modernizat și nu mai sunt puși pe drumuri debitorii. Se aplică poprirea electronică (sistemul e-Popriri). Este blocat un singur cont, dacă există suficienți bani pentru acoperirea debitului. Sau mai multe conturi, până la totalizarea sumei datorate.
În cazul popririlor electronice, baza legală este O.M.F.P. nr. 1665/2020 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare şi a procedurii de comunicare a acestora. Dar cu modificările și completările ulterioare. Există și alte clarificări aduse de Ministerul Finanțelor Publice, pe această temă. Astfel că din 2021, poprirea electronică a devenit funcțională.
Val de popriri de conturi, după ridicarea măsurilor de protecție impuse de pandemie
GdS scria luna trecută că ANAF a trecut la un val de popriri. S-a intamplat după ce debitorii nu au mai fost protejați de măsurile luate pe timpul pandemiei. Prin OUG 29/2020 s-au suspendat executările silite treptat pe perioada stării de urgență și a stării de alertă.
Ulterior, prin modificări succesive, termenul de suspendare a executărilor silite a fost prelungit până pe 25 decembrie 2020. Concret, din luna ianuarie 2021, Fiscul a putut executa silit datornicii care nu și-au achitat debitele pe perioada stării de urgență și a stării de alertă. Respectiv, Fiscul a executat silit datoriile create în 2020, în timpul pandemiei.
Cum s-a dat “liber” la executari silite, ANAF a trecut la popriri
Imediat ce nu s-au mai prelungit măsurile de păsuire a debitorilor, Fiscul a avut “liber” la executări silite.
“În anul 2021, la nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj au fost transmise 5.405 somații și titluri executorii, pentru suma totală de 55.068.979 lei”, se arată în răspunsul transmis luna trecută către GdS de șefa administrației AJFP Dolj, Bogdana Camelia Oprescu. Unii dintre restanțieri și-au achitat sumele către Fisc , după ce au primit somațiile și titlurile executorii.
Dar nu toți debitorii și-au plătit dările după ce au primit somațiile de plată. Astfel că, ANAF a trecut la popriri pe conturi, în ritm alert. În total, până la jumătatea lunii februarie 2021, în Dolj au fost instituite 981 de popriri bancare, pentru suma totală de 5.824.772 lei. Datele au fost furnizate de AJFP Dolj, la solicitarea GdS.
Cum funcționează poprirea electronică
În ceea ce privește popririrle pe conturi, după mai mulți ani de încercări eșuate, în 2021 Fiscul blochează doar conturile cu disponibil. De anul acesta, Fiscul are posibilitatea să verifice conturile debitorilor și să vadă ce sume există.
Procedura popririi electronice are o durata scurtă de procesare.
Cum se procedează, pentru a popri conturile cu disponibilități bănești;
-organul fiscal transmite zilnic, ca și până acum, către UIR (Unitatea de Inprimare Rapidă), adresele de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești;
-în sistemul informatic e-Popriri se preiau de la UIR adresele de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești, iar până la ora 24 a fiecărei zile lucrătoare, acestea se încarcă pe platforma e-Popriri.
-în prima zi lucrătoare, la deschiderea programului de lucru, băncile vor descarcă fișierele cu adresele de înființare a popririi.