Ministerul Economiei va avea buget total de 6,6 miliarde lei în acest an, dublu faţă de anul trecut, şi sunt 873 milioane lei datorii ale statului de rambursat pentru Programul Start-up Nation, a declarat vineri Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în cadrul videoconferinţei „IMM-urile, oxigen pentru România”, organizată de Agenţia de presă News.ro, Team Innovation Media şi Agentia de PR şi comunicare Plurivox, informează News.ro.
La acelaşi eveniment, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului Valentina Saygo, a afirmat că debirocratizarea reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale antreprenoriatului şi cel mai des întâlnită în mediul de afaceri.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a acordat anul trecut garanţii de 14 miliarde de lei, prin Programul IMM Invest, pentru credite bancare pe care companiile trebuie să le returneze, iar plafonul pentru 2021 este similar, tot de 14 miliarde lei, a declarat Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), în cadrul videoconferinţei.
Năsui: 6,6 miliarde lei este bugetul total al ministerului
„Avem din urmă faimosul Program Start Up Nation, eu am fost un critic al acestui program în trecut. Avem 873 milioane lei datorii ale statului de rambursat pentru acest program, avem 636 milioane lei, se vor procesa dosarele, avem credit bugetar, este suficient până la prima rectificare”, a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, precizând că dacă mai va fi nevoie, va mai cere fonduri la rectificarea bugetară.
Din aceşti bani se vor efectua plăţile către firmele care au depus deconturi în cadrul ediţiei a doua a programului, 2018-2019.
„A fost aprobat bugetul Ministerului Economiei, avem 6,6 miliarde lei buget total, care este aproape o dublare faţă de anul trecut, dar acea dublare vine mai ales din fondurile europene şi din schemele pentru ajutorare şi despăgubiri a mediul de afaceri pentru perioada în care a fost închis. Din 6,6 miliarde lei, 4,5 miliarde lei sunt scheme pentru IMM, măsurile 1, 2 şi 3, mai avem 1 miliard de lei pentru HoReCa, schema prin care statul despăgubeşte proprietarii de hoteluri, restaurante, agenţii de turism. Am pus la punct un mecanism mult mai facil de procesare”, a spus ministrul Economiei.