2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate62% din ruși n-au încredere în vaccinul Sputnik V

62% din ruși n-au încredere în vaccinul Sputnik V

Aproape doi din trei ruși cred în teoria conspirației potrivit căreia coronavirusul este o armă biologică creată de cercetători, arată un sondaj publicat miercuri și citat de Moscow Times.

Potrivit sondajului realizat de Centrul Levada, o firmă independentă de sondare a opiniei publice, 64% dintre respondenți au afirmat că SARS-CoV-2 a fost creat artificial pentru a fi folosit ca armă biologică, 23% cred că virusul a apărut natural și 13% au declarat că nu pot răspunde la întrebare.

Sondajul realizat de Levada a găsit, de asemenea, o corelație între scăderea rapidă a numărului de noi contagieri cu COVID-19 și teama rușilor de a fi infectați cu coronavirusul.

Peste jumătate din respondenți (56%) nu se tem de infectarea cu SARS-CoV-2

Peste jumătate din respondenți (56%) au declarat că nu se tem de infectarea cu SARS-CoV-2, comparativ cu 43% care au afirmat că acest lucru îi îngrijorează.

Procentul celor care au răspuns că nu se tem de infectare este cel mai scăzut înregistrat de la izbucnirea pandemiei în Rusia în februarie 2020.

În luna octombrie a anului trecut un alt sondaj arăta că 64% dintre ruși erau îngrijorați să nu contracteze COVID-19 în timp ce 34% susțineau contrariul.

Scepticismul față de vaccinare este în creștere

Scepticismul față de vaccinare este, de asemenea, în creștere. 62% dintre cei care au participat la sondajul Levada afirmă că nu vor să fie inoculați cu vaccinul Sputnik V dezvoltat de Rusia, comparativ cu 30% care au spus că vor să fie vaccinați.

Rușii tineri sunt mult mai sceptici vizavi de Sputnik V față de cei mai în vârstă

Sondajul arată că rușii tineri sunt mult mai sceptici vizavi de Sputnik V față de cei mai în vârstă: 74% versus 56%.

Printre îngrijorările principale exprimate de aceștia pentru reticența față de vaccinul rusesc se numără teama față de posibile efecte secundare, testarea clinică incompletă și credința că vaccinarea „n-are rost”, potrivit Levada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS