O comisie de specialiști din cadrul ICOMOS va fi prezentă în perioada următoare la Târgu Jiu pentru a verifica starea operelor brâncușiene care compun Ansamblul „Calea Eroilor”.
Specialiștii sunt așteptați în această primăvară la Primăria Târgu Jiu pentru a discuta cu autoritățile locale și pentru a verifica la fața locului operele Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana Fără Sfârșit. Vizita are legătură cu dosarul depus de România pentru includerea Ansamblului „Calea Eroilor” în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Anul acesta va fi luată o decizie cu privire la dosarul de candidatură.
Documentul a fost depus încă din anul 2017 și de atunci au fost în derulare o serie de formalități și monitorizări la nivel local. S-a ajuns în momentul evaluărilor finale și vor fi făcute și propuneri de admitere sau nu în Patrimoniul Mondial al UNESCO.
Ce este ICOMOS
ICOMOS, Consiliul Internațional pentru Monumente și Situri, este o asociație de profesioniști care reunește în prezent aproximativ 9500 de membri din întreaga lume. ICOMOS lucrează pentru conservarea și protecția locurilor de patrimoniu cultural. Este singura organizație non-guvernamentală globală de acest gen, dedicată promovării aplicării teoriei, metodologiei și tehnicilor științifice la conservarea patrimoniului arhitectural și arheologic.
Activitatea sa se bazează pe principiile consacrate în Carta internațională din 1964 privind conservarea și restaurarea monumentelor și siturilor (Carta de la Veneția). ICOMOS este o rețea de experți care beneficiază de schimbul interdisciplinar al membrilor săi, printre care se numără arhitecți, istorici, arheologi, istorici de artă, geografi, antropologi, ingineri și urbanisti. Membrii ICOMOS contribuie la îmbunătățirea conservării patrimoniului, a standardelor și tehnicilor pentru fiecare tip de proprietate a patrimoniului cultural: clădiri, orașe istorice, peisaje culturale și situri arheologice.
Expertul britanic Barry Gamble a întocmit dosarul
Este de amintit faptul că Barry Gamble este coordonator al dosarului de candidatură. Gamble este expert internațional în patrimoniul mondial din Marea Britanie, cu vastă experiență în scrierea de nominalizări și înscrierea de situri în Lista Patrimoniului Mondial (pentru Marea Britanie, Polonia, Japonia ș.a.), precum și în consultanță de specialitate pe acest subiect. Gamble declara la ultima sa vizită la Târgu Jiu că are o experienţă de 25 de ani în domeniu.
A venit de trei ori la Târgu Jiu, în ultimii ani, în vizite de documentare și pentru a colabora cu autoritățile locale. Este de precizat și că primul dosar de candidatură a fost retras pe ultiima sută de metri de către statul român, existând o propunere de respingere.
Documentul a fost prost întocmit și chiar prost tradus în limba franceză.
Actualul dosar a fost complet modificat și este în limba engleză, limba de lucru a comisiilor de specialitate ale UNESCO. Barry Gamble declara în 2017, la Târgu Jiu, că din toate studiile comparative pe care le-a făcut a stabilit că Ansamblul „Calea Eroilor” este unic pe plan mondial, raportat la alte ansambluri sculpturale în aer liber.