Majoritatea deceselor înregistrate din cauza COVID-19 la nivel mondial au avut loc în țări în care numeroase persoane sunt obeze, rata deceselor fiind de 10 ori mai mare în statele în care cel puțin 50% din adulți sunt supraponderali, arată un studiu global publicat joi și citat The Guardian.
Raportul care descrie o corelație „dramatică” între numărul de decese cauzate de COVID-19 și rata obezității a descoperit că 90% sau 2,2 milioane din cele 2,5 milioane de decese înregistrate la nivel mondial din cauza pandemiei până acum au fost în țări cu niveluri ridicate ale obezității.
Studiul a analizat datele privind mortalitatea cauzată de COVID-19 furnizate de Universitatea John Hopkins din Statele Unite și Observatorul Global privind Sănătatea al Organizației Mondiale a Sănătății.
Autorii studiului afirmă că nu există niciun exemplu de țară în care populația să nu fie în general obeză care să aibă o rată ridicată a deceselor cauzate de COVID-19.
„Ele au prioritizat o serie largă de măsuri legate de sănătatea publică, printre care și combaterea obezității, iar acest lucru a fost răsplătit în timpul pandemiei”, a adăugat acesta.
La capătul opus raportul a găsit că, de exemplu, Statele Unite și Marea Britanie au atât o rată ridicată a deceselor cauzate de COVID-10 cât și printre cele mai ridicate niveluri de obezitate înregistrate la nivel mondial.
Marea Britanie are a treia cea mai mare rată a deceselor cauzate de COVID-19 și a patra cea mai ridicată rată a obezității din lume: 184 de decese cauzate de coronavirus la 100.000 de locuitori și o rată a obezității de 63,7% în rândul populației adulte.
Aceasta este urmată de Statele Unite cu 152,49 de decese COVID-19 la suta de mii de locuitori și 67,9% din adulți obezi.
John Wilding, profesor de medicină la Universitatea Liverpool și președintele Federației Mondiale a Obezității, afirmă că obezitatea ar trebui recunoscută ca factor de risc cheie pentru COVID-19 și inclus în planurile de vaccinare.
„Este cu adevărat important să recunoaștem că obezitatea…crește riscul”, a afirmat acesta într-un comunicat referitor la descoperirile studiului.
„Prin urmare, la fel ca și în cazul altor boli precum diabetul și afecțiunile cardiovasculare, persoanele ce suferă de obezitate ar trebui luate în considerare pentru vaccinare prioritară în programele din întreaga lume”, susține acesta.