2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOamenii aruncă anual aproape un miliard de tone de alimente

Oamenii aruncă anual aproape un miliard de tone de alimente

Aproape un miliard de tone de alimente sunt aruncate anual pe glob, arată un nou studiu publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite, informează digi24.

Raportul estimează că 931 milioane de tone de alimente au fost risipite în 2019, echivalentul a 23 de milioane de camioane de câte 40 de tone fiecare, care puse cap la cap ar fi înconjurat globul de şapte ori, scrie Agerpres.

Acest studiu, realizat în comun cu Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) şi organizaţia caritabilă WRAP, mai arată că risipa de alimente este aproximativ similară în rândul ţărilor bogate şi a celor sărace.

Totodată, studiul arată că gospodăriile private sunt responsabile pentru cea mai mare parte (11%) din alimentele care sunt aruncate. Urmează restaurantele şi alţi furnizori de alimente cu 5% şi magazinele alimentare cu 2%. Per capita, la nivel global, 121 kg de alimente sunt risipite în fiecare an la nivelul consumatorilor, dintre care 74 kg numai în cazul gospodăriilor.

O treime din alimentele produse la nivel mondial sunt pierdute sau risipite

În 2011, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a estimat că o treime din alimentele produse la nivel mondial sunt pierdute sau risipite în fiecare an. FAO a calculat un Food Loss Index care arată că aproximativ 14% din alimentele lumii sunt pierdute în faza de după recoltare şi până ajung în faza de distribuţie.

Între 8% şi 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră au legătură cu alimentele care nu sunt consumate (risipite sau aruncate), o cantitate similară cu transportul rutier.

Pădurile sunt defrişate, combustibilul este ars şi ambalajele sunt produse pentru a furniza alimente care sunt aruncate. În paralel, alimentele care se alterează în gropile de gunoi eliberează mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă.

Directorul UNEP, Inger Andersen, a apreciat că o reducere a risipei alimentare ar duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi ar însemna de asemenea că mai multă hrană este disponibilă, ceea ce ar reduce foametea la nivel mondial şi ar permite economisirea unor bani.

Andersen a făcut un apel către guverne, companii şi oamenii din întreaga lume să îşi aducă contribuţia la reducerea risipei alimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS