15.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDacii Logan pentru politistii doljeni

Dacii Logan pentru politistii doljeni

Dupa multi ani de mers pe jos, cu bicicletele din dotare ori cu masinile proprii, politistii din câteva comune doljene respira usurati. Ieri a fost trimis in judet primul lot de 27 de Dacii Logan din cele 141 de masini repartizate Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj.


Oamenii legii din zece comune doljene – Sadova, Cetate, Leu, Bradesti, Poiana Mare, Cerat, Podari, Radovan, Pielesti si Cârcea, plus formatiunile de Politie Rurala din Craiova, Calafat, Bailesti, Segarcea, Filiasi, Bechet si Plenita au primit ieri noile automobile Dacia Logan.


Automobilele sunt achizitionate in sistem leasing care permite returnarea lor si achizitionarea de altele noi dupa trei ani de folosinta, doar cu achitarea diferentei de pret. Masinile au fost impartite de conducerea IPJ Dolj in functie de situatia fenomenului infractional. De asemenea, politistii care vor conduce noile masini au fost testati de colegii lor de la Biroul Politiei Rutiere. Cei care detin permis de conducere au avut de sustinut un examen suplimentar. Dupa promovarea celor doua probe – sala si orasul – oamenii legii au intrat in posesia unui atestat care le da dreptul sa conduca Loganul. Acest examen va fi repetat anual de politistii care au semnat pentru noile masini.


Pâna la sosirea restului de 114 masini s-a stabilit si cota de benzina de care au parte politistii de la tara. „Masinile vor primi o cota de benzina corespunzatoare unui rulaj de 40.000 de kilometri anual. Cred ca este suficient pentru nevoile oricarei comune din judetul nostru“, a declarat Mihai Stoian, seful Politiei Ordine Publica Dolj.


Conform conducerii IPJ Dolj, dotarea posturilor de politie cu masini va duce la eficientizarea activitatii de patrulare, la reducerea timpului de interventie si la imbunatatirea activitatii de prevenire si combatere a criminalitatii.


Bicicleta, spaima infractorilor


Pâna in prezent, in mediul rural urmarirea infractorilor se facea cu… bicicleta. Politistii doljeni au fost „dotati“ de IGP in urma cu un an cu 104 biciclete de „ultima generatie“. Acestea sunt dotate cu schimbatoare cu 18 viteze, oglinzi retrovizoare, far, semnalizare stânga/dreapta si stop pe frâna, plus inscriptiile POLITIA. Pentru a „razbate“ in trafic, mijloacele de deplasare ale politistilor au montate o sirena cu patru tonuri si un girofar cu leduri. In fata ghidonului au prins un fel de cos, pentru ca omul legii sa-si puna mapa.


IGP a luat in calcul si varianta unor intâmplari nedorite, cum ar fi „usurarea“ unui politist de bicicleta sa. Pentru ca agentii sa nu cada victime hotilor, bicicletele au in dotare si un lant antifurt.


Cu toate dotarile lor, bicicletele s-au dovedit putin folositoare, majoritatea agentilor preferând sa-si foloseasca masinile proprii. Ele sunt utile doar atunci când politistii se deplaseaza in comuna pentru a face verificari de rutina sau la sesizari.


„Aveam discutii cu sotia tot timpul“


Oamenii legii care au primit ieri Loganurile au avut destule motive de bucurie. Au scapat de deplasarile cu masinile personale in interes de serviciu pentru care cumparau combustibil din propriile buzunare, dar si de drumurile facute cu bicicletele cu girofar. Totusi, politistii spun ca nu vor renunta la biciclete. „Este nemaipomenit de utila masina pe care am primit-o. De când sunt eu aici, din ’89, nu am avut masina de serviciu. Când era nevoie plecam cu masina mea, dar aveam discutii cu sotia pe tema asta tot timpul, pentru ca eu plateam benzina. La bicicleta nu vom renunta pentru ca este utila pe distante scurte si o sa economisim benzina“, a explicat agent- sef Octavian Nica, seful de post din Podari.


Nici agentii din localitatea Sadova nu vor sa renunte la biciclete si spun ca acestea sunt inca necesare. „Sunt bune si bicicletele, ne descurcam cu ele când trebuie sa ne deplasam la vreo sesizare“, a declarat agent-sef adjunct Viorel Tudor din cadrul Postului de Politie Sadova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS