0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicaliștii ripostează împotriva renunțării la titularizarea definitivă

Sindicaliștii ripostează împotriva renunțării la titularizarea definitivă

Liderii sindicatelor din învățământul preuniversitar ripostează împotriva ideii de a se renunța la titularizarea definitivă în școli, promovată de curând de ministrul Educației. Sindicaliștii din Dolj spun că măsura ar duce la o instabilitate a resursei umane în învățământul preunivesitar dar și la crearea unor probleme de ordin social în rândul celor care vor rămâne la catedră. Liderii profesorilor atrag atenția că dacă se va ajunge la o prevedere legislativă care să-i afecteze pe titularii actuali, atunci se va lăsa cu nenumărate procese.

Ideea renunțării la titularizarea definitivă și ocuparea posturilor pe durata viabilității pentru ca resursa umană să se adapteze la dinamica societății este respinsă de sindicate.

”Titularizarea pe termen nelimitat nu poate fi anulată retroactiv pentru că este un drept câștigat. În cazul în care se va încerca să se aplice o lege retroactiv, cu siguranță, vor fi nenumărate procese. În plus, printr-o titularizare pe termen limitat se va ajunge la multe probleme de ordin social.

Una dintre aceste probleme ar fi că profesorii nu vor putea să mai contracteze credite pentru o casă, pentru o mașină ori pentru alte nevoi personale, pentru că băncile nu vor să dea bani împrumut celor care au contracte de muncă pe perioadă nedeterminată”, a precizat Bogdan Manea, președintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învățământ Dolj.

”Creșterea competențelor profesorilor se poate face prin cursuri”

Sindicaliștii din Dolj spun pentru a crește competențele profesorilor una dintre soluții ar fi să se dea bani pentru cursuri de formare.

”Acum se pune problema și ce vrem. Stabilitate pentru elevi ca să nu li se schimbe profesorii de la o perioadă la alta sau se dorește exact ceea ce era contestat de părinți, să se schimbe mereu profesorii?. Dacă se dorește o creștere a competențelor profesorilor atunci este nevoie să fie trimiși la cursuri cu credite, la finalul cărora se susțin examene foarte serioase. Acum de exemplu se acreditează niște cursuri pentru învățământul online, care vor începe în curând.

Dacă se va merge la o descentralizare a învățământului în școli atunci va fi nevoie ca unitățile școlare să aloce bani pentru formarea cadrelor didactice ca să aibă resursă umană de bine pregătită”, a mai precizat președintele USII Dolj.

Vârsta medie a profesorilor a ajuns la 50 de ani

Liderii profesorilor mai spun că în momentul de față resursa umană din învățământul preuniversitar este îmbătrânită, vârsta medie fiind de 50 de ani. O titularizare pe termen limitat ar descuraja și mai mult atragerea tinerilor în școli, susțin sindicatele.

”Resursa umană din învățământul preuniversitar este îmbătrânită. Media de vârstă este de 50 de ani. Tinerii nu prea mai vin pentru că și salariile sunt în partea de jos de grilei. Mai sunt câțiva care susțin anual concurs pentru titularizare. Dacă se va trece la titularizarea pe termen scurt, cine credeți că va mai veni? Vor pleca și cei care acum încearcă să se titularizeze. Și asta pentru că un concurs pentru un post de profesor nu e deloc ușor. Ei pentru ce să mai învețe dacă nu vor avea posturi stabile”, a mai spus Bogdan Manea, președintele USII Dolj.

Sistemul de educație are nevoie de reforme

Sindicaliștii susțin că nu resping ideea de reformă în sistemul educațional, dar arată cu degetul spre alte capitole.

”Sistemul de învățământ are nevoie de reformă, dar de o reformă care să fie gândită pe termen lung și în așa fel încât să fie continuată, indiferent de schimbările care au loc în plan politic. Avem nevoie de o metodologie pentru mișcarea personalului didactic care să fie coerentă și înțeleasă. Avem nevoie de o lege a educației care să fie acceptată în mare parte. Acum avem o lege la care s-au adus și încă se mai aduc amendamente. Avem nevoie de programe școlare care să fie conectate la realitatea socială”, a subliniat președintele de sindicat Bogdan Manea.

Sindicaliștii spun că titularizarea pe termen limitat nu se poate aplica de anul acesta, când prioritate au concursurile pentru directori și apoi cele pentru inspectori școlari. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS