5.5 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateProtecție solară minerală sau chimică?

Protecție solară minerală sau chimică?

Protecția solară și-a dobândit celebritatea în ultimii ani, devenind o necesitate pentru prevenirea a diferite afecțiuni ale pielii, incluzând aici melanomul, un tip de cancer de piele extrem de agresiv. Odată cu utilizarea pe scară largă a produselor ce prezintă factor de protecție solară, a apărut și disputa referitoare la care tip este cel mai eficient și totodată, mai sigur pentru sănătate.

Razele UVA (ultraviolete A) prezintă lungimi de undă care pătrund adânc în piele și generează efecte vizibile pe termen lung, cum ar fi ridurile, petele solare sau chiar cancerul. Razele UVB (ultraviolete B) prezintă lungimi de undă mai scurte și sunt cele responsabile de bronz, dar și de arsurile și iritațiile solare. Lumina solară prezintă de până la de 500 de ori mai multe radiații de tip UVA decât de tip UVB, deci efectele poate nu sunt vizibile imediat, dar pe termen lung, acestea sunt cumulative și periculoase. Prin urmare, este important atunci când alegem un produs cu factor de protecție solară (FPS), să alegem unul care să prezinte un spectru larg de acoperire, protejând atât împotriva UVA, cât și UVB.

Câte tipuri de protecție solară există?

Protecția solară poate fi realizată prin mecanism de tip anorganic (barieră fizică sau minerală), sau de tip organic: barieră chimică. Cele două tipuri de ingrediente conținute de produsele ce conferă protecție solară acționează în moduri diferite. Ambele variante de mecanisme protejează împotriva radiațiilor de tip UVA și UVB, reprezentând un aliat al pielii sănătoase.
Produsele ce conțin factor de protecție solară de tip chimic acționează în general asemenea unor bureți ce absorb radiația UV, pătrunzând în straturile superioare ale pielii și apoi, prin intermediul unei reacții chimice, disipează radiația UV, ajutând la protejarea eficientă a tegumentului. Ingredientele responsabile pentru acest tip de protecție sunt reprezentate de oxibenzonă, avobenzonă, octisalat, octocrilen, homosalat și octinoxat.

Pe de altă parte, ingredientele din produsele ce conferă barieră fizică acționează precum un scut ce reflectă razele soarelui și nu permit absorbția acestora la nivelul pielii. Ingredientele ce realizează o protecție de tip mineral sunt oxidul de zinc și dioxidul de titan.

Când trebuie aplicată protecția solară?

Atât produsele de protecție solară minerală, cât și cele de protecție solară chimică, trebuie aplicate cu 15-20 minute înainte de expunerea la soare pentru a a putea proteja în mod eficient pielea de razele UV.
Produsele de protecție solară chimică se absorb mai ușor în piele și de obicei nu lasă peliculă albă pe piele, apect deoseori specific și de nedorit al protecției de tip fizic.

FPS absorbit în organism?

La momentul actual, încă sunt necesare mai multe informații despre care sunt implicațiile pentru sănătate cauzate de absorbția ingredientor care realizează protecția solară în corpul uman.

În 2019, FDA a cerut producătorilor acestor tipuri de produse să furnizeze mai multe informații despre siguranța ingredientelor folosite, iar în 2020 a prezentat un raport succint despre un studiu clinic ce a studiat absorbția produselor ce realizează protecția solară. Concluzia a fost că, într-adevăr, aceste ingrediente se absorb la nivelul pielii, dar asta nu înseamnă că aceste ingrediente nu sunt sigure sau că pot dăuna organismului.

Concluzia

Aplicarea produselor ce conferă protecție solară este o modalitate importantă de a reduce efectele secundare negative cauzate de radiațiile nocive UVA și UVB emise de către soare.

Adulții de toate vârstele și indiferent de nuanța pielii ar trebui să utilizeze cel puțin produse ce conțin FPS 30 în timpul tuturor activităților în aer liber.
Copiilor cu vârsta peste 6 luni ar trebui să li se aplice o cremă de protecție solară cu un FPS de minimum 30.

Farmacist Specialist Valentina Ghimpău

Vă mulţumesc că m-aţi citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS