Poluarea continuă să facă ravagii în Craiova. Oraşul parcă a intrat în era „aerului otrăvit” din cauza şantierelor, dar şi a arderilor necontrolate de deşeuri.
Aerul este poluat cu praf de cărbune provenit de la Electrocentrala pe cărbune din Bariera Vâlcii, cu pulberi provenite de la trafic, cu miros pestilenţial de la Groapa de gunoi, cu fum de la arderile de deşeuri şi mai nou cu praf din şantiere.
În zadar au declarat autorităţile război acestor poluatori, fenomenul este unul greu de stopat. Craiovenii se plâng în continuare de aerul care a devenit greu de respirat şi praful care le ajunge în locuinţe. Într-o astfel de situaţie sunt locuitorii din Craiova care stau în zona de nord-vest a oraşului. Aici, pe amplasamentul Balta Craioviţa pe o suprafaţă de 217.482 mp, forfota unui şantier a stricat liniştea craiovenilor care locuiesc în blocurile din zonă. În fapt, ce îi deranjează pe localnici, praful de zgură şi cenuşă care provine din şantier.
Constructorul foloseşte pentru terasamentul bălţii zgură şi cenuşă provenită de la Zahărul SA Podari. Zgura este rezultată din arderea cărbunelui. Aici vor fi aduse 126.803 tone de zgură şi 86.457 de tone de cenuşă. În timpul lucrărilor, dar şi din cauza curenţilor de aer, un praf negru provenit din şantier ajunge în blocurile situate pe bulevardul Calea Severinului. Craiovenii postează pe site-urile de socializare, în speranţa că autorităţile vor auzi.
Femeia postează şi o imagine cu cenuşa strînsă din propriul balcon. Într-altă postare, un craiovean spune:
La rândul său, craioveanul postează fotografii cu cenuşa provenită din şantier.
De ce se aduce zgură şi cenuşă pe Balta Craioviţei
În Memoriul de prezentare se arată că:
În acelaşi document se mai spune:
De la Agenţia de Mediu nici un răspuns
Am încercat să aflăm de la Agenţia de Mediu Dolj dacă respectiva cenuşă şi zgură poluează aerul Craiovei. În modul lor obişnuit, reprezentanţii Agenţiei îşi epuizează timpul în şedinţe. Directorul Agenţiei, Monica Mateescu este permanent prinsă în şedinţe sau lipseşte de la sediu. Cu alte cuvinte, directorul este ca şi cum nu ar fi în această Agenţie. Purtător de cuvânt nu există, iar întrebările de la presă le primeşte secretara. Răspunsul nu se ştie cine îl dă.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că un răspuns concret putem găsi la Agenţie.
Poluare în zona caselor cu turnuleţe de pe bulevardul Râului
De zeci de ani buni, craiovenii din zona bulevardului Râului sunt condamnaţi să respire aer otrăvit. Fumul provenit de la arderea materialelor provenit din dezmembrări poluează seară de seară aerul. Sesizările craiovenilor, controalele echipelor mixte poliţie, jandarmi şi comisarii Gărzii de Mediu nu au dus la nici un rezultat. Dezmembrările şi arderea materialelor plastice s-au muta de pe domeniul public pe proprietăţi private din cartierul Popoveni. Persoanele de etnie din zona care trăiesc din astfel de activităţi sunt de neoprit. În urma lor rămân tone de gunoi aruncat în canalul colector sau la marginea drumului, iar aerul devine irespirabil. Sesizările craiovenilor şi acţiunile autorităţilor sunt în van.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că problema poluării a ajuns şi la urechile unor deputaţi de Dolj care au solicitat să se găsească o rezolvare pentru această stare de fapt.