Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că în acest moment nu mai sunt locuri pentru vaccinare în cazul dozelor de la Pfizer. De cealaltă parte, numărul românilor care vor să se vaccineze cu AstraZeneca a scăzut.
„La acest moment în centrele de vaccinare mai sunt 18.000 de locuri libere la AstraZeneca. Ca atare, deși și-au anulat un număr mare de persoane programările, în același timp un număr și mai mare de oameni și-au făcut programare. La centrele Pfizer nu mai sunt locuri libere în centrele de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.
Primele 6.000 de persoane din etapa a III-a s-au vaccinat ieri, fiind vorba despre persoane din localități cu rată mare de transmitere a SARS-CoV2, a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
Listele de așteptare în platforma de programare pentru etapa a III-a vor rămâne deschise pe toată durata campaniei de vaccinare, spune Valeriu Gheorghiță.
La nivel național sunt există peste 800 de centre de vaccinare, cu peste 1.000 de fluxuri de vaccinare. În perioada următoare vor fi deschise noi centre de vaccinare, în special în localitățile cu rată mare de transmitere. Peste 50 de noi cabinete de vaccinare vor fi deschise în București.
Continuă vaccinarea cu AstraZeneca
Decizia luată ieri de România, de a contiua, în acest moment, vaccinarea cu vaccinul produs de AstraZeneca, „a fost una dintre cele mai dificile pe care a trebuit să le luăm”, a declarat marți coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. „Să spunem stop ar fi fost cea mai ușoară decizie, dar a trebuit să punem în balanță beneficiile vaccinării și faptul că mulți oameni se infectează și ajung la spital, la Terapie Intensivă”, spune Valeriu Gheorghiță.
„13 state la nivel european au decis suspendarea temporara a unui singur lot AstraZeneca, 7 state au decis continuarea vaccinării cu toate loturile AstraZeneca si 15 state au decis suspendarea temporara a vaccinarii cu toate loturile. România a decis continuarea vaccinării. Agenția Europeana a Medicamentului și-a menținut același nivel de recomandare, la acest moment beneficiile depășesc riscurile. Nu exista, legat de evenimentele tromboembolism semnale legate de o frecvență mai mare decât în populația generală nevaccinată. Vorbim de un caz la un milion de persoane vaccinate, mult sub frecvența estimată la populația nevaccinată, un caz la o mie de persoane. Azi Agenția Europeană a Medicamentului reevaluează toate datele. Cred în continuare că trebuie să acordăm credit Agenției Europene a Medicamentului care a precizat cât se poate de clar că nu există date care să facă legătura de cauzalitate cu vaccinul”, a declarat Valeriu Gheorghita.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii va reuni marţi grupul său de experţi pentru a studia siguranţa acestui vaccin, dar conducerea instituţiei a recomandat deja continuarea utilizării acestuia