Persoanele cu dizabilităţi dintr-o comună doljeană îl acuză pe primar că nu le-a plătit indemnizaţiile de câteva luni. Atât acestea cât şi însoţitorii lor au ajuns la mâna primarului, spun oamenii. În aceeaşi situaţie sunt şi angajaţii primăriei care nu şi-au încasat salariile de aproape trei luni. Primarul localităţii spune că nu are bani la buget să onoreze plăţile.
Un localnic din comuna doljeană Caraula spune că persoanele cu dizabilităţi din respectiva localitate se găsesc într-o situaţie delicată. Acestea nu şi-au primit indemnizaţiile de aproape trei luni. Mai mult, nici însoţitorii acestora nu sunt într-o situaţie mai bună, fiindcă nu şi-au primit banii cuveniţi. În localitate sunt 20 de persoane cu dizabilităţi plus însoţitorii acestora.
Verificări şi amenzi la primăria Caraula
Oamenii care s-au trezit fără nici un venit au început să facă sesizări pe la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, pe la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţia Socială. Într-adevăr, Inspecţia Socială Dolj a făcut un control la Primăria Caraula în data de 04.03.2021
. Mai mult primăria Caraula a fost amendată.
Faptul că Inspecţia Socială a descins la primăria Caraula este confirmat şi de reprezentanţii AJPIS Dolj.
Nu sunt bani la buget, spune primarul
În Caraula situaţia este mult mai gravă din câte spune chiar primarul comunei. Aceasta se întâmplă din cauza lipsei banilor de la bugetul local. Din acest motiv, nici angajaţii din primărie nu şi-au încasat salariile.
Cine sunt beneficiarii
De dispozitiile legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap beneficiază adulţii şi copiii cu handicap, cetăţeni romăni, cetăţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, potrivit legii, domiciliul sau reşedinţa în România. Adulţii cu handicap beneficiază de urmatoarele prestaţii sociale: indemnizaţie lunară, indiferent de venituri; valoarea indemnizaţiei diferă în funcţie de gradul de handicap (grav, accentuat, mediu); buget personal complementar lunar, indiferent de venituri; valoarea acestuia diferă, de asemenea, în funcţie de gradul de handicap. Părintele, tutorele sau persoana care are în îngrijire un copil cu handicap primeşte, de asemenea, o indemnizaţie lunară pentru creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap, diferenţiată pentru fiecare grad de handicap în parte.
Cadrul legislativ
Cadrul legislativ este reprezentat de Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (denumită în continuare Legea 448/2006) şi de modificările introduse prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 60/2017 pentru modificarea şi completarea Legii 448/2006.