7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal pe banii persoanelor cu handicap

Scandal pe banii persoanelor cu handicap

Persoanele cu dizabilităţi dintr-o comună doljeană îl acuză pe primar că nu le-a plătit indemnizaţiile de câteva luni. Atât acestea cât şi însoţitorii lor au ajuns la mâna primarului, spun oamenii. În aceeaşi situaţie sunt şi angajaţii primăriei care nu şi-au încasat salariile de aproape trei luni. Primarul localităţii spune că nu are bani la buget să onoreze plăţile.

Un localnic din comuna doljeană Caraula spune că persoanele cu dizabilităţi din respectiva localitate se găsesc într-o situaţie delicată. Acestea nu şi-au primit indemnizaţiile de aproape trei luni. Mai mult, nici însoţitorii acestora nu sunt într-o situaţie mai bună, fiindcă nu şi-au primit banii cuveniţi. În localitate sunt 20 de persoane cu dizabilităţi plus însoţitorii acestora.


„Vă scriu în numele persoanelor cu handicap. De două luni nu și-au primit banii, iar acum se intră în cea de-a treia lună. Sunt persoane care au nevoie de medicamente, ca să meargă la doctor. Sunt persoane căzute la pat care au nevoie de pampers, de mâncare și nu au bani. Am făcut sesizări şi au venit în control cei de la AJPIS. Am înţeles că le-a dat amendă 2.500 de lei și le-a zis să le dea urgent salariile. Am vorbit cu primarul și ne-a zis că cei de la AJPIS nu au ce să îi facă și nu ne va da salariile. Vreau să menționez că toți salariați nu au luat niciun ban de două luni. Își bate joc de angajați. Are angajați doi consilieri personali, pentru el și vice care nu dau deloc pe la serviciu, dar încasează lunar împreună în jur de 6.000 de lei pe lună.
L-am sunat personal și mi-a zis că nu îl interesează și să nu îl mai sun, că nu e treaba lui dacă nu ne luăm banii”, spune C. P., o persoană cu dizabilităţi din localitatea Caraula.

Răspuns AJPIS

Verificări şi amenzi la primăria Caraula

Oamenii care s-au trezit fără nici un venit au început să facă sesizări pe la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, pe la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţia Socială.
Într-adevăr, Inspecţia Socială Dolj a făcut un control la Primăria Caraula în data de 04.03.2021

„şi a verificat din punct de vedere administrativ, la sediul primăriei, ansamblul documentelor curente specifice asigurării plăţilor lunare cuvenite asistenţilor personali şi/sau indemnizaţiilor de însoţitori ai persoanelor încadrate în grad de handicap”

.
Mai mult primăria Caraula a fost amendată.

„S-a constatat faptul că drepturile cuvenite persoanelor cu handicap grav, precum şi drepturile salariale ale asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, precum şi drepturile salariale ale asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav au fost plătite cu întârziere pentru luna decembrie 2020, nefiind achitate la termen drepturile aferente lunii ianuarie 2021.

Pentru remediarea situaţiie, inspectorii sociali au dispus, pe lângă sancţionarea contravenţională a entităţii verificate şi măsuri care vizează plata drepturilor restante, termenul de conformare fiind 30.03.202″, se arată într-un răspuns al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Persoane cu dizabilități/foto arhiva GdS
Persoane cu dizabilități/foto arhiva GdS

Faptul că Inspecţia Socială a descins la primăria Caraula este confirmat şi de reprezentanţii AJPIS Dolj.


„Da, s-au făcut verificări, s-au luat măsuri. Trebuie întrebat la primărie de ce nu au plătit fiindcă am înţeles că bani au avut. Însoţitorii sunt plătiţi de primării. Atunci când sunt depistate nereguli poate fi amendată persoana care nu-şi respectă sarcinile de serviciu sau instituţia în speţă”, spune directorul AJPIS Dolj, Elena Mihaela Cocora.

Nu sunt bani la buget, spune primarul

În Caraula situaţia este mult mai gravă din câte spune chiar primarul comunei. Aceasta se întâmplă din cauza lipsei banilor de la bugetul local. Din acest motiv, nici angajaţii din primărie nu şi-au încasat salariile.

Primăria Caraula Dolj
Primăria Caraula Dolj

„Noi avem probleme cu bugetul. Nu s-au făcut încă bugetele. Persoanele cu dizabilităţi, dar şi însoţitorii lor au venit, au cerut bani pe concedii pentru anii trecuţi, de unde să scoatem noi banii? Avem 20 de persoane cu dizabilităţi în localitate şi 20 de însoţitori. Am făcut un efort bugetar să le plătim banii din urmă. Acum nu avem banii la buget. Nu am plătit nici salariile angajaţilor. Da, au venit de la Inspecţie, au verificat, au dat amenzi. Noi facem tot ce putem, în limita banilor pe care noi îi primim de la centru sau îi avem la bugetul local. Eu îi înţeleg pe oameni, dar de unde să scot eu toţi aceşti bani. Noi avem încasări la taxe şi impozite în procent de 60%, acesta este gradul de colectare.

Noi am mers pe buget 1/12. Când vom avea banii necesari, vom face plăţi. Nu vin nici banii de la Guvern. Nu suntem noi singura comună din Dolj în această situaţie. În mediul rural este mai greu, nu este ca în oraş. Suntem şi în această perioadă mai grea, toate merg greu. La ţară nu poţi vorbi de investiţii, încasările sunt slabe. Toţi cer bani, dar dacă nu avem în buget sumele necesare, de unde să plătim?”, spune primarul localităţii Caraula, Titel Păun.

Cine sunt beneficiarii

Persoane cu dizabilități
Persoane cu dizabilități

De dispozitiile legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap beneficiază adulţii şi copiii cu handicap, cetăţeni romăni, cetăţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, potrivit legii, domiciliul sau reşedinţa în România.
Adulţii cu handicap beneficiază de urmatoarele prestaţii sociale:
indemnizaţie lunară, indiferent de venituri; valoarea indemnizaţiei diferă în funcţie de gradul de handicap (grav, accentuat, mediu);
buget personal complementar lunar, indiferent de venituri; valoarea acestuia diferă, de asemenea, în funcţie de gradul de handicap.
Părintele, tutorele sau persoana care are în îngrijire un copil cu handicap primeşte, de asemenea, o indemnizaţie lunară pentru creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap, diferenţiată pentru fiecare grad de handicap în parte.

Cadrul legislativ

Cadrul legislativ este reprezentat de Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (denumită în continuare Legea 448/2006) şi de modificările introduse prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 60/2017 pentru modificarea şi completarea Legii 448/2006.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS