Un studiu realizat de o echipă de cercetători din Cluj-Napoca a calculat, în premieră, cu cât cresc costurile pentru sistemul de sănătate din România din cauza ulcerațiilor și amputațiilor la pacienții cu diabet. Rezultatele arată importanţa programelor de prevenţie şi de tratament pentru prevenirea acestor complicaţii care împovărează sistemul medical şi cresc riscurile pentru pacienţi.
Studiul, numit “Costuri de spitalizare aferente ulcerațiilor la membrele inferioare și amputațiilor la pacienții cu diabet din România”, a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și de la Asociația de Podiatrie (formată din Diana Sima, Cosmina Bondor, Ioan Andrei Vereşiu, Norina Gâvan și Cristina Borzan).
Peste 800 de pacienţi incluşi în studiu
Studiul a fost publicat în februarie 2021 în “International Journal of Environmental Research and Public Health” și a inclus 876 de pacienți cu diabet din Cluj-Napoca, împărțiți în două grupuri: un grup cu 682 pacienți cu ulcerații la membrele inferioare (din care 323, sau 47,4%, au suferit amputații) și un grup cu 194 de pacienți diabetici fără ulcerații. Pacienții au fost internați la un centru pentru tratamentul diabetului din cadrul unui spital din Cluj-Napoca între 2012 și 2017.
Bărbații au fost majoritari în cele două grupuri de pacienți (78% în grupul 1 și 52,6% în grupul 2). Vârsta mediană a fost de 64 de ani în grupul 1 și de 62,5 ani în grupul 2. Complicațiile diabetului au fost mai frecvente în grupul 1, în care toți pacienții aveau neuropatie diabetică, față de două treimi în grupul 2. Proporția pacienților hipertensivi a fost similară în ambele grupuri.
Obiectivul principal al studiului a fost evaluarea costurilor de spitalizare pentru pacienții cu diabet – cu sau fără ulcerații – și compararea acestora pe baza unor criterii demografice și clinice. Obiectivul secundar a fost evaluarea asocierii între ulcerații și costurile de spitalizare.
Costuri cu 40% mai mari la pacienţii cu ulceraţii
Potrivit rezultatelor studiului, nivelul median al costurilor totale a fost mai mare cu 40% în primul grup, al pacienţilor cu ulceraţii, față de nivelul din grupul al doilea de pacienți (724 euro vs. 517 euro pe pacient). Diferențe majore au fost identificate în ceea ce privește costurile pentru hrană, medicație și medicamente administrate la unitatea de primiri urgențe sau cea de terapie intensivă. Costurile de spitalizare au reprezentat 80,5% din cheltuielile totale calculate pentru grupul 1 de pacienți și 76,3% la grupul 2.
“Prin analizarea costurilor de spitalizare pentru 876 de pacienți cu diabet tratați într-un singur centru din România, am arătat că pacienții cu ulcerații și amputații presupun costuri semnificativ mai mari comparativ cu pacienții care nu au astfel de complicații. Cel mai mare factor de creștere a costurilor totale de spitalizare a fost reprezentat de durata spitalizării, semnificativ mai lungă la pacienții cu ulcerații”, afirmă autorii studiului.
“Ulcerațiile piciorului diabetic și amputațiile subsecvente reprezintă cel mai probabil o povară economică semnificativă pentru sistemul public de sănătate din România, ceea ce indică necesitatea de implementare a unor politici de sănătate și strategii care să țintească o prevenție și o îngrijire mai bune în domeniul piciorului diabetic”, se menționează în concluziile studiului.
Ulceraţiile sunt asociate unui risc mai mare de amputaţii şi deces
Cercetarea mai arată că prezența arteriopatiei periferice la pacienții cu ulcerații influențează, de asemenea, costurile de spitalizare. Astfel de costuri majorate la pacienții diabetici cu ulcerații și amputații au fost identificate și în alte state europene, precum Germania sau Marea Britanie.
Diabetul a devenit, în ultimele decenii, o adevărată pandemie, ce reprezintă o povară nu doar din punct de vedere economic, ci și asupra calității vieții celor afectați.
Diabetul este una dintre principalele cauze ale amputațiilor la nivelul membrelor inferioare, riscul fiind mai mare la pacienții care dezvoltă neuropatie diabetică. În plus, ulcerațiile asociate diabetului sunt asociate cu un risc mai mare nu doar de amputații, ci și de deces.
Studiile internaționale arată că rata mortalității este de 40% în rândul pacienților în primul an după apariția ulcerațiilor sau după amputații și de 80% în primii cinci ani.
Peste 1,2 milioane de adulţi români cu diabet
În România sunt peste 1,2 milioane de pacienți adulți cu diabet, cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani, iar numărul este în creștere, arată datele International Diabetes Foundation.
Costurile medii anuale asociate diabetului au fost estimate la 2.924,3 dolari pe pacient în România în perioada 2008-2017 Totuși, acesta este primul studiu care a analizat costurile în plus pentru sistemul de sănătate din România generate de ulcerații și amputații în cazul pacienților cu diabet.