2.3 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDolj„Operațiunea molozul“, la Craiova: Încă un camion plin cu moloz, depistat de polițiști

„Operațiunea molozul“, la Craiova: Încă un camion plin cu moloz, depistat de polițiști

„Operațiunea molozul“, la Craiova. Autoritățile din Bănie au demarat, de de la începutul lunii martie, „operațiunea molozul“, o amplă acțiune de verificare a celor care transportă deșeuri pe raza municipiului.

În această dimineață, poliția locală a mai depistat un camion cu moloz pe Aleea N. Iorga.

Ce spune legea legat de transportul molozului

Procedura de reglementare și control al transportului deșeurilor se aplică deșeurilor periculoase și deșeurilor nepericuloase prevăzute în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 856/2002 și este stabilită de HG nr. 1061/2008. Astfel, conform normelor în vigoare, transportul deșeurilor se realizează numai către operatorii economici care dețin autorizație de mediu pentru activitățile de colectare/stocare temporară/tratare/valorificare/eliminare. „Este interzis transportul deșeurilor de orice natură de la locul de producere la cel de colectare/stocare temporară/tratare/ valorificare/eliminare, fără respectarea prevederilor prezentei hotărâri“, se arată în HG 1061/2008.

„Transportul deșeurilor nepericuloase se efectuează pe baza formularului de încărcare-descărcare. Deșeurile nepericuloase destinate eliminării se transportă de la expeditor la destinatar și se controlează pe baza formularului de încărcare-descărcare deșeuri nepericuloase tipizat, cu regim special. Formularul se completează de către expeditor în trei exemplare și se păstrează după cum urmează: un exemplar semnat și ștampilat la expeditor, unul la transportator, semnat, completat cu codul numeric personal al persoanei care transportă deșeurile și cu numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, iar ultimul se transmite destinatarului prin intermediul transportatorului“, mai spune hotărârea de guvern.

Ar mai fi de menționat că, potrivit HG nr. 1.061/2008, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către personalul împuternicit din cadrul Ministerului Mediului și Ministerului de Interne, alături de personalul împuternicit din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Transporturilor, Ministerului Sănătății sau Ministerului Finanțelor, după caz, conform competențelor instituțiilor nominalizate. În ceea ce priveşte sancţiunile pentru transportul ilegal al deșeurilor sau abandonarea lor, acestea sunt cuprinse între 5.000 de lei şi 10.000 de lei, între 10.000 de lei şi 20.000 de lei sau între 15.000 de lei şi 30.000 de lei, în funcţie de faptă. Tot la capitolul sancţiuni este prevăzută şi sancțiunea contravențională complementară a confiscării mijlocului de transport „destinat sau folosit la săvârșirea faptei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS