2.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLeandrul - un arbust frumos, durabil, nepretenţios

Leandrul – un arbust frumos, durabil, nepretenţios

Întâlnit în flora spontană a zonelor cu climă mediteraneană, leandrul poate fi cultivat cu succes și la noi în țară, cu condiția ca toamna, după prima brumă, să fie dus în casă sau într-un loc călduros. Leandrul este un arbust durabil, nepretenţios și care înflorește toată vara. Singura sensibilitate pe care o are este la temperaturile scăzute, ceea ce împiedică plantarea lui direct în pământ. Temperaturi sub punctul de îngheț pentru mult timp îl distrug complet.

Plantarea şi transplantarea

Creșterea leandrului în ghiveci este cea mai bună soluție pentru zonele cu climă mai rece. Când planta a ajuns la doi metri înălțime, se face o înlocuire parțială de sol fertil. În fiecare an, în primăvară, când planta este mutată afară, scoateți primul strat de pământ până se văd rădăcinile. Acesta trebuie înlocuit cu material proaspăt, îmbogățit cu îngrășăminte cu eliberare lentă, deoarece primul strat de sol și-a dizolvat prin udare toate substanțele nutritive.

La fiecare doi ani sau când rădăcinile au ocupat tot ghiveciul este nevoie de schimbarea vasului. Operația se face pentru a restabili condițiile optime de creștere, a oferi spațiu nou rădăcinilor și schimbarea în mare măsură a substanțelor nutritive din sol în cantități echilibrate, eliminarea depozitelor de sare, a excesului de minerale specifice și a coloniilor posibil parazitare.

Leandrul iubeşte lumina

Având în vedere mediul de unde provine, leandrul este un mare iubitor de lumină.

Se recomandă să amplasați ghiveciul lângă un perete, bine expus la soare, astfel încât acesta să poată profita din plin de lumină din primăvară și până în toamnă. Rezistă foarte bine și în zonele cu vânt puternic, deoarece ramurile sunt flexibile și elastice. În locații cu vânt puternic este bine să ancorați ghiveciul.

Vara, soarele ajută planta să se dezvolte corespunzător. Dacă factorii de mediu sunt favorabili (lumină, apă, hrană), planta poate înflori tot timpul anului.

Se recomandă să dispună de o perioadă de repaus pe timpul iernii, perioadă în care îşi păstrează frunzele, însă nu mai creşte şi nu înfloreşte. Încăperile răcoroase (5-10º C) şi cu o luminozitate medie spre mare sunt locurile ideale în care leandrul să ierneze.

Udarea

Leandrul are nevoie de apă regulat și din abundență. Chiar dacă este rezistent la secetă, când îi lipsește apa își întrerupe înflorirea, florile cad, iar frunzele se răsucesc ușor.

Leandrul suportă bine umiditatea atmosferică scăzută, însă dacă se află în plin soare este, totuşi, recomandat ca planta să fie pulverizată. Vara, udarea se face cu generozitate. Iarna se udă puţin, cu apă la temperatura camerei.

Leandrul crește bine în soluri bine drenate. În solurile argiloase, grele și umede, stagnează, lucru semnalat prin îngălbenirea frunzelor. Pentru a evita stagnarea apei, este extrem de important să alegeți corect forma vasului. Leandrul are nevoie de un ghiveci înalt, pentru a vă asigura că toate rădăcinile cresc în jos.

Fertilizarea

Fertilizarea leandrului se face din martie și până la sfârșitul înfloririi. Chiar dacă nu este o plantă pretențioasă, necesită o fertilizare eficientă dacă vreți să aveți multe flori. Puteți începe fertilizarea din momentul în care îl scoateți pe terasă sau în grădină și până la sfârșitul înfloririi. Puteți folosi îngrășăminte lichide pentru flori, o dată pe săptămână.

Înmulțirea leandrului

În mediul său natural se înmulțește prin semințe, dar este un proces lung și anevoios.

Cea mai rapidă modalitate este prin butași. Cea mai potrivită perioadă a anului pentru acest tip de înmulțire este vara, în iulie-august. Tăiați vârfurile semilemnoase, la o lungime de 20 de cm, apoi rupeți toate frunzele, lăsând doar 2-3 în vârful butașului. Butașii se pun la înrădăcinat într-un substrat de pământ (nisip, turbă, perlit sau amestec) ori într-un vas cu apă. Timpul pentru formarea rădăcinilor este de 75 de zile, după aceea puteți să-l replantați într-un ghiveci.

Leandrul se mai poate înmulţi şi prin separarea drajonilor sau marcotare.

Tăierea

Tăierea leandrului este extrem de importantă. Cu ajutorul ei dăm formă plantei şi o ajutăm să se ramifice. În acest fel va avea mai mulţi lăstari pe care vor apărea şi flori.
După înflorire, lăstarii se taie pentru a permite altora să formeze flori. Se recomandă ciupirea plantelor tinere pentru o mai bună lăstărire. Tăiaţi drept, deasupra unui nod.

Tăierile de corectare se fac toamna sau primăvara, însă numai la nevoie.

Dăunători

Controlaţi periodic frunzele şi lăstarii pentru a preveni apariţia bolilor sau dăunătorilor. Leandrul este atacat frecvent de păduchii ţestoşi sau lânoşi. În plus, pe secreţiile dulci lăsate de păduchi se instalează fumagina, o micoză asemănătoare funinginei. Atacul dăunătorilor este mai intens în perioadele foarte calde ale anului.

Atenţie la seva leandrului! Este toxică, fiind folosită la prepararea otrăvurilor pentru şoareci. Frunzele uscate de leandru îndepărtează insectele din casă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS