3.1 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPiața chiriilor obișnuite din Craiova, în declin

Piața chiriilor obișnuite din Craiova, în declin

Pe segmentul rezidențial, chiriile au scăzut ca urmare a reducerii semnificative a cererii. Piața închirierilor de lux s-a menținut ca în alți ani, în Craiova. Pe segmentul închirierilor de spații comerciale, tarifele s-au temperat ușor, pe fondul unei cereri scăzute.

Cine achiziționează o garsonieră sau un apartament cu gândul de a închiria rapid imobilul trebuie să se gândească de două ori înainte de a perfecta tranzacția. Pandemia a scăzut semnificativ cererea de închiriere pe segmentul rezidențial. Având în vedere că cea mai mare parte a elevilor învață online, că studenții fac cursuri online, aceștia se pot conecta la cursuri de oriunde din țară, unde au o conexiune la internet. Așadar, cererea de închiriere a fost mai scăzută de anul trecut și până acum și se menține redusă.

Odată cu reducerea cererii s-au temperat și chiriile pe acest segment sau chiar au scăzut ușor. GdS s-a interesat la mai mulți specialiști în imobiliare din Craiova, fiecare aducând argumente din activitatea agențiilor lor imobiliare sau a portalurilor de imobiliare pe care le dețin.

Potrivit unui specialist de la Craiova Imobiliare, la garsoniere, chiria medie este cuprinsă între 200-250 de euro, în funcție de zona și de dotări. Înainte, pentru o garsonieră se încasau lejer 250 de euro pe lună. La apartamentele cu două camere (tot din segmentul mediu), chiriile sunt între 250-330 de euro. Iar la 3 camere, între 300 și 350 de euro pe luna.


Un alt specialist în imobiliare confirmă trendul descendent al cererii de închiriere pe segmentul rezidențial. “La chirii trendul este de scădere, din cauza cererii reduse pe acest segment. Chiria pentru o garsonieră este cuprinsă între 150-220 de euro, iar pentru un apartament cu două camere între 250-300 de euro”, a precizat Cristian Clenciu, de la CDC Imobiliare.

Există cerere de închiriere pe segmentul de lux

Paradoxal, dacă pe segmentul mediu, pe rezidențial nu prea mai există cerere de închiriere ca în anul 2019 sau mai înainte, pe segmentul apartamentelor de lux cererea s-a menținut, spun specialiștii în imobiliare contactați de GdS. Pe respectivul segment s-au menținut și prețurile.


De unde vine cererea de închiriere pentru apartamentele de lux? “Sunt oameni de afaceri și manageri ai marilor companii cum ar fi Ford și furnizori ai Ford care inchirieaza apartamente de lux. În general, persoane din categoria midle-management și top management inchirieaza apartamente de lux. Mulți dintre aceștia și-au schimbat obiceiurile din cauza pandemiei și nu mai doresc să stea la hoteluri. Din cauza pandemiei, unii dintre ei preferă să stea cu chirie”, a declarat Mihnea Marcu de la Craiova Imobiliare.

Apartamentele de lux cu două camere, din categoria de top, se închiriază cu circa 400-420 de euro pe luna. Iar cele cu trei camere din aceeași gama de lux se inchiriaza cu sume cuprinse între 450-500 de euro pe luna. Intră în această categorie apartamente din zone bune, dotate corespunzător și unde există și loc de parcare și alte facilități.


“A crescut cererea pe segmentul de închirieri de lux. Cererea vine de la oamenii de afaceri care vin în zonă. Să nu uităm că se mai construiește un mall în Craiova. Se mișcă lucrurile, pe anumite segmente”, a precizat Nicu Răduț, de la Unic Imobiliare.

Cum sunt chiriile la spațiile comerciale

Din cauză că cererea a fost foarte scăzută, multe spații comerciale din centrul Craiovei au rămas neinchiriate de anul trecut și până acum. Situația s-a mai sedimentat, iar unii proprietari au început să scadă chiriile. Unii accepta chirii de 9-10 euro pe metrul pătrat, deși anul trecut în timpul acesta excludeau să lase atât de jos prețul, de la 15-20 de euro pe metrul pătrat.


În general, multe spații comerciale sunt goale. Iar proprietarii cu greu găsesc chiriași, în ultima perioadă. Dar nici nu lasa prea mult la pret.
Există și proprietari care intenționează să crească chiria actualilor chiriași. Unii dintre ei fac parte din domeniul HORECA, în continuare afectat de pandemie. Deși aceștia încă se zbat să își acopere cheltuielile lunare, unii proprietari au încercat majorarea chiriei. Valul trei al pandemiei a demonstrat că activitatea economică nu poate să se desfășoare la capacitate. Dimpotrivă, s-au închis din nou cei din HORECA, astfel că și chiriile au rămas la locul lor. Chiriașii spun că nu își pot acoperi nici cheltuielile cu personalul și exclud din start plata unor chirii majorate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS