Curtea de Apel Craiova a respins o contestaţie în anulare formulată de un craiovean de 20 de ani, condamnat definitiv pentru ultraj. Instanţa a dispus internarea inculpatului într-un centru de detenţie pe o perioadă de 8 ani. Faptă a fost comisă în martie 2017, când inculpatul era minor. Anchetatorii au susţinut că inculpatul a condus fără permis şi a lovit cu maşina o poliţistă care încerca să-l tragă pe dreapta.
Incidentul în care a fost rănită agenta de poliție a avut loc în noaptea de 13 spre 14 martie 2017.
Procurorii doljeni au reținut că doi agenți de la Secția 6 au fost chemaţi în sprijnul unui echipaj care urmărea un autovehicul. Şoferul maşinii nu oprise la semnalul poliţiştilor.
„În timp ce se aflau pe strada Dorobanţilor, cu autospeciala din dotarea poliţiei, având semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, din sens opus au observat venind autoturismul marca Opel, condus de către inculpatul G.A.. În această împrejurare, agentul de poliţie G.M., care se afla pe bancheta din spate a autospecialei, în partea stângă, a deschis portiera, a coborât din autoturism şi a făcut semnal de oprire autoturismului marca Opel, condus de către inculpat”, au explicat anchetatorii.
A lovit o poliţistă şi a fugit
În urma anchetei s-a mai stabilit că inculpatul a lovit portiera autospecialei.
„Conducătorul autovehiculului a ignorat semnalul regulamentar de oprire şi a accelerat, lovind autoturismul de poliţie la portiera din partea stângă spate, care era întredeschisă şi în spatele căreia se refugiase agentul de poliţie G.M., pentru a se feri. Ca urmare a impactului, persoana vătămată a fost prinsă între portieră şi pragul autoturismului, lovindu-se cu capul de geamul portierei, care s-a spart“, au precizat anchetatorii. Șoferul fugar a fost prins de celălalt echipaj de poliție. Oamenii legii au stabilit că era vorba de un minor de 16 ani, din Craiova.
Achitat la Tribunalul Dolj
Minorul a fost trimis în judecată la începutul lunii august 2018. A fost acuzat de comiterea infracțiunii de ultraj.
„Ţinând seama de mijlocul folosit, respectiv un autoturism aflat în deplasare, este de presupus că inculpatul a acceptat inclusiv producerea unor leziuni letale persoanei vătămate. În acest context, lovirea persoanei vătămate cu autoturismul aflat în deplasare întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă de omor (…)”, au mai precizat procurorii doljeni. În martie 2019, judecătorii de la Tribunalul Dolj au dispus achitarea inculpatului.
„Tribunalul reține că din probele administrate nu rezultă, dincolo de orice dubiu rezonabil, că persoana vătămată era coborâtă din autospeciala MAI. De asemenea, din probele administrate nu rezultă, dincolo de orice dubiu rezonabil, că inculpatul, care conducea autoturismul marca Opel Vectra, cu volan pe partea dreaptă(…), a lovit cu intenție portiera în spatele căreia se afla persoana vătămată”, se arată în hotărârea instanţei.
În schimb, instanţa a admis acţiunea poliţistei rănite. Inculpatul a fost obligat să-i achite 5.000 de lei drept daune morale.
Opt ani de detenţie pentru ultraj
Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel de anchetatori. În octombrie, anul trecut, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat. Instanţa a admis acţiunea anchetatorilor şi a dispus internarea inculpatului într-un centru de detenţie pe o perioadă de opt ani. Judecătorii au explicat că Tribunalul Dolj a reţinut eronat că inculpatul a acţionat din culpă.
„Deși prima instanță a susținut, eronat și neargumentat, că inculpatul a acționat din culpă și nu cu intenție, neputând să prevadă deschiderea portierei, Curtea constată că inculpatul a acționat sub forma intenției indirecte, din moment ce a observat autospeciala staționată, agenții de poliție și portiera spate deschisă, deoarece inițial a frânat pentru a încerca să aprecieze dacă sectorul de drum rămas îi permite deplasarea, și apoi a accelerat pentru a scăpa de urmărire”, au susţinut judecătorii.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.
Contestaţie în anulare, respinsă de instanţă
După condamnare, inculpatul a formulat o contestaţie în anulare.
În acţiunea formulată, craioveanul a susţinut că avocatul său nu a participat la ultimul termen de judecată al apelului. Curtea de Apel Craiova a constatat că cele susţinute de inculpat nu sunt adevărate.
„Este adevărat că prin încheierea din 06 iulie 2020 instanța a dispus repunerea cauzei pe rol în vederea audierii martorului B.M., fixând un nou termen de judecată la 01 octombrie 2020 însă la acest termen de judecată inculpatul a fost legal citat conform dovezii de la fila 107 dosar, iar avocatul său ales a fost prezent în sală, participând la audierea martorului B. M. și punând totodată concluzii(…).
Prin urmare, aspectele susținute în cererea de contestație în anulare sunt în mod vădit contrazise de mențiunile din dosarul în care s-a pronunțat decizia contestată”, au susţinut judecătorii.
În final, instanţa a respins acţiunea inculpatului, aşa că acesta trebuie să execute pedeapsa stabilită de Curtea de Apel Craiova.