4.2 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCasa si gradinaCuptorul cu microunde – periculos sau nu?

Cuptorul cu microunde – periculos sau nu?

De-a lungul timpului s-a pus de multe ori întrebarea dacă sunt sigure cuptoarele cu microunde pentru sănătate, având în vedere radiațiile emise, și dacă nutrienții din alimentele încălzite în acest dispozitiv electrocasnic își mai păstrează calitățile. Sunt acestea mituri și îngrijorările sunt nefondate sau este vreun pic de adevăr în aceste idei?

Deoarece în aproape fiecare casă se găsește câte un cuptor cu microunde, acest articol va încerca să explice dacă acestea sunt sigure și dacă afectează sau nu sănătatea oamenilor și calitatea mâncărurilor.

Introduse în consumul casnic încă din 1967, cuptoarele cu microunde au fost reglementate de către FDA (Food and Drug Administration) din 1971, fiind necesar ca producătorii acestora să certifice că tipul acesta de electrocasnic îndeplinește standardele de siguranță impuse. În prezent, punctul de vedere al FDA este că dacă se respectă standardele de calitate impuse de către aceștia, iar cuptorul cu microunde este folosit conform instrucțiunilor producătorilor, nu există motive de îngrijorare.

Care este principiul funcționării cuptorului cu microunde?

Elucidarea principiului de funcționare al cuptoarelor cu microunde ajută la găsirea răspunsului privind influențarea sănătății de către acestea.

Cuptoarele cu microunde încălzesc mâncarea prin intermediul undelor electromagnetice asemănătoare undelor radio, dar care sunt mai scurte decât acestea. Tipul acesta de undă prezintă proprietatea fundamentală de a avea activitate selectivă, acționând în primul rând asupra apei și altor tipuri de molecule care sunt asimetrice din punct de vedere electronic. Moleculele încep să vibreze, să se rotească și, lovindu-se unele de celelalte, să formeze energie termică, ducând astfel la încălzirea alimentelor.

Deși în principiu microundele acționează predominant asupra moleculelor de apă, acestea pot încălzi într-o măsură mai mică inclusiv grăsimi sau zaharuri.

Diferite tipuri de radiații, lumina vizibilă cu ochiul liber, microundele și undele radio sunt forme de radiație neionizantă care nu prezintă suficientă energie pentru a putea disloca electronii din nucleu. O astfel de acțiune este posibilă în cazul razelor X (cele utilizate, de exemplu, la radiografii) și expunerea la o astfel de radiație poate într-adevăr să modifice structura atomică și moleculară și să producă distrugeri ale celulelor ce compun materia organică.

Distrug microundele nutrienții din alimente?

Orice formă de gătire reduce valoarea nutritivă a alimentelor și de aceea este considerat general valabil că pentru conservarea câtor mai mulți nutrienți este necesar ca metoda de gătire să fie una rapidă, ce presupune preparare termică de scurtă durată. Anumiți nutrienți se deteriorează dacă sunt expuși la căldură, indiferent dacă acest lucru se întâmplă prin preparare termică la cuptor obișnuit sau cu microunde. Totuși, cuptorul cu microunde are avantajul vitezei și deci expunerii termice de mai scurtă durată, ducând astfel, de exemplu, la păstrarea unei cantități mai mari de vitamina C, comparativ cu prepararea prin alte metode.

De asemenea, pentru aburirea legumelor la cuptorul cu microunde este necesară o cantitate redusă de apă, un avantaj important având în vedere că gătirea anumitor legume prin fierbere îndelungată duce la pierderea din valoarea nutritivă a componentelor hidrosolubile. Cel mai clar exemplu este cel al broccoliului care pierde prin fierbere pe foc un component pe bază de sulf –glucozinolat- foarte important pentru acțiunea prezumtiv anti-cancerigenă a acestei legume. Prin aburirea la microunde, glucozinolatul se menține în cantități mai ridicate, comparativ cu alte metode de gătire. Pe de altă parte, un studiu a relevat faptul că microundele au distrus 97% din flavonoidele antioxidante din broccoli, în timp ce prin fierbere s-au deteriorat doar 66%. Acest studiu este citat deseori, deși este nevoie să fie făcută mențiunea că a fost adăugată apă peste brocoliul introdus la cuptorul cu microunde și aceasta nu este o practică recomandată.

În concluzie, cu mici excepții, cuptorul cu microunde nu pare a influența negativ cantitatea de nutrienți din hrană.

Evitați recipientele din plastic

Materialele plastice pot conține componente ce pot produce dereglare hormonală. Un exemplu este bisphenol-A care este un compus implicat în anumite afecțiuni de tipul tulburărilor tiroidiene, obezității și chiar cancer. Deoarece acest compus este eliberat din plastic în momentul încălzirii, se recomandă utilizarea doar a recipientelor care nu sunt din plastic pentru pregătirea preparatelor alimentare la cuptorul cu microunde. Recipientele cele mai potrivite pentru încălzire sunt cele care nu conțin nicio moleculă de apă, de exemplu ceramica, cartonul sau sticla.

Concluzie

Conform datelor disponibile până la momentul actual, cuptorul cu microunde reprezintă un dispozitiv de gătire sigur și eficient. Mai mult, deși toate metodele de gătire reduc valoarea nutritivă a ingredientelor, prepararea la cuptorul cu microunde pare a conserva mai bine nutrienții decât alte metode.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS