-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLobby la Ministerul Energiei pentru deblocarea ajutorului financiar pentru CEO

Lobby la Ministerul Energiei pentru deblocarea ajutorului financiar pentru CEO

Actuala conducere a Complexului Energetic Oltenia a făcut săptămâna aceasta demersuri pe lângă Ministerul Energiei pentru a facilita obținerea ajutorului financiar.

Banii sunt necesari de urgență pentru a achiziționa certificatele de CO2 aferente producției de energie din 2020. Compania are de cumpărat peste 8 milioane de certificate de CO2. Data limită pentru achiziție este 30 aprilie. În cazul în care ajutorul în valoare de 241 de milioane de euro nu va ajunge la companie, din luna mai ar putea fi aplicate amezi de 100 de euro pe zi pentru fiecare certificate necumpărat.

Prețul certificatelor se menține la un nivel ridicat, respectiv 41 de euro. La prețul actual ar fi nevoie de mult mai mulți bani pentru a achita taxa de poluare. Administrația Complexului Energetic Oltenia a anunțat că au mai fost cumpărate certificate de CO2 în ultimele luni, însă fără a preciza numărul acestora.

Cel mai mare cumpărător de certificate

Se cunoaște că, la nivelul României, Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare cumpărător de certificate de CO2. Dacă vor fi făcute publice date legate de necesarul de certificate acest lucru ar putea influența prețul pe piețele de profl, susține conducerea colosului energetic.

Șefi Complexului Energetic Oltenia au aprobat inclusiv un împrumut de certificate de CO2 de la alte companii pentru a acoperi diferența de certificate pentru care nu vor mai fi găsite fonduri, în afara ajutorului de restructurare care este așteptat cu nerăbdare să intre în conturile colosului energetic. Banii ar trebui să fie virați de Ministerul Finanțelor, prin Trezoreria Statului.

Este de precizat că, recent, Guvernul a adoptat o Ordonanță pentru a putea fi virat către Complexul Energetic Oltenia ajutorul de restructurare în valoare de 241 de milioane de euro. Banii nu au mai ajuns însă la companie. Societatea mai are la dispoziție trei săptămâni pentru a finaliza procesul de achitare a taxei de poluare stabilită pentru toate companiile care utilizează combustibili fosili.

Numărul de certificate se va reduce drastic

Șefii Complexului Energetic Oltenia și-au propus să reducă drastic în următorii ani numărul de certificate de CO2 pe care compania le achită. Astfel, până în 2025 vor mai rămâne doar două grupuri energetice pe bază de cărbune, așa cum compania a notificat Comisia Europeană. Aici se află în analiză Planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia.

Planul se întinde până în 2025. Grupurile pe cărbune vor fi la Termocentrala de la Rovinari. Tot până în 2025 Complexul Energetic Oltenia va rămâne fără 4.700 de salariați, din cei 12.000 cât sunt în momentul de față. Problema este că vor fi închise majoritatea grupurilor pe cărbune și a carierelor miniere, însă nu se știe cum vor fi realizate investițiile propuse. Este vorba de grupuri pe gaze naturale la Turceni și la Ișalnița cu o putere instalată de 1.200 MW, precum și parcuri fotovoltaice în Gorj și Dolj cu o putere instalată de 750 de MW.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS