In ciuda faptului ca Ovidiu Stinga a incercat sa implementeze mentalitatea de invingator in lotul alb-albastru, juvetii nu si-au insusit acest lucru, si, de fiecare data când au fost condusi, exceptând meciul cu Dinamo II, nu au reusit sa revina in joc.
Din momentul in care a preluat echipa, Ovidiu Stinga a luptat din greu sa schimbe mentalitatea celor care aveau sa reprezinte simbolul oltenilor, din pricina vârstei fragede, a esalonului in care evoluau si implicit a echipei de provenienta, care nu si-a propus nimic indraznet. A urmat un plan bine gândit de „olandez“, in cuprins fiind o serie de partide de verificare impotriva unor adversare a caror valoare a crescut de la meci la meci. Nici discutiile fata in fata nu au lipsit de la sedintele de pregatire si nici explicatiile in functie de faza, si totul parea in ordine, psihicul fotbalistilor suportând destule modificari in sensul pozitiv. Roadele au inceput sa se vada inca din primele runde, când juvetii au obtinut zece victorii consecutive, sapte in campionat, trei in Cupa României.
Urziceniul a dat prima „palma“
Toate bune si frumoase pâna in runda numarul opt, când Universitatea intâlnea, pe teren propriu, Unirea Urziceni, si, dupa parcursul excelent, nimeni nu credea in surpriza. Desi alb-albastrii au dominat copios ostilitatile din teren, reusita lui Zaharia (‘71) avea sa-i demoralizeze, sa le toarne plumb in picioare. A urmat succesul in fata Petrolului, si… cea de-a doua infrângere, la Câmpina, intr-un meci in care s-au facut foarte multe greseli din punct de vedere organizatoric. Poiana a deschis scorul in minutul 38, prin Aristan, declansând degringolada in jocul Universitatii, care nu a mai reusit sa combine si sa puna in pericol echipa lui Stefan Nanu. Prestatia lamentabila a juvetilor a fost taxata din nou, prin Ichim (‘65), iar Stiinta a terminat partida cu garda jos, gazdele fiind aproape de o victorie mult mai clara.
A urmat si „reculul“, eliminarea din Cupa in fata lui FC National, desi oltenii avusesera o evolutie foarte buna, nu au depasit pragul psihologic in momentul penaltiurilor. Acest lucru s-a resimtit si in meciul imediat urmator, când Universitatea a câstigat la limita in fata celor de la CS Otopeni (A. Ionescu ‘19). Testul de la Sibiu a demonstrat ca lucrurile nu au revenit la normal, Ciuca si compania reusind doar un scor alb in fata ultimei clasate. Si Ovidiu Stinga a intervenit din nou, reusind sa resusciteze echipa, victorie pe teren propriu cu Dacia Mioveni (Stinga ‘63), remiza la Vâlcea (in care juvetii au fost „loviti“ de ghinion) si triumf cu Dinamo II (Salih ‘70).
Retur oscilant, final cu emotii
Dupa perioada petrecuta in Cipru, oltenii au remediat multe greseli din mecanismul de joc, dovada fiind inceputul fulminant, victorie cu 5-2 in fata Astrei, 1-3 la Inter Gaz si 0-1 la Giurgiu. Si când totul parea sa decurga conform planului, Universitatea a calcat strâmb cu Minerul Motru. Ovidiu Stinga, din pricina problemelor de lot, a fost nevoit sa alinieze un unsprezece improvizat, care s-a descurcat bine pâna la primirea golului, când au clacat psihic. Din starea de amorteala nu au iesit nici la Urziceni, când, dupa golul lui Epaminonda, juvetii au parut dezorientati, nereusind sa-si mai revina pâna la final. Spre bucuria suporterilor, oltenii au reusit sa strânga rândurile si sa faca un meci mare la Ploiesti, invingând Petrolul la capatul unui joc foarte bun. Succesul inregistrat a readus linistea in tabara alb-albastra, care a continuat cu o noua victorie, 3-0 cu Poiana Câmpina. Jucatorii au „visat“ prea mult la promovare cu CS Optopeni si, pierzând la limita, au obligat fanii sa mai tina sampania la rece pâna in runda viitoare, cu FC Sibiu (2-0). Nici nu s-a terminat bine fiesta si promovarea era pusa la indoiala de „cazul Nocturna“, dar acest lucru nu i-a speriat pe oficiali, care au trimis echipa a doua la Mioveni, pierzând disputa cu 2-0.
Si totul se transformase intr-un vis urât, deoarece Comisia de Apel provoca insomnii fanilor, iar conducerea alb-albastra gresea calculele la meciul cu CSM Vâlcea. Promovarea avea sa se joace la Bucuresti, fie pe masa comisiei FRF, fie pe stadionul „Florea Dumitrache“. Intr-un final, s-a rezolvat si „cazul nocturna“, si, iesind invingatoare din litigiul cu Astra, Universitatea a jucat meciul cu Dinamo II doar din orgoliu. Practic, a fost singurul meci in care juvetii au reusit sa revina de la 2-0, si asta pentru ca Bornescu si Saceanu nu s-au resemnat in fata „câinilor“.