3.4 C
Craiova
vineri, 15 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieArenă multifuncțională în locul stadionului „Tineretului“. De unde vin fondurile?

Arenă multifuncțională în locul stadionului „Tineretului“. De unde vin fondurile?

Arenă multifuncțională în locul stadionului „Tineretului“ din Craiova. Aceasta a fost tema unei consultări publice organizată, ieri, de Consiliul Județean (CJ) Dolj. Arena de legendă a fotbalului craiovean a revenit, după 15 ani de chin birocratic, în patrimoniul judeţului Dolj, iar Consiliul Judeţean şi-ar dori să construiască pe actualul amplasament al stadionului „Tineretului“ o arenă multifuncțională. Pentru a se ajunge, în final, la cea mai bună decizie, CJ Dolj a chemat la discuţii nu doar autorităţile, ci şi oameni de sport. Marea provocare ar fi sursa fondurilor necesare.

La dezbaterea desfășurată în sala de conferințe a stadionului „Ion Oblemenco” au participat, pe lângă președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, şi primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, şi ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novák, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, cunoscutele atlete Doina Melinte și Violeta Beclea-Szekely, reputați campioni olimpici, mondiali sau europeni, conducători ai cluburilor de sport din Bănie și reprezentanți ai societății civile. Cu toţii au avut câte o opinie legat de funcţionalitatea noii arene care se doreşte a fi construită în locul stadionului „Tineretului“. 

Cosmin Vasile: „Este un teren pe care dorim să-l menținem dedicat sportului“

„Ne-am dorit să avem o consultare publică la care să participe personalități din lumea sportului, oameni care, prin întreaga și bogata lor activitate, au făcut cinste României. Atunci când pregătim o investiție în infrastructura sportivă, cel mai corect este să purtăm discuții cu specialiști, pentru că în acest mod putem oferi noilor noastre demersuri funcțiunile potrivite pentru înalta performanță.

Intenționăm ca pe amplasamentul «Stadionului Tineretului» să realizăm o sală multifuncțională. Este un teren de care se leagă o întreagă istorie a sportului craiovean și pe care dorim să-l lăsăm menținem dedicat sportului. Să nu uităm că pe acest stadion s-a născut și a promovat echipa de fotbal Universitatea Craiova. Din păcate, odată cu trecerea anilor, această arenă nu a mai putut găzdui evenimente de înalt nivel, în prezent aflându-se într-un stadiu avansat de degradare“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile. 

Arenă multifuncțională în locul stadionului „Tineretului“. Un milion de lei din bugetul CJ Dolj pentru un studiu de fezabilitate

Preşedintele CJ Dolj a dezvăluit că pe locul stadionului „Tineretului“ nu se poate construi o arenă de fotbal omologată pentru Liga I, potrivit FRF, aşa că „din acel moment ne-am orientat către realizarea unei structuri multifuncționale“.

„Este vorba o arenă care să poate găzdui competiții dedicate atât sporturilor individuale, precum ciclism, tenis, atletism, gimnastică sau scrimă, cât și celor de echipă, cum ar fi fotbal, baschet, volei sau handbal, urmând ca din acest an să demarăm procedurile legate de realizarea studiului de fezabilitate, precum și cele de proiectare și construire. Un alt obiectiv important al nostru îl constituie amenajarea unui muzeu al fotbalului craiovean, care va fi înființat tot la «Stadionul Tineretului»“, a afirmat Cosmin Vasile. 

În bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Dolj pentru anul 2021 a fost alocată suma de un milion de lei pentru un studiu de fezabilitate privind stadionul „Tineretului“. „Anul acesta demarăm SF-ul, urmând ca spre finalul anului sau la începutul anului 2022 să putem vorbi de un contract de proiectare şi execuţie. Oricum, arena va fi dedicată tot sportului de performanţă“, explica preşedintele Cosmin Vasile la prezentarea bugetului. 

Primarul Craiovei vrea bază sportivă cu fonduri de la CNI

La rândul său, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a explicat că varianta optimă pentru realizarea unei baze sportive multifuncționale o reprezintă obținerea fondurilor necesare construirii ei de la bugetul Companiei Naționale de Investiții (CNI). „Mă bucur că lângă noi a venit și ministrului Tineretului și Sportului, domnul Carol Eduard Novák, pentru că am sperat că prezența dumnealui în Bănie va însemna un sprijin real în realizarea unei săli multifuncționale la «Stadionul Tineretului». Am avut plăcuta surpriză să constatăm că oficialul guvernamental cunoștea foarte multe despre intențiile noastre, venind în întâmpinarea acestui demers cu idei și propuneri“, a afirmat edilul Craiovei. 

„Cu certitudine, știm în acest moment că pe «Tineretului» vom avea o bază sportivă. Va fi un obiectiv pe care sper că îl vom realiza prin finanțare obținută de la Compania Națională de Investiții și ne dorim din tot sufletul să se materializeze această soluție, pentru că avem o experiență foarte bună cu CNI, care s-a implicat la stadionul de fotbal, construcție care a fost finalizată într-un an și șapte luni. Chiar dacă baza aparține Consiliului Județean Dolj, i-am promis domnului președinte Cosmin Vasile că voi fi alături de dumnealui ca să putem gândi și reconfigura zona, pentru că, așa cum se știe, noi ne dorim să realizăm un spațiu de regenerare urbană, care se va extinde către partea centrală a orașului, unde ne dorim să face un «Fan Zone», un loc dedicat fanilor“, a adăugat Olguţa Vasilescu. 

Arenă multifuncțională în locul stadionului „Tineretului“. CNI, cea mai bună variantă privind finanțarea?

„De altfel, așa cum a recunoscut și domnul ministru Novák, la ora actuală Craiova are cea mai frumoasă și cea mai importantă bază sportivă din România. Ca să fie completă, ne trebuie și această sală multifuncțională, pe care vă asigur că o vom realiza, fie că vorbim de o investiție a CNI, fie de o asociere între CJ Dolj și Primăria Municipiului Craiova, prin intermediul căreia vom identifica o axă a unui program finanțat din fonduri europene. Din experiența noastră, varianta a doua poate însemna o durată de realizare poate chiar și de zece ani. Rugămintea noastră către domnul ministru este de a ne sprijini pentru a obține finanțarea de la CNI pentru o bază sportivă multifuncțională”, a mai spus primarul Craiovei.

Ministrul Novák: „Sportul românesc a pierdut foarte mult în ultimii 30 de ani“

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novák, şi-a amintit faptul că şi-a început cariera de ciclist de performanță pe Velodromul din Parcul „Nicolae Romanescu“ şi a precizat că sportul românesc a pierdut foarte mult în ultimii 30 de ani.

„În 2003, aici mi-am început cariera de ciclist de performanță, pe Velodromul din Parcul «Nicolae Romanescu», care era punctul de start în Circuitul României. Iată că acum am venit aici în calitate de ministru să discutăm, deci soarta nu este întâmplătoare. Cred că sportul românesc a pierdut foarte mult în ultimii 30 de ani și că este momentul să abordăm acest domeniu puțin diferit. Atât timp cât voi fi ministru, vă garantez că voi sprijini orice activitate, orice investiție pentru sport, indiferent de culoarea politică. Am venit aici tocmai pentru acest lucru, pentru că am găsit oameni care au inițiative favorabile sportului.

Cred că ministerul este organismul care trebuie nu doar să finanțeze, ci și să organizeze, să ghideze și să ajute pe toată lumea pentru a avea rezultatele internaționale pe care le-am avut cândva. Vreau ca în perioada următoare să punem la punct o strategie prin care copiii noștri, începând de la nivelul grădiniței și până la școli, la cluburi, la mișcarea în masă, să poată face performanță”, a afirmat Eduard Novák. 

Stadionul „Tineretului”, inaugurat în 1933

Stadionul „Tineretului” a fost inaugurat în anul 1933, în prezența Majestății Sale, Regele Carol al II-lea, la capătul unui efort investițional care s-a întins pe o durată de 11 ani. Pe această arenă a evoluat echipa de fotbal Universitatea Craiova de la înfiinţare (1948) şi până la promovarea în prima divizie (1964).

Valoarea de inventar a stadionului este una imensă. Potrivit raportului de evaluare care a stabilit valoarea de înregistrare în contabilitate a bunurilor aparţinând stadionului „Tineretului”, numai terenul a fost înregistrat în contabilitatea CJ Dolj cu valoarea de 48.659.667 de lei. Dacă adăugăm şi valoarea de inventar a celorlalte componente ale complexului sportiv, respectiv vestiarele, tribunele, terenurile de tenis, casele de bilete şi cabinele pentru rezerve, se ajunge la suma de 51.317.434 de lei, adică aproape 11 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS