4.6 C
Craiova
duminică, 10 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate52 de ani de emisie in eter

52 de ani de emisie in eter

„Aici studioul regional de radio Craiova. Transmitem pe statia de radio cu lungimea de unda de 206 metri. Dragi ascultatori, buna ziua!“. Acesta a fost mesajul de intâmpinare ce a deschis prima emisiune, din 6 iunie 1954, la ora 15.00, cu durata de o ora, a Studioului regional Radio Oltenia Craiova (ROC), care a sarbatorit ieri implinirea a 52 de ani.


Istoria radioului craiovean cuprinde si o perioada dificila, dupa ce, in anul 1985, activitatea tuturor posturilor de radio regionale a fost intrerupta fara nici o explicatie. Dupa numai patru ani de tacere, pe 22 decembrie 1989, ROC si-a reluat transmisia cu mesajul „Aici Craiova libera. Transmitem pe statia de radio cu lungimea de unda de 540 metri, frecventa de 558 KHz. Stimati ascultatori, bine v-am regasit!“. De-a lungul timpului, Radio Oltenia Craiova si-a pastrat particularitatea sa, aceea de a transmite pentru românii de dincolo de granita de sud a tarii. De la prima ora de emisie, programul zilnic al postului de Radio Oltenia Craiova (ROC) s-a extins pâna la 18 ore. De la inregistrarile muzicale pe teren, cu solisti, formatii, tarafuri si ansambluri folclorice din orasele si satele Olteniei, s-a ajuns la transmiterea in direct a primei editii a Festivalului National al Cântecului Popular Românesc „Maria Tanase“.


„Am vazut ce pot face o mâna de olteni“


La aniversarea de ieri a fost prezent si presedintele director general al Societatii Române de Radiodifuziune, Maria Toghina, care a adus o veste buna: s-a luat in discutie achizitionarea unui sediu pentru Radio Oltenia Craiova.


„Ieri (luni – n.r.) comitetul director al Societatii Române de Radiodifuziune a hotarât sa sustina in fata Consiliului de Administratie achizitionarea actualului sediu pentru studioul din Craiova. Viitorul radioului din Craiova, o institutie care a contribuit in mod decisiv la evolutia societatii românesti, se leaga de aceasta achizitie. Am vazut ce pot face o mâna de olteni. Isi fac treaba bine, serios si temeinic“, a declarat Maria Toghina.


Programul de dezvoltare al ROC cuprinde si emisia prin intermediul internetului, ceea ce va modifica structura publicului-tinta, care in prezent este cuprins intre 30 si 50 de ani. „Emisia pe internet va permite ascultarea programelor de radio si de tineri, dar si de românii din intreaga lume“, a mentionat Doru Vasile Ionescu, director general adjunct al Departamentului Productie Editoriala si Strategie din cadrul Societatii Române de Radiodifuziune.


Istorie


Prima emisiune radiofonica din tara a fost transmisa de la Craiova in 1926, cu doi ani inainte de infiintarea postului national de radio, de catre un impatimit al radiofoniei, Alexandru Savopol, dintr-un „studiou“ improvizat intre câteva capite de fân cu care se asigura izolarea fonica. Emisiunea de atunci, care a durat o jumatate de ora, a fost receptata si de românii de pe Valea Timocului bulgaresc si sârbesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS