2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoul ordin de carantinare poate arunca în aer coaliţia de guvernare. Nimeni din guvern nu ştia de el

Noul ordin de carantinare poate arunca în aer coaliţia de guvernare. Nimeni din guvern nu ştia de el

Ordinul semnat de secretarul de stat din ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, care prevede noile criterii pentru carantinarea unei localități, a fost publicat în Monitorul Oficial fără informarea premierului Florin Cîțu, susțin surse guvernamentale.

Noile criterii nu au fost aduse nici în atenția altor decidenți politici și este pe cale să genereze un adevărat scandal în coaliție. Premierul Florin Cîțu ar putea cere demiterea secretarului de stat, mai susțin sursele citate. Secretarului de stat îi este reproșat și faptul că în conferința de presă de marți, de la Ministerul Sănătății, nu a anunțat nimic despre ordinul semnat, potrivit Digi24.

Secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat că nu a discutat personal cu premierul

Secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat că nu a discutat personal cu premierul, dar că documentul a fost discutat și votat în Comitetul Tehnico-Științific, care e un comitet interministerial și în care se decid și hotărârile CNSU. „Acest ordin intră în atribuțiile mele și era normal ca eu să-l semnez”, a spus Moldovan.

„Nu a știut nimeni că se va publica așa ceva”, susțin surse guvernamentale

„Nu a știut nimeni că se va publica așa ceva”, susțin surse guvernamentale, care precizează că decizia la nivelul guvernului a fost de a nu se introduce noi criterii de carantinare, după ultimele decizii privind circulația și programul magazinelor.

„Comitetul e un fel de grup de experți care aparține de CNSU. Nu se decid lucruri, Comitetul doar propune. Nu se pune problema că hotărârile se iau în acest comitet. Cel mult se fac propuneri. Decizia se ia la nivel de CNSU. Trebuia să fie o hotărâre CNSU în spatele acestui ordin. Nici în comitet nu a existat un acord”, a declarat o sursă apropiată discuțiilor din CNSU.

„După ce a propus Andreea Moldovan aceste măsuri, au venit alte decizii, cele care s-au implementat deja, care au fost adoptate cu argumentul că sunt necesare ca să nu ajungem la carantine. Automat s-a renunțat la alte discuții. Andreea Moldovan a făcut o fixație pe chestiunea cu carantina. Măsurile care s-au implementat deja, care au fost adoptate cu argumentul că sunt necesare ca să nu ajungem la carantine, am stabilit că sunt suficiente. Automat s-a renunțat la alte discuții. A mai făcut ea (n.r. Andreea Moldovan) ceva discuții pe la minister și a dat ordinul”, spun aceleași surse. 

În baza noului ordin privind carantinarea unor localități, nivelul de testare pentru COVID devine factor principal

În baza noului ordin privind carantinarea unor localități, nivelul de testare pentru COVID devine factor principal, alături de rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Astfel, unele localități ar putea intra mai ușor în carantină, care s-ar putea întinde pe o perioadă mai lungă de timp. „E total inoportun ordinul în raport cu faptul că rata de incidență scade”, mai susțin sursele citate.

Procedural, decizia privind intrarea unei localități în carantină este luată la propunerea comitetului local pentru situații de urgență, în funcție de rata incidenței, în baza unui ordin semnat de Raed Arafat. 

Prefectul Capitalei susține că a aflat de ordinul de ministru al Sănătății din Monitorul Oficial

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, susține că a aflat de ordinul de ministru al Sănătății, care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, din Monitorul Oficial. Acesta a precizat marți seara că respinge ideea ca Bucureștiul să intre în carantină. 

Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori

Ordinul MS a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Astfel, cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate fi impusă carantină.

Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Pentru încetarea carantinei este prevăzut un singur criteriu: rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS