4 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopos si „asociatii“, trimisi in judecata

Copos si „asociatii“, trimisi in judecata

Cu toate ca, in urma cu o saptamâna, Gheorghe Copos sustinea ca si-a dat demisia in semn de protest fata de noul Cod Fiscal si a faptului ca IMM-urile sunt mult prea mult impozitate, adevaratul motiv era, asa cum s-a tot scris in presa, iminenta trimitere a sa in judecata de catre procurorii anticoruptie. Fostul vicepremier a fost deferit ieri justitiei, alaturi de partenerii sai de afaceri Roza Gilio Giuzepe, Nicolae Cristea, fostul sef al Loteriei, Stelian Ratiu si agentul imobiliar Gabriel Rogoveanu, a comunicat Biroul de Presa al Directiei Nationale Anticoruptie.


Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie urmeaza sa se pronunte asupra vinovatiei fostului vicepremier Gheorghe Copos, actionar la SC Ana Electronic SA, SC Ana Group SA, SC Ana Hotels SA, SC Ana Pan SA, SC Ana Teleferic SA, SC Ana International SA, SC Ana Imep SA si Switel Corporation, trimis ieri in judecata pentru savârsirea infractiunii de evaziune fiscala.


Cu acelasi capat de acuzare au fost deferiti justitiei si Roza Gilio Giuzepe, actionar si el la Ana Electronic, Ana Group si Ana Pan, precum si director al SC Rom Tour GM Impex SRL, membru fondator al Fundatiei „Prorapid“, dar si Stelian Ioan Ratiu, administrator al societatii Transilvania International SRL, de complicitate la evaziune fiscala fiind acuzati fostul director general al Loteriei Române, Nicolae Cristea, si agentul imobiliar al societatii Euroest Invest SRL – Gabriel Rogoveanu. Prejudiciul stabilit de procurorii anticoruptie prin neplata taxelor catre stat, aferente cumpararii „la pachet“ a 38 de spatii comerciale se ridica la aproape un milion de euro.


Faptele au fost savârsite in perioada iulie-decembrie 2004, de catre Copos in calitate de asociat si presedinte al CA al SC Ana Electronic impreuna cu Roza Gilio Giuzepe, cu sprijinul lui Nicolae Cristea si al lui Gabrial Rogoveanu, obligatiile fiscale neplatite fiind de 39.461.121.820 lei vechi.


„Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari in procesul de vânzare-cumparare, respectiv persoana juridica SC Rom Tour GM Impex SRL si persoanele fizice Ghinea Niculaie si Matei Ion, inculpatii au ascuns sursa impozabila cu ocazia vânzarii unui asa zis „pachet“ de 38 spatii comerciale, proprietate SC Ana Electronic SA catre Compania Nationala Loteria Româna“, se arata in rechizitoriu.


Potrivit anchetatorilor, acelasi mecanism a fost folosit si la achizitia de catre CNLR a spatiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania OIL SRL prin intermediul invinuitului Ratiu Stelian Ioan.


Spatiile comerciale, vândute si revândute fictiv


Savârsirea infractiunii de evaziune fiscala a reiesit atât din documentele aflate la dosarul cauzei si din ancheta procurorilor anticoruptie, cât si din rezultatele controalelor efectuate de Curtea de Conturi si a Directiei de Audit Public Intern din cadrul Ministerului Finantelor Publice, precum si a constatarilor Garzii Financiare si specialisti ai Institutului Criminalistic din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române.


Potrivit documentelor, dupa aprobarea ofertei de achizitie a celor 38 de spatii comerciale, in cuantum de 211.407.008.288 lei, de catre Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din Loteria Româna, si comunicarea deciziei firmei Ana Electronic, aceasta din urma, reprezentata de Copos si Roza, a incheiat tranzactii cu alte persoane la un pret de aproape patru ori mai mic – 53.562.521.009 lei.


Astfel, spatiile comerciale au fost vândute fictiv catre persoanele fizice Niculaie si Antoaneta Ghinea (cinci spatii), Ion si Maria Gilda Matei (sapte spatii) si catre SC Rom Tour GM Impex SRL (26 spatii). Dupa aproximativ o saptamâna, aceleasi spatii comerciale au fost revândute de persoanele interpuse catre Loteria Româna, la aceeasi valoare cu cea trecuta in oferta initiala a SC Ana Electronic SA si aprobata de AGA din cadrul CNLR, adica 211.407.008.288 lei.


Anchetatorii sustin ca persoanele fizice interpuse n-au vazut cele 12 spatii comerciale si n-au avut bani sa le plateasca decât dupa ce si-au primit banii de la Loteria Româna. Mai mult, in cazul vânzarii directe a celor 38 de spatii Loteriei Române, Ana Electronic ar fi trebuit sa plateasca statului un impozit pe profit de 25 la suta, aferent veniturilor de 211,4 miliarde de lei, nu celor inregistrate de SC Ana Electronic SA in urma vânzarilor fictive catre interpusi, in suma totala de numai 53.562.521.009 lei.


Luate gratis de la stat si returnate contra cost


In ceea ce priveste alegerea interpusilor de catre Gheorghe Copos si Roza Gilio Giuzepe, procurorii anticoruptie spun ca aceasta nu a fost intâmplatoare. Cele doua persoane fizice nu datorau, la data derularii tranzactiilor, impozit la bugetul de stat pentru astfel de venituri, iar SC Rom Tour GM Impex SRL era microintreprindere, calitate in care era obligata sa plateasca la data acestor tranzactii un impozit pe venit prin aplicarea unei cote de numai 1,5% din cifra de afaceri.


De asemenea, prin intermediul noilor proprietari, in procesul de vânzare-cumparare s-a ascuns faptul ca bunurile dobândite de la stat in mod gratuit prin efectul Legii nr. 15/1990 au intrat din nou in proprietatea statului dar, de aceasta data, cu plata. „In cazul acestor tranzactii s-a ajuns la situatia paradoxala in care invinuitul Roza Gilio Giuzepe, in calitate de administrator (director) al SC Rom Tour GM Impex SRL, sa achizitioneze cele 26 de spatii comerciale pentru care el insusi intocmise si transmisese oferte de vânzare catre CNLR, iar aceasta acceptase oferta“, se arata in rechizitoriu precizându-se ca, prin vânzarile alternative, spatiile achizitionate de Rom Tour GM Impex de la Ana Electronic au fost achitate din banii proveniti de la Loteria Româna si nu din banii proveniti din activitatea anterioara a cumparatoarei.


Sechestru asigurator pe o parte din conturile lui Copos si Cristea


Anuntând ca in cazul lui Gheorghe Copos si al lui Nicolae Cristea s-a dispus instituirea sechestrului asigurator prin indisponibilizarea sumelor de bani aflate in conturile acestora, pâna la concurenta sumei care reprezinta valoarea prejudiciului, procurorii anticoruptie mentioneaza ca ancheta a fost oarecum ingreunata de mentinerea invinuitilor in functii de conducere.


„Mentinerea invinuitilor in functii de conducere a determinat serioase dificultati in stabilirea adevarului, din cauza controlului pe care acestia il exercitau asupra functionarilor din subordine si a legaturilor pe care le aveau cu organele ierarhic superioare din sistem sau cu organele de control din cadrul sistemului“, se arata in rechizitoriu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS