De patru ani de zile un craiovean se luptă cu autorităţile locale ca să-l scutească de taxa de parcare. Bărbatul are un certificat de încadrare în grad de handicap care îi dă dreptul să fie scutit de taxe şi impozite. El deţine cardul-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap emis de autorităţile locale, care îi dă dreptul să folosească în mod gratuit locurile de parcare special amenajate pe întreg teritoriul ţării.
Craioveanul nu plăteşte rovinieta şi impozitului auto, cu toate acestea Direcţia de Impozite şi Taxe îl somează în fiecare an că trebuie să plătească taxa de parcare. În timp ce Legea nr.448/2006 îl scuteşte de plata acestei taxe, HCL 73/2019 spune că sunt „exceptate de la plata taxei pentru parcarea curentă pe domeniul public al municipiului Craiova, cu excepţia parcărilor prin SMS doar veteranii de război, văduvele de război şi văduvele necăsătorite ale veteranilor de război”.
Craioveanul George Belu este o persoană cu dizabilităţi, deţine un autovehicul dotat special pentru persoanele cu handicap, este posesor al cardului-legitimaţie de parcare şi este scutit de plata impozitului.
Cu toate acestea el primeşte de patru ani de zile de la Direcţia de Impozite şi Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova o înştiinţare privind obligaţia de a-şi plăti taxa anuală de parcare pe domeniul public în valoare de 40 de lei.
Persoanele cu handicap sunt scutite de plata oricărei taxe privind autovehiculele
Conform Legii nr.448/2006 persoanele cu handicap sunt scutite de plata oricărei taxe privind autovehiculele, inclusiv taxa de parcare.
„În spațiile de parcare ale domeniului public și cât mai aproape de domiciliu administratorul acestora repartizează locuri de parcare gratuită persoanelor cu handicap care au solicitat și au nevoie de astfel de parcare”, art, 65, alin 5/Legea nr.448/2006.
Numai că din 2017, George Belu tot primeşte şi decizii de impunere.
Veteranii şi persoanele persecutate politic, scutiţi de taxa de parcare
Primăria Craiova spune că „taxa de parcare a fost instituită începând cu anul 2007, fiind reglementată de HCL pentru fiecare an în parte. Începând cu 01.01.2016, taxa de parcare este considerată o taxă locală reglementată prin art. 486 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal coroborat cu HCL Craiova nr.31/2017, modificată prin HCL Craiova nr.73/2019 care statuează obligativitatea persoanelor fizice care au în proprietate autovehicule înregistrate în evidenţa fiscală a DIT de a achita taxa de parcare aferentă parcării curente pe domeniul public„.
Cu alte cuvinte, administraţia locală susţine că prin hotărârile de consiliu, respectiv Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova nu a făcut decât să statueze prevederiel Codului fiscal care spune că sunt scutiţi doar veteranii de război, văduvele acestora şi persoanele persecutate politic.
A ajuns la Avocatul Poporului
Nemulţumit craioveanul George Belu a sesizat Avocatul Poporului. La rândul său, respectiva instituţie a transmis sesizările către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţia Socială Dolj şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale- Autoritatea Naţională pentru drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA)
Exprimându-şi punctul de vedere ANDPDCA face precizarea că administraţia locală este obligată să lase la dispoziţia persoanelor cu handicap locuri de parcare gratuită.
Totodată, recomandă ca Anexa de la Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor să cuprindă şi referiri la categoria persoanelor cu dizabilităţi.
AJPIS l-a somat pe viceprimar
Într-adevăr inspectorii de la AJPIS Dolj au efectuat un control la Primăria Craiova în luna ianuarie 2021. Cu această ocazie viceprimarul Craiovei, Daniela Barbu a fost sancţionat cu un un avertisment verbal plus măsura de a demara procedura de respectare a prevederilor art. 65din Legea 448/2006., în caz contrar este pasibilă de amendă contravenţională de la 5.000 de lei la 10.000 de lei. Primăria Craiova a contestat măsura inspectorilor. AJPIS trebuie să monitorizeze îndeplinirea măsurilor trasate şi ăn funcţie de cele constatate sau dispoziţiile instanţei de judecatăsă ia măsurile care se impun.
Craioveanul a făcut sesizări şi la Prefectura Dolj, instituţia care decide asupra legalităţii hotărârilor de consiliu local. Răspunsul a fost următorul:
Primăria Craiova: Codul Fiscal primează
Reprezentanţii Primăriei Craiova spun că legea este lege şi ei o aplică. George Belu nu are dreptate mai susţin aceştia. El a pierdut chiar şi procesele în instanţă cu administraţia locală. Din punctul de vedere al primăriei prevederile Codului Fiscal primează în faţa legii speciale care priveşete persoanele cu dizabilităţi.
De asemenea, autoritatea publică locală a avut în vedere prevederile art. 65 din Legea nr. 448/2006, amenajând la cerere spațiile cu parcare gratuită pentru persoanele cu handicap, în spaţiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publică și în spaţiile de parcare ale domeniului public şi cât mai aproape de domiciliul persoanelor cu handicap, care au solicitat şi au nevoie de astfel de parcare”, a precizat Marina Andronache, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova.
De ce taxe sunt scutite persoanele cu handicap
Prin efectul legii, conform Codului fiscal, persoanele cu handicap sunt scutite de la următoarele taxe și impozite:
- impozitul pe clădire
- impozitul pe teren
- impozitul pe mijloacele de transport