-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePersoanele cu dizabilităţi, scutite de impozit, taxate pentru parcare

Persoanele cu dizabilităţi, scutite de impozit, taxate pentru parcare

De patru ani de zile un craiovean se luptă cu autorităţile locale ca să-l scutească de taxa de parcare. Bărbatul are un certificat de încadrare în grad de handicap care îi dă dreptul să fie scutit de taxe şi impozite. El deţine cardul-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap emis de autorităţile locale, care îi dă dreptul să folosească în mod gratuit locurile de parcare special amenajate pe întreg teritoriul ţării.

Craioveanul nu plăteşte rovinieta şi impozitului auto, cu toate acestea Direcţia de Impozite şi Taxe îl somează în fiecare an că trebuie să plătească taxa de parcare. În timp ce Legea nr.448/2006 îl scuteşte de plata acestei taxe, HCL 73/2019 spune că sunt „exceptate de la plata taxei pentru parcarea curentă pe domeniul public al municipiului Craiova, cu excepţia parcărilor prin SMS doar veteranii de război, văduvele de război şi văduvele necăsătorite ale veteranilor de război”.

Craioveanul George Belu este o persoană cu dizabilităţi, deţine un autovehicul dotat special pentru persoanele cu handicap, este posesor al cardului-legitimaţie de parcare şi este scutit de plata impozitului.
Cu toate acestea el primeşte de patru ani de zile de la Direcţia de Impozite şi Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova o înştiinţare privind obligaţia de a-şi plăti taxa anuală de parcare pe domeniul public în valoare de 40 de lei.

Persoanele cu handicap sunt scutite de plata oricărei taxe privind autovehiculele

Conform Legii nr.448/2006 persoanele cu handicap sunt scutite de plata oricărei taxe privind autovehiculele, inclusiv taxa de parcare.
„În spațiile de parcare ale domeniului public și cât mai aproape de domiciliu administratorul acestora repartizează locuri de parcare gratuită persoanelor cu handicap care au solicitat și au nevoie de astfel de parcare”, art, 65, alin 5/Legea nr.448/2006.
Numai că din 2017, George Belu tot primeşte şi decizii de impunere.


„Din moment ce beneficiez de un loc de parcare gratuit amenajat de municipalitate conform legii, deşi nu plătesc impozitul pe maşină şi nici taxa de drum, nu înţeleg de ce trebuie să plătesc acum taxa de parcare, de care am fost scutit anul trecut. M-am trezit cu o decizie de impunere privind taxa de parcare şi am cerut lămuri primăriei şi Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi“, spunea George Belu în 2017, când s-a trezit cu Decizia de impunere, deşi până la acea dată nu mai primise o astfel de înştiinţare.

Veteranii şi persoanele persecutate politic, scutiţi de taxa de parcare

Primăria Craiova spune că „taxa de parcare a fost instituită începând cu anul 2007, fiind reglementată de HCL pentru fiecare an în parte. Începând cu 01.01.2016, taxa de parcare este considerată o taxă locală reglementată prin art. 486 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal coroborat cu HCL Craiova nr.31/2017, modificată prin HCL Craiova nr.73/2019 care statuează obligativitatea persoanelor fizice care au în proprietate autovehicule înregistrate în evidenţa fiscală a DIT de a achita taxa de parcare aferentă parcării curente pe domeniul public„.


Cu alte cuvinte, administraţia locală susţine că prin hotărârile de consiliu, respectiv Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova nu a făcut decât să statueze prevederiel Codului fiscal care spune că sunt scutiţi doar veteranii de război, văduvele acestora şi persoanele persecutate politic.

A ajuns la Avocatul Poporului

Nemulţumit craioveanul George Belu a sesizat Avocatul Poporului. La rândul său, respectiva instituţie a transmis sesizările către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţia Socială Dolj şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale- Autoritatea Naţională pentru drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA)
Exprimându-şi punctul de vedere ANDPDCA face precizarea că administraţia locală este obligată să lase la dispoziţia persoanelor cu handicap locuri de parcare gratuită.


„În situaţia în care, ca urmare a cererii pentru acordarea dreptului, acesta nu este respectă, persoana care se consideră vătămată adresează o sesizare AJPIS, care , prin inspectorul social constată contravenţia şi aplică amenda contravenţională. Cu privire la impunerea la plată a locului de parcare obţinut în baza legii, se vor pronunţa instanţele de judecată”, se arată în răspuns.

Totodată, recomandă ca Anexa de la Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor să cuprindă şi referiri la categoria persoanelor cu dizabilităţi.

AJPIS l-a somat pe viceprimar

Într-adevăr inspectorii de la AJPIS Dolj au efectuat un control la Primăria Craiova în luna ianuarie 2021. Cu această ocazie viceprimarul Craiovei, Daniela Barbu a fost sancţionat cu un un avertisment verbal plus măsura de a demara procedura de respectare a prevederilor art. 65din Legea 448/2006., în caz contrar este pasibilă de amendă contravenţională de la 5.000 de lei la 10.000 de lei. Primăria Craiova a contestat măsura inspectorilor. AJPIS trebuie să monitorizeze îndeplinirea măsurilor trasate şi ăn funcţie de cele constatate sau dispoziţiile instanţei de judecatăsă ia măsurile care se impun.
Craioveanul a făcut sesizări şi la Prefectura Dolj, instituţia care decide asupra legalităţii hotărârilor de consiliu local. Răspunsul a fost următorul:


„Taxele şi impozitele locale trebuie stabilite astfel încât să fie asigurate drepturile pentru toţi cetăţenii pentru care legea şi tratatele internaţionale, la care România este parte, prevede astfel de drepturi. Acest aspect poate constitui motiv de nelegalitate a hotărârii consiliului local privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale”, se arată în răspunsul Instituţiie Prefectului judeţul Dolj.

Primăria Craiova: Codul Fiscal primează

Reprezentanţii Primăriei Craiova spun că legea este lege şi ei o aplică. George Belu nu are dreptate mai susţin aceştia. El a pierdut chiar şi procesele în instanţă cu administraţia locală. Din punctul de vedere al primăriei prevederile Codului Fiscal primează în faţa legii speciale care priveşete persoanele cu dizabilităţi.


„Conform normelor legale în vigoare, persoanele cu handicap nu mai pot beneficia de scutire de la plata taxei pentru parcare. Art. 26 din Legea nr. 448/2006, prin care li se acorda facilități persoanelor cu dizabilități, a fost abrogat prin art. 502 pct. 5 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Scutirile prevăzute de Codul fiscal pentru taxele locale sunt menționate la art. 486 din Legea nr. 227/2015, așa cum sunt ele preluate și de municipalitatea craioveană prin HCL nr. 73/2019, Anexa 1.
Astfel, conform art. 486, din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, autorităţile deliberative pot acorda reduceri sau scutiri de la plata taxelor instituite conform art. 486 următoarelor persoane fizice sau juridice:
a) veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război;
b) persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările şi completările ulterioare;
c) instituţiile sau unităţile care funcţionează sub coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice sau a Ministerului Tineretului şi Sportului, cu excepţia incintelor folosite pentru activităţi economice;
d) fundaţiile înfiinţate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreţine, dezvolta şi ajuta instituţii de cultură naţională, precum şi de a susţine acţiuni cu caracter umanitar, social şi cultural;
e) organizaţiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unităţi specializate care asigură găzduire, îngrijire socială şi medicală, asistenţă, ocrotire, activităţi de recuperare, reabilitare şi reinserţie socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum şi pentru alte persoane aflate în dificultate, în condiţiile legii”, a precizat Marina Andronache, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova.

De asemenea, autoritatea publică locală a avut în vedere prevederile art. 65 din Legea nr. 448/2006, amenajând la cerere spațiile cu parcare gratuită pentru persoanele cu handicap, în spaţiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publică și în spaţiile de parcare ale domeniului public şi cât mai aproape de domiciliul persoanelor cu handicap, care au solicitat şi au nevoie de astfel de parcare”, a precizat Marina Andronache, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova.


De ce taxe sunt scutite persoanele cu handicap

Prin efectul legii, conform Codului fiscal, persoanele cu handicap sunt scutite de la următoarele taxe și impozite:

  • impozitul pe clădire
  • impozitul pe teren
  • impozitul pe mijloacele de transport

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS