Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care a vizitat vineri şantierul Drumului Expres Craiova – Piteşti, consideră că, până la sfârşitul acestei legislaturi, în pofida contestaţiilor, obiectivul va deveni realitate pe toate cele patru tronsoane.
Potrivit lui Ludovic Orban, obiectivul fundamental este conectarea Olteniei la infrastructura de transport europeană pe toate cele trei moduri de transport: rutier, feroviar şi fluvial.
„În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, în urma memorandumului dintre Guvernul României şi Compania Ford, în momentul în care compania Ford a luat decizia să investească în Craiova, au fost prevăzute mai multe obiective, printre care drumul expres Craiova-Piteşti, care urma să asigure conectarea Craiovei de coridorul IV pan-european. În 2007 şi 2008, am realizat studiul de fezabilitate şi am aprobat indicatorii tehnico-economici. Din păcate, în 12 ani de zile, alţii au inventat Autostrada Sudului sau alte poveşti de adormit olteni”, a spus Orban.
Deocamdată, se aşteaptă soluţionarea contestaţiei Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, drumul expres tinde să devină realitate, pe toate cele patru tronsoane, în ciuda contestaţiilor. „În cazul tronsonului 3 am luat decizia să adjudecăm contractul, imediat după soluţionarea contestaţiei de către Consiliul Naţional de Soluţionarea a Contestaţiilor. Sunt convins că drumul expres va fi finalizat până la sfârşitul acestei legislaturi. În ceea ce priveşte legătura cu Vestul, la solicitarea organizaţiilor noastre din Oltenia, am inclus în buget o sumă de 20 de milioane de lei, pentru a putea demara studiul de fezabilitate pentru Autostrada Calafat-Lugoj care face legătura cu infrastructura de transport europeană.”, a mai spus Orban.
Potenţial de dezvoltare pentru toate judeţele dunărene
Potenţial de dezvoltare pentru toate judeţele dunărene Ludovic Orban a atins, în paralel, şi subiectul infrastructurii feroviare.
„Deja sunt mature documentaţiile tehnico-economice pe Caransebeş până la Arad. De asemenea, intenţionăm să modernizăm infrastructura feroviară pe ruta Bucureşti-Craiova-Caransebeş. De mare importanţă pentru judeţul Dolj, pentru Oltenia şi, în general, pentru toate judeţele dunărene, este proiectul de asigurare a navigabilităţii Dunării”, a precizat Orban.
Proiectul va permite ca această axă vitală de transport fluvial la nivel european, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Nordului, să poată să fie utilizată la capacitate maximă, să poată să reprezinte un potenţial de dezvoltare pentru toate judeţele dunărene.