1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieShow la Prefectură cu primarii chemaţi să convingă oamenii să se vaccineze

Show la Prefectură cu primarii chemaţi să convingă oamenii să se vaccineze

Astăzi, prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca, s-a întâlnit cu primarii localităților din Dolj pentru a-i ajuta să promoveze și să informeze comunitățile de care sunt responsabili despre campania de vaccinare. Pentru a le răspunde primarilor la toate neclaritățile ce țin ce vaccinare, alături de prefect au fost invitați și Dr. Iuliana Manea (Direcția de Sănătate Publică), Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie Sadova, și Dr. Cristian Săndulescu (Asociația Medicilor de Familie).

La nivelul județului Dolj, până acum au fost vaccinate cu prima doză peste 92 de mii de persoane și peste 54 de mii de persoane cu cea de-a doua. Specialiștii vor să tragă un semnal de alarmă, pentru că vaccin este din plin, dar oamenii sunt comozi. De aceea, și-au propus ca în fiecare localitate din Dolj să fie identificați, în primul rând, cei care vor să se vaccineze, urmând ca o echipă mobilă de vaccinare să se deplaseze la locul respectiv. O rugăminte pe care prefectul și medicii specialiști o au constă în punerea la dispoziție a unui spațiu de către primari, în care să aibă loc activitatea de vaccinare.

Județul Dolj are 10% persoane vaccinate

Mesajul transmis de prefectul Nicușor Roșca primarilor a fost unul cât se poate de simplu și de clar: vaccinarea este singura soluție pentru a stopa virusul.

,,Măsurile care au fost adoptate au fost pentru a limita răspândirea virusului, dar nu pentru a-l stopa definitiv. Numai prin vaccinarea cu unul dintre vaccinurile care sunt acum pe piață, Pfizer, AstraZeneca sau Moderna, vom putea fi imunizați.

La nivelul județului Dolj, ne aflăm la aproximativ 10% persoane vaccinate. Vreau să le mulțumesc domnilor primari care s-au implicat în formarea centrelor de vaccinare din comunitate. Am mai solicitat în urma celor 25 de centre care au fost aprobate prima dată, să deschidem și alte centre de vaccinare. Ne dorim ca echipele de la centrele de vaccinare mobilă să meargă să vaccineze, asta numai după ce dvs. vă veți implica și veți convinge o parte din cetățeni.

Am ținut să fac această întâlnire, și de asta sunt aici cu persoane de specialitate, pentru a conștientiza și a vă transmite ideea că altă soluție în afară de vaccinare nu există”, a spus prefectul Nicușor Roșca.

Show la Prefectură cu primarii chemaţi să convingă oamenii să se vaccineze
Show la Prefectură cu primarii chemaţi să convingă oamenii să se vaccineze

Trebuie făcută o listă de peste 70 de persoane ca echipa mobilă de vaccinare să vină în localitate

Dr. Iuliana Manea speră ca asistenții comunitari, dar și angajații primăriei, să promoveze din casă-n casă vaccinarea și să convingă oamenii că nu au de ce să se teamă. Populația din mediul rural nu are accesibilitate suficient de mare la vaccinare, amintește Iuliana Manea, și asta reprezintă o problemă majoră, la nivel național.

,,În momentul acesta avem o șansă, vaccinarea. Trebuie să facem toate diligențele să convingem oamenii că trebui să se vaccineze. Trebuie să înțelegem, la modul general, vaccinul protejează oamenii și comunităților împotriva bolilor mortale.

În acest moment pentru că în mediul rural oamenii nu s-au vaccinat așa cum ne-am dorit, există posibilitatea de a se vaccina prin centre mobile de vaccinare. Noi am trimis către toate localitățile care au asitenți comunitari angajați o adresă, să înceapă să promoveze din casă-n casă vaccinarea.

Ei pot avea un impact foarte mare asupra convingerii oamenilor. Le-am cerut, dacă au vorbit cu 40 de oameni să ne treacă pe o listă pe câți dintre ei i-au convins să se vaccineze.

Dacă ne transmiteți o listă de 70 de persoane, nu sub 70 pentru că nu este eficient să venim cu echipa mobilă dacă nu sunt măcar 70, 100 de persoane. În momentul în care aveți o listă nominală, stabilim pentru ce zi se poate face vaccinarea cu echipa mobilă în localitatea dvs.. O echipă poate vaccina 100 de persoane într-o zi fără nicio problemă. Dvs. trebuie să veniți în ajutorul nostru cu o locație. Vaccinul va fi făcut cu Pfizer sau Moderna. În principal Pfizer, mai puțin Moderna”, a explicat Iuliana Manea.

29 de reacții adverse în Dolj în aproximativ 4 luni

În ceea ce privește reacțiile adverse de care se tem oamenii, Dr. Iuliana Manea amintește că în Dolj s-au înregistrat doar 29 de reacții adverse, din decembrie anul trecut și până acum. ,,Din 27.12.2020 – 22.04.2021, la nivelul județului Dolj s-au înregistrat 29 de reacții adeverse, din care 8 reacții la AstraZeneca și 21 de reacții adverse la Pfizer. Nicio reacție adversă la Moderna”, a precizat Dr. Iuliana Manea.

O nemulțumire a primarilor, ar fi faptul că nu toți medicii de familie sunt la fel de implicați.

Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie în comuna Sadova, liniștește primarii și vine cu o soluție care îi va ajuta să convingă mai ușor comunitățile. Crede că teama este principalul motiv pentru care oamenii nu vor să se vaccineze.

,,La sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai va apărea un ghid făcut de către UNICEF, în care veți găsi răspunsuri la fiecare situație. Fiecare mit care circulă în acest moment în populație este demontat.

Acel ghid este pentru dvs., pentru persoanele laice. dacă puteți în momentul în care vi-l vor transmite colegii din DSP, să-l popularizăm către orice persoane, astfel încât să-l poată parcurge. Trebuie plecat de la un principiu, orice persoană care refuză în acest moment vaccinarea, o refuză pentru că îi este teamă.

Datele pe care le avem la nivel național, spun așa: aproximativ 40% din populație dorește să se vaccineze, ceea ce înseamnă 7,8 milioane de locuitori. În platformă și la centrul de vaccinare au ajuns până la 3 milioane.

Mai sunt încă 5 milioane de oameni care doresc să se vaccineze, dar care nu acționează. Obiectivul nostru, ca medicii și familie și reprezentanții comunității, este să-i identificăm pe oamenii ăștia. Nu vreau să ne pierdem timpul cu cei care refuză.

În acest moment, există cel puțin 5 milioane de persoane în România care doresc să se vaccineze. Eu sunt medic de familie la Sodova, colegul meu la Craiova, implicarea noastră este totală”, a declarat Gindrovel Dumitra.

Primarii din Dolj, sensibili la propuneri

La întâlnire au participat aproape toți primarii din județ. Neatenți, cu telefoanele care nu se mai opreau din sunat, privind clipuri video cu volumul tare sau vorbind la telefon, aceștia sunt mulți dintre primarii județului Dolj care urmează să convingă cetățenii să se vaccineze.

Primarul din Băilești a fost unul dintre cei care a luat inițiativă și i-a tras cumva de mânecă pe colegii săi. La rândul lor, simțindu-se certați, pe nedrept, unii dintre primari au luat foc imediat.

,,Credibilitatea fiecăruia dintre noi arată și implicarea în acest proces. Este foarte greu, mai ales când de-a lungul timpului, educația a lăsat un gol foarte mare în a înțelege ce e bine și ce nu e bine.

Noi nu mai știm să citim, nu mai știm să avem încredere în nimeni. Noi știm să interpretăm. Suntem o țară de interpreți. Este bine că ne-am întâlnit aici, însă trebuie să și gândim împreună cu ce mesaj mergem la oameni. O să plecăm toți de aici și o să plecăm cum am venit”, a spus Costel Pistrițu, primarul din Băilești.

,,Ne certați, ce ne faceți? N-am înțeles”, a sărit imediat o colegă din sală.

Un altul i-a cerut primarului din Băilești fapte. ,,Fapte, domne. Ați adus vreun echipaj mobil în comuna Băilești?”

Văzând că ceilalți continuă să se simtă jigniți și vorbesc unii peste alții, primarul din Băilești a răbufnit. ,,Chiar nu aveți pic de bun-simț. Reprezentăm niște comunități. Vă văd la televizor. Eu am o propunere în ceea ce privește voluntarii. De la Băilești, în centrul pe care îl avem, vă dau doi voluntari.

A doua propunere este să plecăm cu mesajul că, în orice clipă, după Paști, vor avea posibilitatea de a se vaccina fără a mai face în centrele astea o programare. Băilești e aproape de comunele celelalte. Poate să le transmită să vină. Așa cum vin la piață, la cumpărături, așa pot să vină să-și facă și acest vaccin. Depinde de noi cum le transmitem acest lucru. Mai mult decât atât, dacă doriți, așa cum ați făcut-o și în campanie, puteți să mergeți din casă-n casă și să le spuneți și lucrul ăsta”.

Marina Andrei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS