Stau de 30-40 de ani în Valea Şarpelui. Sunt ca într-o enclavă, uitaţi de Dumnezeu, pe un teren situat între Tancodrom, Cimitirul Nord şi calea ferată. Este vorba despre 15 familii care locuiesc în această zonă de câteva generaţii.
Aici şi-au încropit căsuţe din resturile din construcţii aruncate de alţii şi-au îngrădit locul, cresc animale şi păsări, cultivă legume, cu alte cuvinte trăiesc de pe o zi pe alta. Nu au cale de acces, doar o potecă de picior care pleacă din Strada Inginerilor sau își croiesc drum direct peste calea ferată. Sunt oamenii nimănui, amăgiţi de autorităţi care i-a tolerat an după an, iar acum le întorc spatele, spun aceştia. Au fost toleraţi pe un teren care aparţine armatei şi care acum îi somează să plece. Le-au lăsat somaţii în poartă şi îi atenţionează să-şi demoleze casele până la data de 30 aprilie, fiindcă sunt aşezate în poligonul de instrucţie.
Locuitorii din Valea Şarpelui spun că situaţia terenului este una incertă şi că ar aparţine primăriei Craiova şi armatei. Unii dintre ei locuiesc în aceste cocioabe de peste 30 de ani. Oamenii nu au nici un venit sau trăiesc din sume mizere de pe o zi pe alta. Locul acesta de lângă baltă este pentru ei tot ce au. Au venit aici cu zeci de ani în urmă şi şi-au dus viaţa cu greu fără curent, fără apă, în mijlocul unui câmp plin de gunoaie. În urmă cu o săptămână au fost somaţi de armată să elibereze zona până la data de 30 aprilie. Ei sunt obligaţi să-şi demoleze locuinţele şi să facă curăţenie în urma lor. În caz contrar, casele vor fi dărâmate fiindcă terenul este ocupat abuziv şi construcţiile nu au autorizaţie de construire, mai mult sunt în incinta unui poligon de instrucție.
Stă statul român în loc de oamenii ăştia amărâţi?
În utlimii ani au fost tot mai mult ameninţaţi să plece de pe aceste terenuri. Somaţi de armată, hăituiţi cu poliţia s-au văzut nevoiţi să bată la uşa autorităţilor, să meargă să-şi caute dreptatea în instanţă.
Despre cadastrarea acestui teren vorbeşte şi o altă localnică. De ani buni, femeia deţine locul pe care şi-a amenajat căsuţa şi grădina pe care a moştenit-o de la socrii. Spune că i se rupe sufletul să abandoneze acest loc.
Printre oamenii din Valea Şarpelui sunt unii care îşi doresc să fie lăsaţi să-şi trăiască măcar ultimele clipe din viaţă
Să meargă la primărie
Despre situaţia locuitorilor din Valea Şarpelui l-am întrebat pe vicepreşedintele CJ Dolj, Antonie Solomon, persoana despre care oamenii tot au făcut vorbire. Ei spuneau că acesta i-ar fi tolerat aici şi le-ar fi făcut promisiuni în perioada când ar fi fost primarul Craiovei.