2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOamenii din Valea Şarpelui, somaţi să plece din Poligonul armatei

Oamenii din Valea Şarpelui, somaţi să plece din Poligonul armatei

-

Stau de 30-40 de ani în Valea Şarpelui. Sunt ca într-o enclavă, uitaţi de Dumnezeu, pe un teren situat între Tancodrom, Cimitirul Nord şi calea ferată. Este vorba despre 15 familii care locuiesc în această zonă de câteva generaţii.

Aici şi-au încropit căsuţe din resturile din construcţii aruncate de alţii şi-au îngrădit locul, cresc animale şi păsări, cultivă legume, cu alte cuvinte trăiesc de pe o zi pe alta. Nu au cale de acces, doar o potecă de picior care pleacă din Strada Inginerilor sau își croiesc drum direct peste calea ferată. Sunt oamenii nimănui, amăgiţi de autorităţi care i-a tolerat an după an, iar acum le întorc spatele, spun aceştia. Au fost toleraţi pe un teren care aparţine armatei şi care acum îi somează să plece. Le-au lăsat somaţii în poartă şi îi atenţionează să-şi demoleze casele până la data de 30 aprilie, fiindcă sunt aşezate în poligonul de instrucţie.

Localnic din Valea Șarpelui
Localnic din Valea Șarpelui

Locuitorii din Valea Şarpelui spun că situaţia terenului este una incertă şi că ar aparţine primăriei Craiova şi armatei. Unii dintre ei locuiesc în aceste cocioabe de peste 30 de ani. Oamenii nu au nici un venit sau trăiesc din sume mizere de pe o zi pe alta. Locul acesta de lângă baltă este pentru ei tot ce au. Au venit aici cu zeci de ani în urmă şi şi-au dus viaţa cu greu fără curent, fără apă, în mijlocul unui câmp plin de gunoaie. În urmă cu o săptămână au fost somaţi de armată să elibereze zona până la data de 30 aprilie. Ei sunt obligaţi să-şi demoleze locuinţele şi să facă curăţenie în urma lor. În caz contrar, casele vor fi dărâmate fiindcă terenul este ocupat abuziv şi construcţiile nu au autorizaţie de construire, mai mult sunt în incinta unui poligon de instrucție.

Oamenii din Valea Șarpelui
Oamenii din Valea Șarpelui


„Îi încurcăm, aici sunt interese mari şi se lovesc de noi nişte oameni necăjiţi. Nu avem alte posibilităţi. Aici au fost şi părinţii noşti şi ne-a rămas nouă. Acum, spun că este poligonul armatei, dar se vede clar unde sunt aşezate bornele de hotar. Am mers la primărie, dar nu au vreme de noi. Se folosesc de armată ca să ne evacueze. I-au pus pe cei de la Domarcons să arunce resturile de pe străzi ca să ne blocheze intrarea. Suntem oameni amărâţi. Aici stă o femeie singură, fără nici un Dumnezeu, creşte păsări şi animale. Acolo sunt două familii cu copii care şi ei la rândul lor au copii”, spune o localnică din Valea Şarpelui.

Stă statul român în loc de oamenii ăştia amărâţi?

În utlimii ani au fost tot mai mult ameninţaţi să plece de pe aceste terenuri. Somaţi de armată, hăituiţi cu poliţia s-au văzut nevoiţi să bată la uşa autorităţilor, să meargă să-şi caute dreptatea în instanţă.

Oamenii spun că stau în Valea Șarpelui de 30 de ani
Oamenii spun că stau în Valea Șarpelui de 30 de ani


„Nimeni nu ne ajută. Noi suntem pentru autorităţi cazuri sociale.Am fost la Solomon când era primar
şi ne-a zis să rămânem aici că nu are de unde să ne dea locuinţe sociale. Acum am mers la dumnealui şi îmi spune că n-are nici o posibilitate, că el este în ură cu ăia din primărie şi dacă ar da un telefon mai rău ne-ar face. Eu trăiesc dintr-o pensie de 800 de lei, ce mă fac? Am ridicat căsuţa asta din resturi, dacă vine armata şi ne demolează, unde să mă duc? O să stau în faţă la primărie sau la comandant la uşă. Rămân pe drumuri. Aici sunt nişte jocuri cu acest teren. Cine este proprietarul, cum s-a făcut cadastrul şi intabularea în Cartea funciară?”, se întreabă Maria Stanca.

Terenul din Valea Șarpului aparține armatei
Terenul din Valea Șarpului aparține armatei


Despre cadastrarea acestui teren vorbeşte şi o altă localnică. De ani buni, femeia deţine locul pe care şi-a amenajat căsuţa şi grădina pe care a moştenit-o de la socrii. Spune că i se rupe sufletul să abandoneze acest loc.


„Terenul a fost în 2011 cadastrat de armată, iar în 2019 îl dezmembrează. Noi nu înţelegem. Când a fost domnul Solomon am mers la primărie să ne dea şi nouă ceva la mână, să plătim taxe, să intrăm în legalitate. Nimic. Acum rămânem aşa. Eu am animale aici, grădină, ce mă fac? Trebuie să găsesc alt loc unde să le duc. Gândiţi-vă, sunt familii cu copii care trec calea ferată să ajungă şi ei la şcoală în Craioviţa Nouă. Unde se duc oamenii ăştia? Vin cu buldozerul să le dea casa jos? Stă statul român în loc de oamenii ăştia amărâţi? Acum i-am dat în judecată”,spune craioveanca.

Casă în Valea Șarpelui
Casă în Valea Șarpelui

Printre oamenii din Valea Şarpelui sunt unii care îşi doresc să fie lăsaţi să-şi trăiască măcar ultimele clipe din viaţă


„Noi am crescut pe marginea bălţii. Eu stau aici de 30 de ani. Din 2016 terenul a fost dat armatei. Eu m-am judecat cu ei, când au venit cu poliţia să mă dea afară. Eu l-am moştenit, unde să mă duc, am leucemie sunt vai de mine. Comandantul ne spune să plecăm. Măcar să mă lase aici cât mai sunt şi eu în viaţă. L-am întrebat:- Domnule comandant ce pui dumneata aici, pe terenurile noastre? Mi-a spus că pune tancurile, nu pune altceva”, spune Emilia Cruceru.

Să meargă la primărie

Maria Stanca
Maria Stanca

Despre situaţia locuitorilor din Valea Şarpelui l-am întrebat pe vicepreşedintele CJ Dolj, Antonie Solomon, persoana despre care oamenii tot au făcut vorbire. Ei spuneau că acesta i-ar fi tolerat aici şi le-ar fi făcut promisiuni în perioada când ar fi fost primarul Craiovei.

„Eu nu am la acest moment nici o treabă cu primăria Craiova. Oamenii să meargă la primărie, să-şi rezolve situaţia. De ce nu au venit până acum şi vin după 12 ani ? Ei spun povestea lor, dar de ce nu spun cum s-au aşezat ei acolo, au forme legale? Repet, să meargă la primărie. Dacă i-am ajutat pe moment, nu este vina mea. A venit o femeie amărâtă la mine, dar nu am cu ce să o ajut”, a spus Antonie Solomon, vicepreşedintele CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Costel Gâlcă și Ștefan Baiaram au prefațat meciul UTA...

UTA Arad și Universitatea Craiova se întâlnesc luni, de...

ȘTIRI GdS