2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaCe trebuie să știm despre suplimentele alimentare?

Ce trebuie să știm despre suplimentele alimentare?

Piaţa suplimentelor alimentare, estimată de specialişti la 350 milioane euro anual, prezintă o creştere constantă, părând a reprezenta un pariu câștigat al investitorilor. Accesul la informație și dorința oamenilor de a duce un trai sănătos, cu un nivel ridicat al calității vieții, propulsează suplimentele alimentare de pe rafturile farmaciilor și drogheriilor direct în casele românilor.

Și totuși, ce sunt suplimentele alimentare?

Suplimentele alimentare sunt produse ce conțin surse concentrate de vitamine și minerale. Ele sunt reglementate de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA).
Deoarece atât legislația specifică din domeniul alimentar, cât și cea referitoare la medicamentele de uz uman interzic acest lucru, din punct de vedere legal, suplimentele alimentare nu pot revendica afirmația cum că prezintă vreun fel de efect medical.

De ce trebuie să ținem cont?

Indiferent de tipul suplimentului alimentar pe care vă gândiți să vi-l achiziționați, sunt câteva lucruri de care este recomandat să țineți cont:
Suplimentul alimentar respectiv poate nu reprezintă răspunsul pentru problema pe care o aveţi. Poate o simplă schimbare în obiceiurile de zi cu zi, de la alimentație la somn, exerciții fizice și gestionarea stresului, pot duce la efecte mai vizibile și mai de lungă durată comparativ cu administrarea unui supliment alimentar. De asemenea, simptomele pe care le prezentați este posibil să necesite medicație prescrisă de medic, suplimentele alimentare nefiind suficient de potente ca să rezolve problema respectivă de sănătate.

Publicitatea sau folclorul în jurul unui anumit produs pot fi înșelătoare. Strategiile de marketing duc în unele cazuri la prezentări exagerate și nu foarte obiective ale proprietăților diverselor plante sau ale altor componente ale suplimentelor alimentare. Prin urmare, este esențial să verificați literatura de specialitate pentru a evalua dacă ingredientele posedă particularitățile respective, fapt dovedit prin studii clinice. De la tratate de farmacognozie la biblioteci on-line gratuite ce oferă acces facil la informație, mereu căutați să cunoașteți cât mai multe detalii despre suplimentele alimentare pe care doriți să le achiziționați.

Consultaţi medicul sau farmacistul cu privire la dozajul corect

Dozele recomandate de producător sunt în unele cazuri neclare, existând pe prospectul suplimentului alimentar mențiuni de genul: 1-3 comprimate/zi. Pentru a fi sigur că administrați doza potrivită pentru dvs., consultați obligatoriu medicul sau farmacistul.

Pot apărea efecte adverse sau alergii. Chiar dacă suplimentele alimentare nu sunt medicamente în adevăratul sens al cuvântului, ele pot provoca diverse efecte adverse sau chiar alergii la ingredientele pe care le conțin. Dozele ridicate favorizează instalarea efectelor adverse, dar și interacțiunea acestora cu alte medicamente sau suplimente alimentare administrate concomitent.

Sarcina, mamele care alăptează, copiii și vârstnicii reprezintă categorii speciale de persoane care prezintă particularități comparativ cu adultul. Prin urmare, este imperios necesară consultarea medicului înainte de administrarea oricărui tip de produs medicinal.

Suplimentele nu sunt reglementate de Agenţia Naţională a Medicamentului

Deoarece suplimentele alimentare nu sunt reglementate de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, așa cum este de exemplu, cazul medicamentelor, trebuie luată în considerere posibilitatea inexactităților între ceea ce este scris pe etichetă și ceea ce conține efectiv produsul. Mai multe studii din ultimii ani au reclamat această problemă care prezintă mai multe fațete, de la dozaj inexact – cantitatea de substanțe ajunsă în organism poate fi semnificativ mai ridicată sau mai scăzută – la diverși agenți contaminanți utilizați de către producător în mod deliberat pentru a crește efectul respectivului supliment alimentar. Un exemplu clar este cel al stimulentelor interzise ce s-au găsit în produse pentru slăbit.

Deși este posibil ca suplimentele alimentare să aibă un efect pozitiv asupra stării de sănătate în cazul anumitor persoane, în împrejurări bine definite, este admisibil ca acest lucru să nu se aplice tuturor. Ca întotdeauna, atunci când vă gândiți să luați un supliment alimentar, discutați mai întâi cu medicul sau farmacistul dumneavoastră. La urma urmei, “natural” nu înseamnă întotdeauna și “sigur”.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS