8.7 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞeful Gărzii de Mediu face de gardă în Craiova

Şeful Gărzii de Mediu face de gardă în Craiova

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu prezent la Craiova spune că i-a displăcut total ce a găsit la Depozitul de gunoi de la Mofleni. Mirosul pestilenţial este deranjant pentru populaţie. Totuşi, mutarea depozitului în afara oraşului nu este posibilă la acest moment. Rezolvarea vine doar prin respectarea unor măsuri de bun-simţ, cum ar fi acoperirea cu pământ a deşeurilor depozitate la groapă.


Acesta spune că după ce a respirat timp de două ore aerul urât mirositor de la Depozitul de la Mofleni a trasat administratorului de aici mai multe sarcini, iar în perioada imediat următoare comisarii Gărzii vor efectua controale la Depozit.

„Sunt aspecte care mi-au displăcut total, în primul rând aspectul olfactiv. Sunt măsuri de bun simţi care se pot lua cum ar fi acoperirea cu pământ a deşeurilor din Depozit. Administratorul Depozitului trebuie să îşi spele păcatele faţă de populaţie cu acţiuni foarte active la nivelul câtorva zile, de-a veni în folosul comunităţii căreia i-a creat un disconfort, ca o reparaţie morală şi are mult de muncă. În urma controlului trebuie găsite soluţii pe care administratorul trebuie să le accepte, altfel vom ajunge într-o zonă care nu-i este convenabilă”, a spus Octavian Berceanu, comisarul GNM.

Octavian Berceanu, comisarul GNM/foto: Claudiu Tudor


Întrebat dacă va pune umărul la mutarea Depozitului de deşeuri de la Mofleni într-o altă locaţie, comisarul GNM a precizat:

„Nu sunt eu avizat să dau soluţii pentru relocarea Depopzitului de la Mofleni. Tehnic vorbind relocarea unui depozit de asemenea dimensiuni înseamnă un disconfort olfactiv mult mai mare, cu daune şi costuri mari. Dacă am fi avut o soluţii în acest sens le-am fi luat. Administratorul poate să ia măsuri ca să scadă disconfortul în parametri acceptabili. Garda de Mediu Naţională va supraveghea îndeplinirea sarcinilor de către Depozitul de la Mofleni. Acum avem nişte fronturi de lucru deschise care nu sunt în plan orizontal şi acoperite aşa cum prevede legislaţia. Este clar că acolo este un disconfort olfactiv pronunţat. Nu este o plăcere să stai acolo, am simţit asta cât am stat două ore acolo. Cei de la Depozit Nu şi-au făcut temele încă de la început. Trebuie să sigilezi acele fronturi de lucru, să lucrzi conform legislaţiei. Vegetaţia nu ajută foarte mult, fiindcă conul de dispersie trece peste această perdea de protecţie. Gunoiul nu terbuie să fie pe zone deschise aşa cum este acum. Sunt nişte faţete acoperite superficial. Volumele acestea de deşeuri nu trebuie să ajungă în depozit. Aici ajunge şi fracţia umedă şi fracţia uscată. Noi în loc să generămdouă mii de tone de gunoi pe săptămână, generăm 20 de mii fiindcă nu colectăm selectiv”, a precizat Octavian Berceanu.

Mai bine colectăm decât să amendăm

Depozitul de deșeuri de la Mofleni/foto: Claudiu Tudor
Depozitul de deșeuri de la Mofleni – Celula 6 / Foto: Claudiu Tudor

Comisarul general spune că vrea să meargă mai mult pe prevenţie decât pe amenzi. Din punctul său de vedere este o satisfacţie mai mare să împarţi saci pentru colectare selectivă decât să completezi procese-verbale. „Nu este nici o satisfacţie să completezi procese-verbale de aplicare amenzi. Eu am simţit că cel mai mare succes l-am avut atunci când am luat un tricou pe mine şi ma început să împart pentru colectare saci oamenilor. Succesul contravenţiilor este limitat, oamenii nu plăteau, primăriile nu aveau cum să-i execute fiindcă nu aveau bunuri şi venituri. Din această cauză mergem pe prevenţie, avem multe etape prin care putem înainte de a trece la amenzi. Amenda contravenţională pe primărie nu o plăteşte primarul ,banii sunt de la oameni. Oamenii merg la primar şi întreabă „Ce facem plătim amenda sau facem curăţenie?”., a mai precizat comisarul GNM.

Poluatori olfactivi: Depozitul de deşeuri de la Mofleni, incendierile şi depozitele ilegale de deşeuri

Calitatea aerului în Craiova nu este una prea bună. Principalii poluatori sunt: Depozitul de deşeuri de la Mofleni, depozitele ilegale de deşeuri, arderile de materiale poluante, a concluzionat şeful Gărzii de Mediu Dolj. Acesta nu a făcut însă nici o vorbire de poluarea provenită de la Termocentralele din Işalniţa şi din Bariera Vâlcii.


„Avem poluatori olfactivi cum ar fi depozitul de deşeuri, incendierile şi depozitele ilegale de deşeuri. Am mers la locul respectiv şi sunt soluţii. Vom ieşi în teren. Am găsit un parteneriat cu Jandarmeria Română, cu Poliţia Română, cu Prefectura şi încercăm să aplicăm măsuri pentru soluţionarea problemelor. Nu totdeauna amenzile au dat rezultate , am reuşit să ne focalizăm pe câteva elemente care ar avea efecte pe termen mediu şi lung. Personal voi veni şi în wekeend aici, voi avea acţiuni directe în teren. Garda de Mediu Dolj trebuie să devină proactivă şi nu reactivă , aşa cum a fost până acum, a spus Berceanu.

Comisarul GNM a precizat:

Depozit Mofleni
Depozit Mofleni

De săptămânile viitoare vom avea alte controale puternice în judeţul Dolj. Trebuie să stopăm depozitările ilegal din judeţ şi din Craiova şi să oferim şi soluţii cetăţenilor. Sunt bucuros că se încheagă o mişcare de masă în rândul cetăţenilor din Craiova prin care ei îşi doresc să devină voluntari de Mediu. Sunt două localităţi, Bucureşti şi Cluj unde am mai întâlnit asemenea demersuri în rândurile cetăţenilor. Încă un punct pe care eu îl găsesc îmbucurător este că am făcut un plan scurt de acţiune şi vor acţiona pe teritoriul judeţului şi în Craiova cu patrule pentru prevenţia şi combaterea infracţionalităţii.
Ne trebuie o strategie nu putem lucra sub presiunea momentului. Avem probleme de poluare.Vom trece prin sită aceste primării care au de ales: amenzi sau salubrizare.Vom proceda în Dolj şi în Craiova aşa cum am procedat şi în Bucureşti”, a declarat Octavian Berceanu.

Fum degajat de la arderile de materiale plastice rezultate din dezmembrări
Fum degajat de la arderile de materiale plastice rezultate din dezmembrări

„Vreau să comunicăm cu cetăţeanul”

Comisarul general spune că şi-ar dori ca în zona Doljului să dezvolte al doilea pilon, în afară de București, unde gestionarea deșeurilor să se facă în colaborare cu comunitatea.

”Cunosc zona destul de bine, am şi promovat-o internaţional, deci am toate atuurile de a dezvolta aici al doilea pilon, după Bucureşti, vizavi de gestionarea deşeurilor în parteneriat cu comunitatea, pentru că de fapt aici este cheia succesului. Degeaba ne încordăm noi, ca autorităţi, muşchii şi spunem în faţa camerelor, dacă nu avem legătură directă cu comunitatea care ştie cel mai bine unde sunt punctele fierbinţi. Cel mai mare succes pe care eu l-am avut a fost când mi-am luat un tricou pe mine şi am început să împart saci menajeri, la Snagov, pe Valea Prahovei. Nu am avut succes de 100%, dar am avut rezultate destul de importante încât să-mi doresc să fac asta pe termen lung. Vreau să comunicăm cu cetăţeanul. Şi dacă am avut reacţii pozitive de la comunităţile sărace, fără condiţii şi fără şcoală, pun pariu că acelaşi lucru se va întâmpla în comunităţi cu condiţii de viaţă mult mai bune. Cred că vom găsi parteneri la nivelul tuturor comunităţilor”, a mai spus Octavian Berceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS