3.1 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalBucataria - noul hobby al domnilor din secolul XXI

Bucataria – noul hobby al domnilor din secolul XXI

Un joc de imaginatie simplu: este ora cinei, iar pe masa, in locul traditionalei combinatii aperitiv-felul doi-desert (deja depasite), gasim un singur fel, cum ar fi un tort sarat, realizat cu ingrediente sanatoase si care arata bine. Explicatia este simpla. La aragaz s-a asezat el, nu ea. Iar acel praf de sare in plus l-a presarat fiul lor, care merge inca la scoala.


Putem sa o numim inversiune de tendinte sau un semn ca vremurile se schimba. Oricum ar fi, cert este ca scena de mai sus ar putea fi ceva clasic in viata de zi cu zi din casa europenilor. Numarul barbatilor care se refugiaza la cratita este din ce in ce mai mare, de la manageri la simpli angajati, care dupa ce ies de la serviciu fug in bucatarie ca sa scape de stres. Si un pic pentru a redescoperi acea pasiune si traditie culinara care apartinea stramosilor nostri, un pic pentru a-i apropia de cultul alimentatiei sanatoase, tot mai multe mame si tati isi duc odraslele sa ia lectii de gatit. Un exemplu elocvent pentru noua tendinta este si Scoala de Gatit Casa Buitoni din Milano, Italia. Aici, numarul „ucenicilor“ inscrisi este de 800, 20 la suta dintre acestia fiind reprezentanti ai sexului tare. Toti invataceii invata aici cum sa pregateasca masa „simplu si eficient“ si intr-un interval de timp foarte scurt. Acestea sunt cele trei reguli ale cursurilor de la Casa Buitoni, la care se mai adauga aceea de a folosi doar ingrediente sanatoase si naturale. Reguli care, cum explica bucatarul Vivier Reimbelli, „au luat nastere in urma multor ore de munca, pentru ca noi luam tehnicile profesionale si le adaptam la realitatea familiara“. Asadar, in bucatarie nu mai este nevoie de cine stie ce instrumente sau retete sofisticate. Aici, invataceii sunt invatati mai degraba sa aiba o baza de pornire, pe care pot improviza. Si exact asta nu-i caracterizeaza, improvizatia fiind un punct slab pentru domni.


Studiile confirma ca barbatii sunt mai metodici, mai ales daca pornesc de la zero. In plus femeile sunt mai creative. Dupa cum spune directoarea scolii, Fulvia Soresina, „deseori barbatii folosesc bucataria ca pe un instrument de seductie, insa si ca pe un mijloc de a se apropia de o traditie care s-a pierdut un pic si care aici este prezentata intr-o nota mai rapida si mai moderna. De aceea vin la cursuri si numerosi tineri“. Ce sa mai. Cert este ca europenilor le place din ce in ce mai mult sa ia masa acasa, in compania prietenilor. Dovada sta si succesul enorm de care se bucura cursurile happy hour si finger food, unde ei invata cum sa pregateasca aperitivele si ingredientele pentru cocteil. Insa si cursul de easy cooking, unde „invataceii“ au ocazia sa fure secretele tipice ale artei improvizatiei, pentru ca dupa fiecare aperitiv care se respecta soseste si cina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS