Cea de-a 41 ediție a Festivalului național de literatură Tudor Arghezi este programată în perioada 20 – 23 mai. Evenimentul este organizat de autoritățile din Gorj în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România.
Potrivit organizatorilor, Festivalul îl omagiază pe cel care rămâne unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat literatura română de-a lungul timpului şi îşi propune să contribuie la stimularea pe criterii valorice a scrisului românesc contemporan, inclusiv pentru cunoaşterea şi promovarea operei argheziene, în ţară şi peste hotare.
Festivalul se adresează creatorilor de literatură şi exegeţilor în arghezologie din ţară, precum şi vorbitorilor de limbă română din comunităţile de peste graniţe, cu preocupări în domeniu. Organizator: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din Romania. Parteneri: Primăria Târgu Cărbuneşti, Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”, Biblioteca Județeană „Christian Tell”, Consiliul local și Primăria Polovragi, alte instituții de cultură, ligi, fundații, societăți culturale, posturi de radio, cotidiane și edituri din Gorj.
În condiții de pandemie
Din dorința de a nu renunța la celebrarea operei unei mari personalități a culturii române, din cauza circumstanțelor create de necesitatea respectării tuturor restricțiilor sociale impuse de pandemia de coronavirus, ediția din acest an se va desfășura on-line, după un Regulament special.
Festivalul are mai multe secțiuni și premii: „I. SECȚIUNEA OPERA OMNIA. Premiile (unul poezie si unul critică/ istorie literară), în sumă de 5000 lei fiecare, vor fi acordate de Uniunea Scriitorilor din România unor personalități ale literaturii române contemporane, iar Consiliul Local şi Primăria Târgu-Cărbuneşti le va atribui titlul de CETĂŢEAN DE ONOARE al oraşului. II. SECTIUNEA «OPERA PRIMA» (volum de debut în poezie), în valoare de 1000 lei, acordat de CJCPCT Gorj.
În vederea atribuirii acestui premiu, se vor cere propuneri de nominalizare unor edituri de prestigiu cu preocupări constante în promovarea pe criterii valorice a volumelor de debut tipărite în perioada mai 2020 – mai 2021. III. SECŢIUNEA “CUVINTE POTRIVITE”, pentru volum de poezie în manuscris, deschis autorilor români nedebutaţi, având vârsta maximă de 47 ani. Manuscrisele nu trebuie să depăşească 100 pagini. Se atribuie un singur premiu, în valoare de 1000 lei, şi este acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.”, conform organizatorilor.
IV. SECŢIUNEA «BILETE DE PAPAGAL», pentru grupaj de poezie.
La această secţiune pot participa poeţii ce-şi aşteaptă consacrarea, cu un grupaj de minim 10 (zece) poezii, într-un singur exemplar. Se acordă următoarele premii:
a) Premiul I, în valoare de 800 lei, acordat de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj;
b) Premiul II, în valoare de 700 lei, acordat de Biblioteca Județeană ”Christian Tell”;
c) Premiul III, în valoare de 600 lei, acordat de Centrul Cultural ”Tudor Arghezi” Târgu Cărbunești;
V. SECȚIUNEA DE ARGHEZOLOGIE, deschisă scriitorilor români pentru exegeze care au obiect de studiu viața și opera lui Tudor Arghezi (studii publicate sau în manuscris). Premiul în valoare de 1000 de lei este acordat de CJCPCT Gorj.
VI. Promovare festival în reviste de specialitate. Se acordă 3 premii în valoare de 500 de lei fiecare, de către CJCPCT Gorj.
VI. Premiul pentru diseminare – informații despre festival în mediul on line- 150 de lei. Premiul este acordat de către CJCPCT Gorj.
Lucrări transmise online
Lucrările pentru sectiunile Cuvinte potrivite si Bilete de papagal vor fi transmise online până la data de 14 mai 2021 pe adresa [email protected] iar cele pentru sectiunile Opera Prima si Arghezologie in format editat clasic, pe adresa: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, 210135 Târgu-Jiu, Calea Eroilor, nr. 15, judeţul Gorj, cod poştal: 210135, cu menţiunea “Pentru Festivalul «Tudor Arghezi»”.
Având în vedere conditiile solicitate pentru sectiunile Cuvinte potrivite si Bilete de papagal, concurenții sunt rugați să accepte ca numele și datele de contact sa fie mentionate în clar (in acelasi e-mail), exprimand pentru aceasta acordul în scris la finalul grupajului sau manuscrisului..
Juriul, alcătuit exclusiv din membri ai Uniunii Scriitorilor din România, îşi va începe lecturarea în 18 mai 2021, urmând ca în cursul zilei de 24 mai să anunțe pe site-ul CJCPCT Gorj și prin e-mail laureații secțiunilor. Juriul are latitudinea redistribuirii premiilor.
Lucrările participante intră în arhiva Festivalului. Laureațiilor Premiului național Opera Omnia li se va acorda Titlul de Cetățean de Onoare al orașului Târgu-Cărbunești, distincția urmând să le fie transmisă de Primăria localității. Informaţii suplimentare la telefon/fax: – 0253/213.710 şi 0721.370057 (Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj ) ; Persoane de contact: director Ion Cepoi – (0721.370057);Dan Popescu – 0747921374 [email protected], e-mail: [email protected], (Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, director Olimpia Bratu – 0253/214904)