Întreţinerea stadioanelor de fotbal şi de atletism din Craiova, suportată de la bugetul local, depăşeşte anual suma de un milion de euro. Şi nu vorbim aici de salariile angajaţilor Serviciului administrare şi exploatare stadion din cadrul primărie, ci strict de cheltuielile de funcţionare.
Asta reiese din bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pentru anul 2021, unde sunt trecute toate cheltuielile materiale estimate. La capitolul stadioane, arena de fotbal de 55 de milioane de euro consumă cei mai mulţi bani. Numai pentru încălzire şi iluminat suma estimată a fi cheltuită în acest an este de 1.012.000 de lei, „ţinându-se cont de necesitatea asigurării serviciilor de furnizare a energiei electrice şi a energiei termice în cadrul Complexului Sportiv“.
Aici intră costurile cu centrală termică a stadionului, grupurile electrogene, iluminatul exterior şi interior, instalaţiile de iluminat artificial pentru stimularea fotosintezei, instalaţiile de ventilaţie, instalaţia de nocturnă, instalaţia de degivrare şi încălzirea spaţiilor interioare. Din aceşti bani, 421.000 de lei reprezintă garanţia de bună plată pentru Complexul Energetic Oltenia, după cum se explică în buget.
Întreţinerea stadioanelor din Craiova. Ce cheltuieli mai sunt la stadionul de fotbal
În continuare, serviciile de apă, canal şi salubritate (inclusiv curăţenia şi igienizarea spaţiilor de la stadion) sunt estimate la valoarea de 380.000 de lei, iar cele de poştă, telecomunicaţii, radio, TV şi internet la valoarea de 5.000 de lei. Tot pentru stadionul de fotbal mai este prevăzută în buget suma de 7.500 de lei pentru carburanţi (s-a ţinut cont de consumul mediu lunar de motorină necesar funcţionării grupurilor electrogene) şi 4.000 de lei pentru piese de schimb (pentru înlocuirea pieselor/componentelor uzate ale maşinilor de tuns gazonul).
În bugetul Craiovei, strict pentru stadionul „Ion Oblemenco“, este trecută şi suma de 2.151.500 de lei, pentru alte bunuri şi servicii necesare întreţinerii şi funcţionării arenei. Aici intră serviciile de pază, serviciile de întreţinere ascensoare, inspecţia anuală pentru ascensoare, plus mentenanţa instalaţiilor de curenţi slabi, a generatoarelor, a sistemelor de climatizare, dar şi a gazonului. În fine, 30.000 de lei ar fi pentru diverse reparaţii curente, 25.000 de lei pentru „buna desfăşurare a activităţii în cadrul stadionului“ (frigidere, staţii de emisie, recipiente colectare selectivă, dozator de apă etc) şi 13.000 de lei pentru dezinfecţie.
Întreţinerea stadioanelor de fotbal şi de atletism din Craiova. Cât „consumă“ stadionul de atletism
Mai nou în patrimoniul Craiovei (august 2020), stadionul de atletism construit cu 10 milioane de euro (fonduri de la bugetul local) consumă şi el o sumă importantă din buget. Costurile estimate pentru 2021, strict pentru funcţionarea arenei de 5.000 de locuri, sunt la jumătatea celor prevăzute pentru stadionul de fotbal, dar tot depăşesc 1,6 milioane de lei. Astfel, pentru încălzire şi iluminat a fost trecută în buget suma de 450.000 de lei, iar pentru serviciile de apă, canal şi salubritate – 300.000 de lei. Motorina consumată pentru funcţionarea grupului electrogen a fost estimată la valoarea de 2.000 de lei, piesele de schimb la 4.000 de lei, iar serviciile de poştă, telecomunicaţii, radio, TV şi internet la 2.000 de lei.
Cea mai mare sumă este prevăzută la capitolul „alte bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare“ – 798.000 de lei. Aici intră serviciile de pază (estimate la 175.500 de lei), serviciile de întreţinere ascensoare, serviciile RSVTI pentru ascensoare, plus mentenanţa instalaţiilor de curenţi slabi, a generatoarelor, a sistemelor de climatizare şi a gazonului. Alţi 20.000 de lei sunt pentru reparaţii curente, 10.000 de lei pentru dezinfecţie şi 45.000 de lei pentru buna desfăşurare a activităţii în cadrul „Complexului Sportiv Craiova – Stadion de Atletism“ (frigidere, dozatoare de apă, recipiente pentru colectarea selectivă a gunoiului, etc).
Ce taxe de utilizare cere primăria pentru stadionul de fotbal
Stadioanele de fotbal şi de atletism din Craiova generează însă şi venituri. Primăria Craiova a stabilit şi pentru 2021 mai multe taxe pentru utilizarea celor două arene sportive. Spre exemplu, taxa de folosire a stadionului de fotbal este 48.859 de lei/eveniment pentru activităţile sportive. Taxa creşte însă substanţial pentru un meci din cadrul EURO 2021 sau din Champions League și Europa League (inclusiv antrenamente oficiale): 120.670 de lei/eveniment.
Stadionul „Ion Oblemenco“ poate fi folosit și pentru alte evenimente decât cele sportive. Acestea sunt taxate și ele diferit, în funcție de amploarea lor. De exemplu, pentru evenimentele îm care se folosește și suprafața de joc, fie că este vorba de expoziţii, spectacole, concerte, festivaluri, întruniri cu caracter comercial etc, taxa este de 25.000 de lei/zi.
Taxe pentru folosirea stadionului de atletism
În ceea ce priveşte stadionul de atletism, acesta poate găzdui inclusiv competiții internaţionale. De fapt, arena din Bănie poate găzdui toate probele care țin de atletismul de performanță: săritura în lungime, săritura în înălțime, săritura cu prăjina, triplu salt, alergare liberă sau cu obstacole (garduri) pe diferite distanțe, ștafetă, aruncarea ciocanului, aruncarea discului, aruncarea greutății sau aruncarea suliței și maratonul. Așa că și taxele de folosire a stadionului de 5.000 de locuri sunt pe măsură. Astfel, evenimentele atletice și maratoanele internaționale vor fi taxate cu 20.000 de lei/zi, iar evenimentele atletice si maratoanele locale, județene, regionale și naționale cu 7.000 de lei/zi.
Și pentru folosirea nocturnei se percepe o taxă: 1.500 de lei/oră la competiții și 500 de lei/oră la antrenamentul din zona de încălzire (este nocturnă separată). De asemenea, conferințele care au loc în sală vor fi taxate cu 500 lei/oră, 1.000 lei/4ore sau 1.500 lei/8 ore. Stadionul de atletism are prevăzută o taxă și pentru alte evenimente cu public în afară de cele sportive (expoziţii, spectacole, concerte, festivaluri, întruniri cu caracter comercial şi religios etc) și anume 15.000 de lei/zi.