După anunţul privind demararea activităţii, din toamnă, la Secţia de Chirurgie Cardiovasculară de la Clinica de Cardiologie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova vine cu alte două veşti importante. Unitatea de Arşi va deveni funcţională tot în acest an, iar Unitatea de Stroke pentru Neurologie, unde vor fi trataţi pacienţii cu accidente vasculare, a primit aviz din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
GdS a întrebat conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă care sunt investiţiile prioritare, în acest moment, pentru unitatea medicală care primeşte pacienţii din toată regiunea Olteniei. Pe lângă dotarea Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară, care va permite operaţiile pe cord la Craiova, directorul Laurenţiu Ivanovici spune că se are în vedere şi dotarea Unităţii Funcţionale pentru Arşi, pentru a se putea demara activitatea în termen de câteva luni.
„Am solicitat Ministerului Sănătăţii, printr-o listă de investiţii necesare, transmisă la începutul anului, în jur de 4 milioane de euro pentru achiziţii de aparatură. Fiecare secţie şi-a făcut un necesar. Nu vom primi toţi banii, dar vom primi, probabil, în jur de 2 milioane de euro. Prioritatea este, aşa cum am menţionat, chirurgia cardiovasculară. Apoi Unitatea Funcţională pentru Arşi, unde vom avea 10 locuri, pentru care am primit o sumă de 310.000 lei şi de la Consiliul Judeţean Dolj. Când vom avea dotările necesare vom da drumul şi la această unitate de arşi, estimăm că în câteva luni”, a declarat pentru GdS managerul SCJU Craiova.
Aviz şi pentru Unitatea de Stroke
O altă veste importantă a fost primită săptămâna aceasta de conducerea unităţii medicale. Unitatea de Stroke pentru Neurologie – unde vor fi trataţi pacienţii cu accidente vasculare – a obţinut marţi aviz de la DSP pentru înfiinţare. „La fel, şi această secţie trebuie dotată şi aici va trebui să mai angajăm personal”, transmite Ivanovici.
Acesta menţionează că aceste proiecte sunt obiective mai vechi ale spitalului. „A fost mai complicat să ne ocupăm şi de acestea în perioada pandemiei, dar a trebuit să o facem. Una este să rezolvi astfel de probleme într-o perioadă normală şi alta este să o faci în perioade critice, cu trei valuri ale pandemiei, cu cheltuieli de 1 milion de lei pe lună pentru echipamentele de protecţie. Dar am accesat fonduri europene şi pentru acest lucru, reuşind să degrevăm bugetul”, adaugă directorul SCJU.
După investiţiile în aceste obiective, spitalul va stabili care sunt celelalte priorităţi în urma unui Consiliu Medical.
„Ne vom întâlni cu toţi şefii de secţii şi, în funcţie de buget, ne vom adapta. Ne-am dori să repartizăm o anumită sumă către fiecare secţie. Dacă o secţie de chirurgie are nevoie de un turn de laparoscopie care costă 400.000 euro, evident că o sumă de 50.000 de euro va fi insuficientă… Însă putem să agreăm ca de achiziţia unei astfel de aparaturi să beneficieze toate cele trei secţii de chirurgie, de exemplu”, spune Laurenţiu Ivanovici.
SCJU Craiova aşteaptă, în aceste zile, aprobarea bugetului de către Ministerul Sănătăţii.