Oamenii legii din Craiova trag un semnal de alarma in ceea ce priveste delincventa in rândul tinerilor care provin din familii dezorganizate ori care au parintii plecati la munca in strainatate. Aparitia unor cazuri de infractiuni grave comise de minori si tineri indica riscurile la care sunt supusi acestia când sunt scapati de sub supravegherea parintilor.
De la inceputul anului, la nivelul Politiei Municipiului Craiova, au fost cercetate 725 de persoane pentru diferite fapte, dintre care 113 minori si 252 de tineri pâna in 25 de ani. Majoritatea delincventilor sunt scapati de sub atentia parintilor.
„Trebuie tras un semnal de alarma, pentru ca multi dintre minorii care incalca legea provin din familii dezorganizate, mai ales cei care au parintii plecati la munca in strainatate si ramân nesupravegheati la o vârsta periculoasa, intre 13 si 15 ani, când sunt foarte influentabili. Chiar daca acesti copii ramân in grija rudelor, in general, acestea nu se pot impune in fata lor ca un parinte, iar din cauza anturajului si nesupravegherii se ajunge la comiterea de infractiuni“, a explicat comisar-sef Cornel Tomescu, seful Sectiei 5 Politie Craiova.
19 infractiuni in doua saptamâni
Specialistii doljeni au stabilit ca tinerii scapati de sub supravegherea parintilor sunt foarte vulnerabili la tentatiile strazii, riscând sa fie atrasi in comiterea de fapte penale. Sociologii si psihologii au evidentiat riscurile pe care le presupune incredintarea copiilor catre bunici sau rude apropiate. „In lipsa afectiunii si supravegherii din partea parintilor, acesti copii incep sa absenteze de la scoala, sunt indisciplinati, le scad performantele la invatatura. Pe plan social, ei se simt marginalizati de colegii lor, devenind predispusi la schimbarea anturajului cu unul nedorit“, a declarat psihologul Andreea Ursu, din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii Dolj.
Ultimul caz intâlnit de oamenii legii este cel al minorului Florian S., zis „Roxi“, de 14 ani, din Craiova, care le-a dat batai de cap politistilor. Acesta a fost retinut pe 1 iunie, dupa ce a comis in circa doua saptamâni 11 tâlharii, sase furturi si a fost acuzat de doua ori de port ilegal de arma alba. Tânarul isi alegea victimele din rândul elevilor Scolilor nr. 12, nr. 2 si nr. 34, pe care ii deposeda sub amenintarea cutitului de telefoanele mobile sau bijuterii. Toate infractiunile comise de Roxi s-au soldat cu un prejudiciu de 57.300.000 de lei, din care a fost recuperat mai putin de jumatate. Se pare ca parintii minorului sunt despartiti, iar acesta comitea infractiunile pentru a se razbuna pe mama sa. Datorita infractiunilor grave si repetate comise de Florian, acesta a fost retinut pentru 14 zile in arestul Inspectoratului de Politie Dolj, timp in care se cerceteaza intreaga sa activitate infractionala.
Hoti de masini la 18 ani
Alt caz care ingrijoreaza oamenii legii din Craiova este cel al unui grup de elevi care au fost implicati in furturi de masini. Politistii craioveni au retinut pe 11 mai trei elevi de la un grup scolar din municipiu care comisesera mai multe infractiuni in perioada octombrie 2005 – mai 2006. Alin Panea, Marian Calafateanu si Cristian Toader, toti de 18 ani, din Craiova, au fost retinuti pentru comiterea a trei furturi de masini, doua spargeri de societati comerciale, un furt de motocicleta si un furt din boxa.
Ofiterii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj sustin ca aceste fapte sunt comise de tinerii neaflati sub supravegherea parintilor. „Copiii care provin din familii dezorganizate ori sunt lasati in grija bunicilor dupa ce parintii lor au plecat in strainatate sunt predispusi la comiterea de infractiuni. In general, se ajunge aici pentru ca bunicii sau rudele carora le sunt incredintati nu au autoritate asupra lor“, a declarat inspector principal Stanca Giuca, din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale Dolj.
Olteni plecati in strainatate
Din regiunea Oltenia au plecat cu contract de munca mediat prin intermediul ONMFM 3.656 de persoane. Cele mai multe au plecat in Spania, la cules de capsune sau alte activitati agricole – 2.968 de olteni, in Germania – 668 de persoane pentru a lucra in diverse domenii, in Elvetia si Nigeria câte o persoana. In realitate, numarul oltenilor plecati in strainatate este mai mare, pentru ca multi pleaca fara contracte legale de munca.