2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatate7 antiinflamatoare naturale

7 antiinflamatoare naturale

Inflamația acută este un răspuns natural al corpului la un invadator străin, o reacție care ajută la protejarea împotriva unei boli sau a unei infecții, precum și la vindecarea organismului.

Inflamația care persistă se poate transforma într-o inflamație cronică – semn că sistemul nostru imunitar se află într-o stare de epuizare.

Suprasolicitarea sistemului imunitar poate cauza numeroase probleme de sănătate – îmbătrânire accelerată, autoimunitate, sindromul colonului iritabil, artrită, boli de inimă, obezitate, diabet, demență sau cancer.
Dietele antiinflamatoare sunt bazate pe alimente considerate benefice în general pentru sănătatea noastră: alimente bogate în fibre, Omega-3, vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienți, notează La Taifas.
Iată o listă de antiinflamatoare naturale care pot aduce beneficii organismului.

Afinele

Fructele de pădure, îndeosebi cele cu un pigment închis, precum afinele, sunt foarte bogate în antioxidanți, îndeosebi resveratrol, acid galic și proantocianidine. Acești compuși protejează organismul de stresul oxidativ și reduc markerii de inflamație.
Recomandare: consumați câte ½ cană de afine, de câteva ori pe săptămână, ca atare sau sub forma unui smoothie.

Ghimbirul

Este fără îndoială unul din cele mai apreciate condimente antiinflamatoare din lume. Indienii îl folosesc de mii de ani în scop culinar și terapeutic, datorită efectelor sale imunostimulatoare și analgezice.
Ghimbirul este bogat în compuși antiinflamatori care ajută la ameliorarea durerilor.
Recomandare: Adăugați 1 linguriță de pulbere de ghimbir sau 1 lingură de ghimbir proaspăt, ras, la mâncăruri, de mai multe ori pe săptămână. Poate fi adăugat în sosuri, dressing-uri de salate, în sucuri, limonade etc.

Cacao

Cacaua este o sursă foarte bună de antioxidanți și magneziu. Deficitul acestui mineral a fost asociat cu boli inflamatorii.
În stare crudă, conține de două ori mai mulți antioxidanți decât boabele de cacao care au fost prăjite/rumenite.
Recomandare: Mâncați câte o pătrățică de ciocolată neagră (cu minim 70% cacao) pe zi sau folosiți pudra de cacao în diferite rețete, preferabil fără (mult) zahăr.

Turmericul

Înrudit cu ghimbirul, turmericul are proprietăți terapeutice asemănătoare. Ingredientul activ din turmeric – numit „curcumină” – este un compus antioxidant puternic, înzestrat cu efecte antiinflamatoare.
Acesta ajută la controlul și ameliorarea diferitelor tipuri de dureri și boli cronice.
Recomandare: adăugați ½ linguriță de pulbere de turmeric sau 1 cm. de rădăcină de turmeric în dietă, de mai multe ori pe săptămână. Pentru a ajuta intestinul să absoarbă curcumina din turmeric, asociați-l cu puțin piper negru. Turmericul poate fi luat și sub formă de supliment (capsule).

Ceaiul verde

Bogat în polifenoli antiinflamatori, ceaiul verde este cunoscut pentru capacitatea de a inhiba creșterea celulelor canceroase și prevenirea bolilor de inimă.
Recomandare: înlocuiți ceașca zilnică de cafea cu o ceașcă de ceai verde.

Legumele crucifere

Varza, broccoli, conopida și gulia sunt cele mai populare legume din familia cruciferelor. Conțin carotenoide și flavonoide, precum și alți compuși cu efecte antioxidante, detoxifiante și antiinflamatoare.
Legumele crucifere reprezintă o alegere prețioasă pentru dieta celor care vor să combată cancerul și alte boli cronice.
Recomandare: consumați o porție de legume crucifere în fiecare zi.

Alimentele fermentate

Puțini dintre noi știu că flora bacteriană intestinală joacă un rol esențial în imunitate. Microbiomul (totalitatea bacteriilor bune din intestin) lucrează împreună cu celule imunitare la apărarea organismului împotriva bacteriilor dăunătoare, a toxinelor și a altor patogeni.
Alimentele fermentate conțin culturi vii de bacterii bune (probiotice) și enzime. Cele mai bune alegeri sunt varza murată, kefirul și iaurtul natural.
Recomandare: mâncați zilnic câte un aliment fermentat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS