2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoar 721 de blocuri din Craiova, înscrise pentru reabilitare

Doar 721 de blocuri din Craiova, înscrise pentru reabilitare

Craiovenii care locuiesc la bloc sunt reticenţi faţă de proiectul de reabilitare termică propus de primărie. Locatarii nu prea s-au înghesuit să semneze listele pentru înscrierea în proiect, deşi primăria Craiova a prelungit termenul. În final 721 de blocuri şi-au dat acordul pentru reabilitare.

Iniţial, asociațiile de proprietari din Craiova trebuiau să strângă până la dat de 28 februarie 2021 semnături de la proprietarii care sunt de acord cu anveloparea blocurilor. Acordul era necesar pentru înscrierea în Programul Operațional Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027. Strângerea de semnături a mers greu şi asociaţiile de proprietari au primit un nou termen, 15 martie 2021. La final, când s-a tras linie şi s-a calculat doar locatarii din 721 de blocuri şi-au dat acordul pentru reabilitare, spun reprezentanţii primăriei Craiova.
Aceasta înseamnă că din totalul de 496 de asociaţii de proprietari au strâns semnături aproximativ 120 de asociaţii. Printre asociațiile care au adus cel mai mare număr de semnături se numără: Asociația 25 Brazda lui Novac – 14 scări de bloc; Asociația 11 Brazda lui Novac – 17 scări de bloc; Asociația 8 Calea București – 20 scări de bloc; Asociația 16 Brazda lui Novac – 22 scări de bloc; Asociația 3 Siloz – 26 scări de bloc; Asociația 3 Rovine – 27 scări de bloc; Asociația 2 Lăpuș – 31 scări de bloc.

Anvelopare
Anvelopare


La polul opus sunt asociații de proprietari care nu au depus la primărie lisele cu semnături. Motivele sunt diferite, proprietarii au refuzat să-și de acordul sau președinții de asociații le-au spus din start să nu semneze listele. Sunt și asociații care nici măcar nu i-au înștiințat pe locatari despre reabilitare și în ce condiții urmează să se facă aceasta. Pe lista de la primărie, între asociațiile de proprietari care nu au transmis către primărie listele cu acordul proprietarilor se află : Asociația 3 Brazda lui Novac; Asociația de proprietari nr.11 Calea București; Asociația de proprietari nr.42 Craiovița Nouă; Asociația de proprietari nr. 3 George Enescu.

Nu au ştiut costurile, nu au semnat

Craiovenii nu se gărbesc cu reabilitarea

Lipsa informaţiilor, a datelor concrete i-a determinat pe locatari să spună pas acestui proiect. Autorităţile nu le-au spus craiovenilor foarte clar în ce constă reabilitarea termică. Incertitudine cu privire la costuri a fost un motiv temeinic de refuz. Alţii şi-au amintit ce probleme au avut proprietarii care au optat pentru reabilitarea blocurilor pe fonduri prin Programul Operațional 2014-2020.


„Nu s-au înscris toţi proprietarii din asociaţie. Am avut scări unde locatarii nu au vrut să se înscrie. Nu au vrut să semneze, au spus că şi-au făcut singuri reabilitarea şi că nu au nevoie. Au fost şi scări, unde proprietarii s-au însris pe liste. Listele au fost depuse la primărie. Acum aşteptăm, să vedem cum se va face selecţia. Nu am reuşit să-i convingem pe toţi. Noi avem 20 de scări şi din toate acestea s-au înscris aproximativ jumătate. Locatari îşi doresc să reabiliteze blocurile, sunt încântaţi că se repară acoperişul, tâmplăria, dar nu sunt de acord cu costurile.

Legat de costuri, mulţi vor să cunoască din start preţul lucrărilor. Alţii spuneau că ştiu ce s-a întîmplat în cazul blocurilor din 1 Mai. Au fost reticenţi, ei vor să ştie sumele pe care le au de plată. Nu ştim nici noi ce să le spunem, până nu se fac nişte devize, un proiect, un audit. În plus, nu se ştie cum vor fi alese blocurile, poate au prioritate cele de pe marile bulevarde”, spune Daniela Cotoi, administrator Asociaţia de proprietari 1 Cerna.

Reabilitare cu multe necunoscute

Lipsa unor informaţii complete, i-a determinat pe craioveni să respingă posibilitatea anvelopării blocurilor în care locuiesc cu fonduri europene.

Blocuri pe Calea Bucureşti
Blocuri pe Calea Bucureşti

„La noi în asociaţie nu s-au înscris proprietarii. Noi avem blocurile din zona Institut, pe Calea Bucureşti, ar fi fost o şansă că tot se reamenajează această zonă. Proprietarii nu au vrut. Am vorbit cu ei, le-am afişat procedura, i-am aşteptat până în ultima zi. Nu am putut să-i oblig să semneze. Decizia a rămas la latitudinea lor. A mai fost încă un impediment, blocurile sunt cu patru scări, a fost suficient să nu se înscrie o singură scară că întreg blocul a pierdut înscrierea”,

spune Carmen Georgescu, administrator la Asociaţia de proprietari nr. 3 Calea Bucureşti.

În aceeaşi situaţie sunt şi locatarii din Asociaţia de proprietari A.I. Cuza.

„Proprietarii nu prea au fost de acord cu reabilitarea. Nu au fost prea multe informaţii şi oamenii nu au fost convinşi că este un proiect viabil. Noi avem în asociaţie 15 scări şi dintre acestea nu s-a înscris în proiect nici una. Degeaba s-au strâns câteva semnături într-un bloc dacă nu s-a atins procentul cerut. Lipsa de informaţie, lipsa de bani, pandemia au fost cauzele care i-a determinat să respingă aceast proiect”,

spune Dragoş Voica, preşedintele Asociaţiei de proprietari A.I Cuza.

Blocul P1/foto Claudiu Tudor
Blocul P1/foto Claudiu Tudor

La acest moment nici primăria Craiova nu cunoaşte care vor fi costurile anvelopării din moment ce Ghidurile solicitantului nu a fost aprobat. Administraţia locală a dat drept exemplu prevederile din vechiul Program operaţional 2014-2020, dar acesta poate suferi modificări.

POR 2021-2027 se afla în faza negocierilor cu Comisia Europeana

Anveloparea blocurilor se va face cu finanţare europeană în baza POR 2021-2027 prin ADR Sud-Vest Oltenia.


„Variantele supuse consultării publice ale Programului Operațional Regional 2021-2027, le puteți găsi accesând următorul link: https://www.adroltenia.ro/programul-operational-regional-sud-vest-oltenia-2021-2027/.
În ceea ce privește finanțările viitoare referitoare la reabilitarea energetică a blocurilor de locuințe, precizăm că una din prioritățile POR 2021-2027 va fi o regiune cu orașe prietenoase cu mediul, corespunzătoare OP 2 – O Europă mai ecologică, cu emisii scăzute de carbon.
Una din actiunile sprijinite din fondurile alocate pentru Obiectivul specific: Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră va fi:
Investiții în clădirile rezidențiale/industriale în vederea asigurării/creșterii eficienței energetice, inclusiv măsuri de consolidare structurală în funcție de nivelul de expunere și vulnerabilitate la riscurile identificate și măsuri pentru utilizarea unor surse regenerabile de energie.
POR 2021-2027 se afla în faza negocierilor cu Comisia Europeană şi poate suferi modificări în ceea ce privește tipul acțiunilor cât şi a alocărilor propuse.
După aprobarea POR vor realizate şi Ghidurile solicitantului, documente care conțin toate detaliile şi condițiile pentru potențialii beneficiari”,

a declarat Simona Covrescu, purtător de cuvânt ADR SV Oltenia.

Reabilitare. Ce lucrări include proiectul?

Proiectul de reabilitare termică include: lucrări de izolare termică a faţadei; schimbarea tâmplăriei; închiderea balcoanelor; lucrări de termo și hidroizolație; repararea acoperișului blocului;
instalarea alternativă de producere a energiei din surse regenerabile, reabilitarea sistemului de încălzire/furnizare a apei calde de consum.

Care sunt costurile totale și cât plătește craioveanul?

Primul bloc din Craiova reabilitat pe fonduri europene

Peste 50 % din costuri sunt suportate de Uniunea Europeană, iar un procent de aproximativ 30 % de municipalitatea craioveană.
Locatarii vor achita doar un procent de aproximativ 20 % din costurile reabilitării termice aferente locuinței proprii și a spațiului comun de pe scară, procentul fiind stabilit de ghidul de absorbție a fondurilor europene, ce urmează să apară în luna iulie 2021. În plus, sumele care revin cetățenilor se vor împărți în cote egale, care vor fi plătite într-o perioadă de 10 ani, la Direcția de Taxe și Impozite.
Proprietarii apartamentelor care nu doresc să le fie înlocuită tâmplăria PVC, vor beneficia de un deviz separat de lucrări, din care vor fi scăzute sumele pe lucrarea în cauză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS