25.6 C
Craiova
vineri, 11 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorj: Centrul de Transfuzie folosește o mașină veche de 23 de ani pentru recoltările de sânge

Gorj: Centrul de Transfuzie folosește o mașină veche de 23 de ani pentru recoltările de sânge

Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu continuă să fie vitregit legat de alocarea de fonduri de la ministerul de resort, în ciuda faptului că este una din cele mai importante instituții din Sănătate.

Aici se recoltează sângele necesar bolnavilor sau celor care suferă intervenții chirurgicale. Este nevoie sporită de sânge în fiecare zi, mai ales că în pandemie numărul donatorilor a scăzut în mod constant. Conducerea instituției a reușit să cumpere anul trecut câteva echipamente pentru recoltare. Acum se poate merge și în județ pentru a obține sânge de la donatori, astfel încât aceștia să nu se mai deplaseze la Târgu Jiu. Din păcate trebuie să se aștepte după un autocar special de la Craiova, pentru că autospeciala de la Târgu Jiu are o vechime de 23 de ani și pornește cu greu. Este vorba de o Dacia Break din 1998 care până recent era utilizată pentru deplasările în teren. Această mașină se încadrează de mult la categoria Rabla.

Au nevoie de o mașină pentru a crește numărul donatorilor

Nicoleta Căluțoiu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu, a declarat că pandemia i-a ținut pe oameni în case, iar mulți nu au mai venit să doneze sânge. Anul trecut au fost numai 5.500 de donatori, iar necesarul minim anual este de 7.000 de donatori. Pentru a recupera diferența se va apela la recoltările mobile, în județ. Este însă nevoie de un vehicul care să nu le pună viața în pericol angajaților Centrului de Transfuzie Sanguină.

„Mașina noastră nu mai poate fi folosită și nu ai cum să te duci în județ cu un asemenea vehicul. Sperăm să îl dăm la schimb cu un voucher, numai să găsim și bani pentru a cumpăra altă mașină. Mereu au fost fonduri puține sau deloc când a fost vorba de dotarea centrelor de transfuzie sanguină, cu toate că sunt esențiale pentru sistemul de sănătate. Apoi primăriile nici nu decontează transportul celor care vin să doneze sânge, așa cum spune legea, pentru că mereu susțin că nu sunt fonduri. Astfel, este mai bine să ne ducem noi în județ după donatori, să avem o echipă care se ocupă cu acest lucru. Sper să facem rost de o mașină bună”, a declarat Nicoleta Căluțoiu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu.

Generator pentru Centrul de Transfuzie Sanguină

Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu va beneficia de un generator performant. Instituția nu deține un astfel de echipament și de ani de zile încearcă să îl achiziționeze, fie cu bani din donații sau de la ministerul de resort. În cele din urmă Ministerul Sănătății a decis să aprobe o sumă de bani pentru cumpărarea generatorului. Fondurile au fost alocate recent. Este vorba de 60.000 de lei. Este în derulare achiziția directă și au fost primite deja două oferte. Este nevoie însă de un generator de mare putere care să țină în funcțiune echipamentele, în cazul unei pene de curent. În momentul de față nu există un astfel de echipament și riscul este ca în cazul în care se întrerupe curentul electric, să se piardă sângele și produsele din sânge.

Pe lângă cumpărarea generatorului este necesar ca la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină să fie executate o serie de lucrări compatibile cu viitorul echipament. Acesta trebuie să intre imediat în funcțiune, în caz de nevoie. Centrul de Transfuzie Sanguină este vital pentru bolnavii din județul Gorj și nu numai. Este nevoie de sânge pentru toate intervențiile chirurgicale care au loc la nivelul unităților medicale din județ și din țară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS