5.5 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEvenimentCum va funcționa certificatul de călătorie Covid-19 în Uniunea Europeană

Cum va funcționa certificatul de călătorie Covid-19 în Uniunea Europeană

Certificatul de călătorie COVID-19, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie, va demonstra dacă ai fost vaccinat, testat sau ai avut boala.

Uniunea Europeană a făcut recent un pas deciziv pentru reluarea călătoriilor între țări în această vară, după ce Consiliul și Comisia Europeană au semnat un acord în ceea ce privește certificatele digitale COVID ale UE, scrie Hotnews.

Permisele vor certifica dacă oamenii care călătoresc au fost vaccinați, testați sau au dobândit anticorpi în urma infectării cu coronavirus și, cel puțin teoretic, vor face călătoriile mai sigure în blocul comunitar.

Permisul ar trebui să devină funcțional pe data de 1 iulie. Cu toate acestea, mai trebuie lămurite niște lucruri. Iată ce știm până acum:

Ce face, mai exact, certificatul de călătorie?

Există trei tipuri de certificate: unul demonstrează că ai fost vaccinat, altul că ai trecut printr-un test recent anti-COVID și un al treilea certifică imunitatea în urma unei infecții cu coronavirus. Documentele, care au un cod QR, pot fi utilizate într-un format digital sau unul tipărit și vor fi emise gratuit.

Documentul nu este o condiție prealabilă pentru călătorie. Dacă am obținut un certificat asta înseamnă că nu mai pot fi ținut în carantină sau testat suplimentar? Nu neaparat.

Acordul încheiat de instituțiile UE spune că țările ar trebui să se abțină de la a impune restricții suplimentare, cum ar fi carantine sau teste, pentru călătorii cu un certificat – „dacă nu sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică ca răspuns la pandemia COVID-19”.

Asta înseamnă că țările UE ar putea impune în continuare teste suplimentare sau carantine dacă consideră că este necesar. Dar speranța este că statele europene vor renunța la astfel de restricții pe măsură ce numărul celor vaccinați va crește.

Vaccinul este gratuit. Testele pentru COVID vor fi și ele gratuite?

Depinde de la țară la țară. Membrii Parlamentului European au solicitat și ca testarea să fie gratuită, avertizând că testele costisitoare i-ar putea împiedica pe mulți să călătorească.

Ceea ce au obținut a fost angajamentul Comisiei de a utiliza 100 de milioane EUR – și mai mult dacă este nevoie – pentru a face testele mai accesibile, în special pentru grupurile de oameni care trebuie să treacă în mod regulat frontierele. De asemenea, Comisia dorește să utilizeze mai mult testele antigen, care sunt mai rapide mai ieftine.

Ce se întâmplă dacă am făcut prima doză de vaccin, nu și pe a doua?

După prima doză vei primi un certificat care dovedește că…ai primit o singură doză. Cu excepția vaccinului care se face într-o singură doză (Johnson&Johnson), asta nu garantează că țările din UE nu-ți vor cere și teste suplimentare (PCR sau antigen) sau să stai în carantină.

Cu alte cuvinte, în principiu, o sigură doză de vaccin nu garantează intrarea fără restricții într-o altă țară UE.

Este suficient un test antigen rapid?

Depinde de decizia țării respective (în care vrei să intri) dacă testul antigen rapid este suficient sau nu. Deocamdată nu există o decizie unitară în acest sens.

Cât timp este valabil certificatul de călătorie COVID-19?

Dovada unei infecții anterioare (și, prin urmare, un anumit nivel de imunitate) este valabilă pentru maximum 180 de zile, conform acordului. Testele de anticorpi nu vor fi acceptate, potrivit unui oficial al Comisiei, deși acest lucru s-ar putea schimba dacă vor exista suficiente dovezi științifice care să sugereze că testele sunt de încredere.

Acordul nu specifică cât timp va fi valid un test PCR negativ pentru călătorie. Regulamentul privind certificatele se va aplica 12 luni.

Ce vaccinuri sunt luate în considerare pentru certificatul de călătorie COVID-19?

Țările UE trebuie să accepte toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente. În prezent, acestea sunt Oxford / AstraZeneca, BioNTech / Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson. Dar țările pot decide, de asemenea, să accepte alte vaccinuri, cum ar fi vaccinul rusesc Sputnik, care este utilizat de Ungaria.

Când vor fi puse în funcțiune certificatele?

Țările UE trebuie să recunoască certificatul la nivel european începând cu 1 iulie, dar primesc o perioadă de „introducere treptată” de șase săptămâni, timp în care pot emite în continuare propriile certificate.

Vor fi țările pregătite la timp?

Comisia Europeană s-a declarat încrezătoare că majoritatea țărilor vor fi gata la timp cu chestiunile tehnice pe care trebuie să le facă.

Franța, Austria, Suedia, Luxemburg, Croația, Spania, Bulgaria, Olanda, Italia, Lituania, Germania, Grecia, Islanda, Republica Cehă, Danemarca, Belgia, Estonia și Cipru au testat deja infrastructura digitală de care vor avea nevoie pentru a se autentifica date despre certificate.

Polonia, Portugalia, Letonia, România, Irlanda și Malta efectuează teste suplimentare în zilele următoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS